ELEVLEDER: Kristin Schultz er påtroppende leder i Elevorganisasjonen. Foto: Privat

– Kan ikke forvente at ungdom skal sette et år på vent

– Regjeringen må lage en forsvarlig ordning for privatister, lynraskt. De kan ikke forvente at ungdom skal sette et helt år på vent.

  • Jørn E. Kaalstad

Det sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Kristin Schultz, som savner en plan for privatistene.

Onsdag ble det klart at årets eksamen i videregående skole er avlyst.

Skolene skal nå prioritere å sette avgangskarakterer basert på standpunktkarakterene.

– Elevene vil få vitnemål selv om det ikke blir skriftlig eksamen i år, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Dette synes barn om konsekvensene av coronaviruset.

– Blir sårbare

Men det var usikkerhet rundt de elevene som ikke følger vanlig undervisning og som er helt avhengig av eksamen for å få vitnemål.

– Vi savner privatistene oppi alt dette. De er en gruppe som blir sårbar i denne situasjonen, siden de ikke har standpunktkarakterer å lene seg tilbake på, sa Schultz til VG da eksamens-vedtaket kom onsdag 25. mars.

Hun har ikke eksakt tall på hvor mange som skal ta privatisteksamen, men ifølge departementets tall er det ca. 100.000 påmeldinger til privatisteksamen.

– Men dette vil, for eksempel, gjelde elever i yrkesfag som vil ta opp ekstra fag for å få et vitnemål for å kunne søke seg inn på høyere utdanning, sier Schultz.

– Lever i uvisshet

Hun peker også på elever på videregående som sliter med å komme seg igjennom på normert tid.

– Dersom ikke disse får gjennomført privatisteksamen eller får en annen ordning som gir dem de nødvendige karakterene, så vil de ikke ha grunnlag for å søke seg videre på høyere utdanning.

Og det haster med å finne en løsning for privatistene, mener Schultz som minner om søknadsfristen for høyere utdanning som er 15. april - to dager etter påske.

– Nå er det mange privatistelever som lever i uvisshet om de vil få tatt eksamen i tide for å å kunne søke opptak til høyere utdanning, sier hun og fortsetter:

– Regjeringen må derfor komme raskt ut med informasjon om hva som skal skje. Det er svært viktig at privatistene får et svar.

KUNNSKAPSMINISTER: Guri Melby går langt i å love at landets privatister skal få avlegge skriftlig eksamen. Foto: Mattis Sandblad

Hun mener skolene kan finne gode løsninger for denne gruppen.

Begynner å haste

– De bør jo kunne ordne eksamen bare for privatister. Det er jo ikke snakk om så veldig mange, så det burde kunne la seg løse i forhold til å unngå smittefare, sier hun.

Men det begynner for alvor å haste nå og Schultz er usikker på hva Regjeringen klarer å få til på kort varsel.

– Regjeringen må lage en forsvarlig ordning for privatister, lynraskt. De kan ikke forvente at ungdom skal sette et helt år av livet på vent.

Av de nesten 500 000 eksamenspåmeldingene i grunn- og videregående opplæring, er ca. 100.000 påmeldinger til privatisteksamen

Melby: Målet er at alle skal få tatt eksamen

Kunnskapsminister Guri Melby sier på pressekonferansen i dag at de forsøker nå å finne gode løsninger for privatistene og at de skal prøve å gjennomføre eksamen så langt det går an.

– Kan dere love at privatistene får tatt eksamen?

– Jeg vil understreke at det vi har gjort nå handler om at vi nettopp vil prioritere privatistene. Dersom vi skal prioritere noen i denne situasjonen så er det privatistene. Det er fordi de ikke får noen annen dokumentasjon på sin kompetanse, sier Melby til VG og fortsetter:

– Mitt klare mål er at alle privatister skal få tatt eksamen. Der for er det svært viktig at alle forsetter å lese til eksamen.

Mer om

  1. Eksamen
  2. Skole og utdanning
  3. Guri Melby

Flere artikler

  1. Avlyser muntlig eksamen i videregående skole

  2. Bent Høie: Vurderer gradvis åpning av skoler

  3. Lektorlaget: Avlyste eksamener svekker tilliten til vitnemålet

  4. Avlyser eksamener

  5. Dette mener elevene om avlyst eksamen: - Mer rettferdig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder