FORSKJELL: Sykepleierne ansatt i kommunene får ikke den samme kompensasjon som ansatte ved sykehusene. Foto: Heiko Junge

Avviser krav om ekstra kompensasjon for sykepleiere i kommunene

Før påske inngikk Norsk Sykepleierforbund (NSF) og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter en avtale hvor overtidsarbeid som skyldes coronaviruset skal ha økte satser. Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon (KS) avviser nå det samme kravet.

 • Espen Solly

Artikkelen er over 40 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Siden dette er en avtale mellom fagforeningen Norsk sykepleierforbund og Spekter, så gjelder den hovedsakelig ansatte ved sykehusene. For ansatte sykepleiere i kommunene gjelder ikke denne avtalen siden de ikke er omfattet av helseforetakene Spekter har ansvar for.

– KS avviste i går et krav fra Unio-forbundene som anerkjenner yrkesgruppene innenfor helsesektoren for den ekstra innsatsen de gjør og vil fortsette å gjøre fremover. Økt arbeidsbelastning, risiko og fleksibilitet må belønnes, skriver forbundsleder i NSF Lill Sverresdatter Larsen i en pressemelding.

Overtidssatsene gjelder ikke alle, men for de avdelingene som har endret turnus på grunn av pandemien, og for dem som vil få endret turnus.

Kravet fra NSF til KS innebærer blant annet ekstra kompensasjon for de særlig belastende vaktene på kveld, natt og helg, økonomisk tillegg for lange vakter på 12,5 timer eller mer, og overtidskompensasjon tilsvarende det som allerede er avtalt med Spekter.

KRAVET KAN MOTIVERE: Forbundsleder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen, mener at kravet vil kunne bidra til å motivere arbeidstagerne til å stå løpet helt ut gjennom coronaepidemien og til å forbli i yrket også etter at epidemien er over. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Områdedirektør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, mener at avtalen som Spekter har inngått handler om å gi en ekstraordinær kompensasjon for overtidsbruk.

– Vi har den holdningen at vi ikke vil stimulere til mer bruk av overtid enn det som er nødvendig.

– Det er i forbindelse med hovedtariffavtalen at vi forhandler lønn og økonomiske vilkår. Allerede før coronasituasjonen oppsto det enighet mellom partene i kommunal sektor om å utsette forhandlingene om ny hovedtariffavtale til høsten. Akkurat nå er det ikke aktuelt for oss å forhandle om økonomiske krav før de forhandlingene kommer i gang til høsten, sier Gangsø.

Mer om

 1. KS
 2. Coronaviruset
 3. Norsk Sykepleierforbund

Flere artikler

 1. Krever 6,5 millioner kroner i dødsforsikring mot corona

 2. Tillitsvalgt og verneombud ved OUS slår alarm: – Mange er redde for å gå på jobb

 3. OUS: Avtale om 12-timersvakter

 4. Pluss content

  Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite

 5. Høyfjellshotellene fortviler: – Dette er jo helt katastrofalt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder