OPPVASK: Bjørkhaug tar til orde for et ekstraordinært landsstyremøte etter VGs avsløringer om den interne prosessen i KrF. Foto: NTB scanpix

KrF-topper krever oppvaskmøte: Mener VG-avsløring svekker partiets retningsvalg

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug i KrF krever et ekstraordinært landsstyremøte etter VGs avsløringer om maktspillet i KrF før partiet besluttet å søke makt mot høyresiden. Flere fylkesledere er enige.

– Det svekker grunnlaget for landsmøtevedtaket KrF gjorde 2.november, sier Bjørkahaug.

Hun reagerer på kontakten nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde med Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, som mandag fremkommer i VGs avsløringer om det dramatiske arbeidet i kulissene under retningsvalget i KrF.

Hun vil vil nå ta kontakt med partiledelsen og be om et ekstraordinært landsstyremøte slik at partiet kan gå gjennom hva som skjedde og ikke skjedde i ukene og dagene før det viktige retningsvalget i KrF.

Det var Adresseavisen som først omtalte hennes krav.

VG har snakket med leder i Akershus KrF, Hedmark KrF og Sogn og Fjordane KrF som alle stiller seg bak.

Planla abortutspill med Erna

les også

VG avslører: Rå maktkamp mot Hareide etter hemmelig møte med Erna Solberg

Ropstad begynte å bruke argumentet om at det ville være mulig å endre abortloven dersom man gikk inn i et samarbeid med dagens regjering etter et hemmelig møte med statsminister Erna Solberg og resten av Høyre-ledelsen 11. oktober.

I helgen var det demonstrasjoner mot å endre abortloven i hele landet.

les også

Stor VG-rundspørring i KrF: Ernas abortuttalelse avgjorde retningsvalget

Det vakte sterke reaksjoner innad at han brøt interne, vedtatte spilleregler om ikke å blande inn andre partier i kampen om veivalget, får VG bekreftet gjennom kildesamtaler og innsyn i skriftlig dokumentasjon.

– Jeg reagerer på samspillet med Høyre som virker mer strategisk enn man tidligere har fått inntrykk av tidligere, i en prosess der det var viktig av partiet eide prosessen. Her mener jeg Høyre har fått en stor rolle, og det gjør det hele mer krevende, sier Bjørkhaug.

– Svekket tillit til Ropstad

Fylkeslederen i Akershus, som støtter et ekstraordinært landsstyremøte, har tidligere bedt om en mer samlende lederkandidat enn Ropstad, dersom partiet går inn i dagens regjering. Nå er tilliten ytterligere svekket.

– Det som står i VG må tas i betraktning når vi skal velge en ny partiledelse. Det er større grunn nå til å ikke velge Ropstad, hans kandidatur er ytterligere svekket, utifra min vurdering, sier Arne Willy Dahl.

Fylkesleder i Sogn og Fjordane, Beate Bondevik Lie er enig;

– Her i fylket har vi pekt på Hans Olav Syversen som en god lederkandidat, dersom KrF går inn i dagens regjering. Når vi nå ser hva som fremkommer er vi glad for at det er han vi har pekt på som kandidat.

– Hvorfor det?

– Det vil være vanskelig og en stor jobb for Ropstad å dra oss sammen igjen, etter en del av de tingene som nå har kommet frem i prosessen, sier hun.

Hareide støtter et ekstraordinært landsstyremøte

Knut Arild Hareide, som fremdeles sitter som leder i KrF frem til partiet eventuelt går inn i Erna Solbergs-regjering, sier han har full tillit til Kjell Ingolf Ropstad også etter VGs avsløringer.

– Jeg har full tillit til Kjell Ingolf. Jeg var godt informert om møtet med Erna Solberg. Jeg synes han har opptrådt ryddig.

På spørsmål om han vil kalle inn til ekstraordinært landsstyremøte, svarer Hareide:

– Det skal vi diskutere. Jeg har sett at noen har bedt om det.

Fylkeslederne mener det vil være ryddig å møtes ansikt til ansikt for å få oppklart hva som har skjedd i kulissene.

– Jeg skjønner at det har vært en avtale internt i KrF om at man ikke skulle ha kontakt med andre partier i denne prosessen, i så tilfelle har Ropstad brutt denne avtalen, sier Oluf Marud, fylkesleder i Hedmark.

Både Marud, Lie og Dahl var tilhengere av å følge Hareides råd om å gå til venstresiden.

– Er dette et forsøk på en omkamp?

– Nei, det er ikke det riktige ordet. Situasjonen nå gir et annet bilde enn det vi har hatt inntrykk av tidligere, det gjør det hele mer krevende, sier Dahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder