ORDRE: Riksadvokaten ber politi og påtalemyndighet vier bakmennene i de kriminelle gjengene stor oppmerksomhet. Foto: Krister Sørbø

Gir ordre om «kraftfull bekjempelse» av gjengkriminelle

Riksadvokaten og Politidirektoratet har gitt ordre om at det innen 15. mars utarbeides en plan for «en kraftfull og bred bekjempelse» av de kriminelle gjengene på Østlandet.

 • Synnøve Åsebø
 • Ronny Berg
 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over ett år gammel

I et brev til de aktuelle politi- og påtalemyndigheter understreker Riksadvokaten og Politidirektoratet (POD) at politiet må vie særlig oppmerksomhet til bakmennene i de kriminelle gjengene.

Videre kreves det at innsatsen mot gjengkriminaliteten på Østlandet «skal være kunnskapsbasert og forankret i et nasjonalt, oppdatert, felles og forpliktende situasjonsbilde».

VG har gjennom en rekke artikler avslørt hvordan den kriminelle gjengen Young Bloods fra Holmlia i Oslo fikk vokse frem gjennom mer enn ti år – uten å bli stoppet.

Gjengen står bak drapsforsøk, kidnappinger og knyttes til store innførsler av narkotika til Norge.

Målet med den forsterkede innsatsen mot gjengkriminalitet er å svekke gjengenes utbredelse og kriminelle virksomhet varig, heter det i brevet.

Satsingen skal evalueres innen utgangen i året.

I september 2018 ble en utpekt lederskikkelse i Young Bloods pågrepet i Marokko. Mannen i slutten av 20-årene er blant annet siktet i en drapsforsøk-sak fra 2012. Han er fremdeles ikke utlevert til Norge.

– Jeg ønsker ikke å si noe om forholdene han er siktet for, utover at han ikke erkjenner straffskyld, sa forsvarer Ketil Magnus Berg til VG etter pågripelsen.

Tall fra politiets straffesaksregister viser at den utpekte lederskikkelsen har vært registrert som mistenkt eller siktet i 20 saker. Men han er aldri blitt domfelt for alvorlig kriminalitet.

I desember ble bekjempelse av gjengkriminalitet løftet inn i Samordningsorganet, som består av Riksadvokaten, Kripos, POD og Oslo-politiet.

– Det som tilsynelatende virker å være et gjengmiljø i enkelte bydeler i Oslo, er så viktig at vi ønsker å løfte det opp og forankre innsatsen helt til topps, uttalte statsadvokat Reidar Bruusgaard ved Riksadvokatembetet til VG den gang:

– Gjengkriminalitet er en av de sentrale prioriteringene til Riksadvokaten, og Tor-Aksel Busch er svært opptatt av å forsikre seg om at det skal være en god og utholdende struktur på politiets satsing fremover.

-Jeg er glad for at Riksadvokaten og Politidirektoratet gir klar beskjed om at de vil ha en mer ambisiøs og sterkere plan for å bekjempe de kriminelle gjengene enn den de har fått tidligere. De krever en koordinert, målrettet langvarig innsats for at gjengene skal rammes med tilstrekkelig kraft. Dette er sjelden kost og sterke ord fra overordnede organer, som vil bety mye, sier Jan Bøhler.

Mer om

 1. Gjengkriminalitet
 2. Young Bloods
 3. Krim
 4. Tor-Aksel Busch
 5. Kripos
 6. Politidirektoratet (POD)
 7. Oslo

Flere artikler

 1. Young Bloods-leder utlevert til Norge: Vil starte nye etterforskningskritt

 2. Young Bloods-leder skal ha bestukket politimenn – fikk kontakte venner

 3. Justisministeren foreslår nye gjengtiltak: – Vi vil plage de med kriminell løpebane

 4. Gjengleder tiltalt for drapsforsøk: Deltok på «fredsmøte» med offeret

 5. Justiskomiteen foreslår nye gjenglover: – Vi står i en kritisk situasjon

Fra andre aviser

 1. Tidligere B-gjengprofil fengsles i tre uker for medvirkning til drapsforsøk i 2012

  Aftenposten
 2. Kritikken haglet mot Oslo-politiets håndtering av gjengmiljøene. Da gikk de til aksjon.

  Aftenposten
 3. Politiet hindrer gjengbekjempelse

  Aftenposten
 4. Regjeringen vil gjøre det straffbart å være gjengmedlem

  Fædrelandsvennen
 5. Regjeringen vil gjøre det straffbart å være gjengmedlem

  Aftenposten
 6. Angivelig Young Bloods-leder utlevert til Norge

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder