LEGE PÅ NETT: Lege og youtuber Washim Zahid mener nordmenn bekymrer seg for mye for det nye Wuhan-viruset. Foto: Karin Beate Nøsterud

Lege om Wuhan-viruset: − Vi kan slappe av litt her i Norge

Lege Washim Zahid mener nordmenn bekymrer seg for mye for Wuhan-viruset.

 • Astri Øverdal

I midten av desember 2019 ble et nytt coronavirus påvist i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Så langt har 563 mennesker mistet livet, mens 28.018 skal være smittet i landet, ifølge WHO.

Washim Zahid er lege, forfatter og Youtuber, og driver folkeopplysning rundt helseproblematikk rettet mot unge på nett. Han mener det er altfor sterkt fokus på virusutbruddet her i Norge.
Nylig publiserte han en tråd på Twitter der han blant annet skriver:

«Det er fortsatt 1,4 milliarder kinesere i KINA som IKKE er syke, så vi kan slappe litt av her i Norge i møte med det som fortsatt er en av Europas minste sykdommer».

– Unødvendig

Zahid forteller til VG at han ofte blir kontaktet av personer som er redde og bekymrede for viruset.

− Jeg synes ikke det er grunn til å være redd. For det første er viruset begrenset til Kina, og myndighetene der gjør en betydelig innsats sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO) for å begrense spredningen.

Legen forklarer videre at viruset først og fremst er farlig for folk som bor i fattige land, der man ikke har moderne helsevesen.

– De fleste som blir smittet får et mildt forløp, omtrent som en kraftig forkjølelse. Et mindretall får alvorlige forløp, men også det går som regel bra, dersom du har tilgang til moderne helsevesen, slik som vi har i Norge, sier han og fortsetter:
– Noen kan dessverre dø, men det gjelder i hovedsak eldre og kronisk syke, og de med redusert immunforsvar. Det er selvsagt trist men dødstallene er lave. I fjor drepte et annet virus 1000 nordmenn: Influensa, understreker Zahid.
Les også: Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

les også

WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

Tror du mediene har bidratt til å skape panikk rundt viruset?
Jeg syns norske medier har gjort en god jobb på dekningen av Wuhan-viruset, og skrevet korrekt informasjon uten å overdrive, sier Zahid.
Han vil heller rette kritikk mot all den uriktige informasjonen som florerer i sosiale medier.
– På sosiale medier har man ikke den samme kvalitetssikringen og der har jeg lest mye rart, spesielt fra utlandet. Derfor er viktig å være kildekritisk, sier han.

Mer om

 1. Virus
 2. Influensa
 3. WHO
 4. Norge
 5. Kina
 6. Wuhan

Flere artikler

 1. Kinesiske forskere hevder skjelldyr kan ha spredt Wuhan-viruset

 2. Corona-utbruddet: Kina bygger nytt sykehus

 3. Fransk lege: Første franske coronatilfelle i desember

 4. Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

 5. Pluss content

  Finnes ingen kur: Dette vet legene om corona-viruset

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder