STEINBIT-GLIS: Martin Klavins (5) fra Askøy i Hordaland måtte ha hjelp fra pappa Artur for å få opp sin første gråsteinbit. Men femåringen var ikke mindre stolt av den grunn.

STEINBIT-GLIS: Martin Klavins (5) fra Askøy i Hordaland måtte ha hjelp fra pappa Artur for å få opp sin første gråsteinbit. Men femåringen var ikke mindre stolt av den grunn. Foto: Privat

Martin (5) fisket sin 50. fiskeart

Får litt hjelp av fiskegæren far

ASKØY/OSLO (VG) Martin (5) leker ikke storfisker. Han ER storfisker. Sist helg fikk han sin femtiende fiskeart.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Siden gutten var 3 år, har Martin Klavins fra Askøy fått hele 50 forskjellige fiskearter på stang i Norge. For en femåring er det en unik prestasjon, fastslår artsfisker Endre Hopland overfor VG.

Han er også redaktør for sportsfisker-nettstedet Hooked.no, som først omtalte Martins fiskebragd.

Les også: Fire fiskeretter barna liker

Mens femåringer flest kanskje er mest vant til stekt laks eller fiskepinner hjemme på kjøkkenet, har Martin selv fisket tangkvabbe, taggmakrell, fløyfisk og havmus.

Unge Klavins har også fått piggvar og kveite på kroken, samt gråsteinbit, rognkjeks, paddetorsk, piggskate, havabbor og brungylt.

PAPPA PASSER PÅ: Femåringen Martin Klavins har godt grep i fiskestanga, men pappa Artur er aldri langt unna - og bistår når det napper. Foto: Endre Hopland, Hooked.no

Og alt er altså tatt på stang, riktignok ofte med hjelp fra pappa Artur (38).

Sønnen hans er fullstendig hektet på artsfiske. Så fort de har anledning, tar far og sønn med seg stenger og fiskeutstyr for å hooke med nye fiskearter.

Leste du denne? Her er jakt en familie-greie

Martin satte kroken i sin første fiskeart, en knurr, høsten 2015. I helgen landet han art nummer femti; en hyse.

Får tid til svømming

– Det er ikke en spesielt sjelden fisk som vi er stolte av å få inn i registeret. Men den manglet, og da var målet på 50 forskjellige fiskarter nådd, sier pappa Artur til VG.

GLASSVAR: Martin med sin art nummer 49 på stang i Norge, en glassvar. Foto: Endre Hopland, Hooked.no

Sønnen, som driver med både svømming og turn i tillegg til fisking sent og tidlig og nesten hver helg, liker alle typer fisk. Men sier at det tross alt er noen fiskeslag som gjør han spesielt stolt.

For noen år siden: Dyrebeskyttelsen mente barn ikke bør fiske

– Jeg synes alle fisker er kule, og jeg har ikke noen favorittfisk. Men jeg har fått havål og tangstikling, og de er veldig tøffe. Og så har jeg fått steinbit. Den hadde jeg lyst på lenge, og så plutselig bet den på, sier den unge artsfiskeren til nettstedet Hooked.

Skal ha 100 arter

Nå er neste mål satt opp på kalenderen i løpet av 2022.

– Målet nå er at Martin skal nå 100 fiskearter før han blir 11 år. Da blir han nok den første 11-åring som fikser det, sier pappa Artur.

Les også: Fiske-eventyr på film

Han er barnehagelærer i en barnehage på Askøy, og skryter av fiskemulighetene rundt øya utenfor Bergen. Det er ikke fritt for at også barna i barnehagen har fått prøve fiskelykken. Selv har Artur dratt opp 61 arter, 11 flere enn junior.

Martins neste mål er å dra opp en spisskate eller hvitskate. Han synes flate fisker er de mest spennende.

Pappa Artur er litt urolig for om det blir nok tid til fiske i månedene fremover, for snart får Martin en søster eller bror. Men det ordner seg nok, tror fiskerpappaen.

Foto:

– Barn får mye glede av å fiske. Flere skulle prøve det, og det trenger ikke foregå som artsfiske, sier Artur Klavins, som opprinnelig kommer fra Latvia og ble ivrig fisker som liten gutt selv.

– Spiser dere fisken?

– Vi spiser mye av fisken vi får, men ikke alt. Noen tar vi vare på i et gjennomsiktig lite kar med vann, slik at Martin kan få studere de på nært hold. Etter en stund slipper vi disse tilbake igjen i sjøen, svarer Artur Klavins.

– Hva sier mor til all denne fiskingen?

– Hun er positiv til dette. Vi holder jo ikke bare på med fiske. Vi er faktisk en del hjemme også, svarer pappa Artur.

PS Det er bare rundt 30 personer som har fått 100 arter eller mer på stang i Norge, men med kanskje så mye som 150 potensielt arter å fiske, ifølge redaktør Endre Hopland i Hooked.no

FISK NUMMER FEMTI: En ekte norsk hyse ble Martins fiskeart nummer femti. Den lite sjeldne arten til tross; guttens fiskeglede var like stor som alltid. Foto: Endre Hopland, Hooked.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder