JUSTISMINISTEREN: Tor Mikkel Wara fra Fremskrittspartiet ble justisminister i april. Bildet er tatt i forbindelse med et portrettintervju i vår. Foto: Line Møller

Justisministeren om Addictologi-avsløringene: Totalt uakseptabelt

Justisminister Tor Mikkel Wara mener Addictologi Akademiets metoder er totalt uakseptable. Oslo-politiet sier at saken «ikke kommer øverst på listen».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– På generelt grunnlag vil jeg si at det ikke skal være tvil om at vi som samfunn ikke aksepterer vold og trusler i det omfanget som kan synes å være tilfellet i denne saken. Det skal heller ikke være tvil om at det er totalt uakseptabelt å berike seg selv ved å utnytte mennesker i en sårbar posisjon, sier justisminister Tor Mikkel Wara etter VGs avsløringer om Addictologi Akademiet.

Wara understreker at han ikke kan kommentere enkeltsaker.

VG har oversendt uttalelsene i denne saken til både Espen Andresen, som leder Addictologi Akademiet, og samarbeidspartneren Laila Mjeldheim. Ingen av dem har besvart noen spørsmål. De har tidligere avvist alle anklager som er fremkommet i VG.

Hele saken som videodokumentar (14 minutter):

Organiserte svertekampanjer

Søndag avslørte VG hvordan minst 15 av Espen Andresens klienter har deltatt i organiserte svertekampanjer mot andre klienter som har sluttet. Kampanjene iverksettes gjennom å spre anklager blant annet til politi, barnevern og skattemyndigheter.

les også

Systematisk trakassering og stort mot

Organisasjonen Hjelpekilden kaller kretsen rundt Addictologi Akademiet for «det mest ekstreme miljøet vi kjenner til i Norge».

– Måten de forfølger og sanksjonerer personer som bryter ut eller kommer med kritikk, er helt uvanlig for andre miljøer, sier daglig leder Hilde Langvann.

ANSVARLIG: Vibeke Schøyen er påtaleleder ved Sentrum politistasjon, som har ansvaret for addictologi-sakene. Foto: Tore Kristiansen

– Ikke øverst på listen

VG hadde sist fredag en intervjuavtale med Vibeke Schøyen, påtaleleder ved enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, som har ansvaret for addictologi-sakene.

– Du leser selv i media om alle de prioriterte sakene vi har hele tiden. Så da kommer ikke denne øverst oppe på listen. Jeg sier ikke at den er nedprioritert, men at den ikke kommer øverst på listen, sa Schøyen.

Oversikt: Her finner du alle sakene i addictologi-avsløringen

Til stede i møtet var også Beate Brinch Sand, påtaleleder for hele Oslo-politiet.

– Vi har også veldig mange andre høyt prioriterte saker, som er mye mer alvorlig enn dette her, som vi også er nødt til å prioritere. Så det er også en del av bildet her, sa Brinch Sand generelt om politiets håndtering av addictologi-sakene.

FORTELLER: Brede Henriksen har etter at han brøt ut av Addictologi Akademiet, tatt kontakt med flere for å beklage svertekampanjer han deltok i mot dem. Han har også gått til politiet for å trekke tilbake en anmeldelse. Foto: Tore Kristiansen

– De får komme til oss selv

Under intervjuet sist fredag avviste Schøyen og Brinch Sand å sette seg inn i saken om addictologimiljøets svertekampanjer. Begrunnelsen var blant annet at de som stod frem i artikkelen potensielt kunne inkriminere seg selv.

– Jeg tenker at de personene får komme til oss selv, sa Schøyen.

En av de som har gått til politiet for å fortelle om dette selv, er Brede Henriksen. Noen måneder etter at han brøt ut av Addictologi Akademiet gikk han til Oslo-politiet 1. mars for å trekke tilbake en falsk anmeldelse mot en avhopper.

Henriksen valgte å stå frem med denne historien i VG sist søndag for å få frem hvilke metoder som blir brukt i miljøet.

PÅTALESJEFEN: Beate Brinch Sand er påtaleleder for hele Oslo politidistrikt. Foto: Oslo Politidistrikt

– Mister motet

På spørsmål fra VG om politiet var interessert i informasjon fra eks-klienter som kunne kaste lys over lederskikkelsenes rolle i de dokumenterte svertekampanjene, sa Brinch Sand:

– Da må de anmelde det. Hvorfor gjør de ikke det? Hvorfor går de til dere?

En av de som nettopp gikk til politiet er kona til addictologi-utbryter Brede Henriksen. I fjor høst anmeldte hun flere personer i Addictologi Akademiet etter svertingen hun ble utsatt for.

Hun ble avhørt, men saken ble henlagt i løpet av tre uker på grunn av manglende kapasitet hos politiet.

Hun sier hun «reagerer sterkt» på politiets oppfordring om å anmelde.

– Det må da være måte på hvor mange ganger man skal anmelde? De har vel ett arkiv med anmeldelsene? Jeg anmeldte umiddelbart, saken ble henlagt. Da er det ikke rart man mister motet, når man vet at ingenting blir gjort, utdyper hun.

I møtet fredag mellom VG og politiet oppsummerte Brinch Sand de minst 15 tidligere innleverte anmeldelsene slik:

– Men de har vi jo vurdert, og vi har etterforsket de anmeldelsene.

LEDERNE: Espen Andresen og Laila Mjeldheim utenfor Addictologi Akademiets lokaler på Sinsen i Oslo i vinter. Foto: VG

Henlagt og gjenåpnet

VG har gjennom artiklene om miljøet vist hvordan det store flertallet av anmeldte sakene mot miljøet har blitt henlagt av politiet.

To beslektede volds- og trusselsaker ble til tross for dette gjenåpnet av statsadvokaten i april etter klage fra bistandsadvokat Olle Nohlin og VGs omtale hvordan torpedoer har kontaktet avhoppere. Disse to er fortsatt under etterforskning.

To personer med torpedo-bakgrunn som har stått frem og fortalt om hvordan de fikk oppdrag om å true tidligere medlemmer og kunder av Addictologi Akademiet, har ikke blitt avhørt i disse sakene, etter det VG kjenner til.

les også

Henlagt etter bevisstløs innstilling

les også

Addictologi-avsløringen: Politiet uenig i kritikk av henleggelser

Ingen i addictologimiljøet har fått noen sanksjoner fra politiet, utover enkelte besøksforbud.

Wara sier det er opp til politiet å avgjøre prioriteringer og domstolens oppgave å «avgjøre hvorvidt det foreligger straffbare forhold i denne saken.»

– Jeg legger til grunn at Politidirektoratet følger opp politidistriktene, og legger de nødvendige føringer for hvilke saker som skal prioriteres, sier Wara.

Dokumentarer om Addictologi Akademiet:

Rike på andres avhengighet

Terapi og torpedoer

Kontant terapi

Terapeutenes våpendragere

Les også Andresens og Mjeldheims tilsvar i forbindelse med tidligere artikler her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder