I TROMSØ: Her ankommer «Lance» Tromsø. Mike Horn blir mottatt av sine to døtre. Foto: Håkon Steinmo

«Lance» til kai i hjemhavnen Tromsø

Mike Horn ble møtt av døtrene sine da «Lance» ankom Tromsø mandag ettermiddag. Nå er ekspedisjonen over for de to polfarerne.

31 dager etter at «Lance» la fra kai for å hente polfarerne Mike Horn og Børge Ousland i polisen, er skipet nå tilbake i hjemhavnen – med polfarerne.

Der ventet Mike Horns to døtre.

– Det har vært lenge å være borte fra dem. Etter at de mistet moren sin er jeg deres eneste forelder, så vi har et sterkt forhold. Jessica og Annika er grunnen til at jeg har holdt meg i live, sier Horn i et intervju med iTromsø.

MOTTAKELSE: Mike Horn ble møtt av sine to døtre Jessica og Annika. Foto: Håkon Steinmo

LES OGSÅ: Mike Horns løfte til sin døende kone

Horn og Ousland startet ekspedisjonen sin 25. august i Nome i Alaska. Målet var å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard med seilbåt og ski. De to skulle egentlig hentes ut av isen med seilbåten til Mike Horn, «Pangea», da ekspedisjonen over Nordpolen var over, men de enorme kreftene i isen kunne ha knust en seilbåt.

Dermed ble «Lance» leid inn for å hente dem. Isen på Nordpolen festet imidlertid et jerngrep rundt skipet på vei ut igjen – og det ble sittende bom fast i to uker frem til isen slapp taket natt til 27. desember.

Lørdag ankom skipet Longyearbyen – der flere om bord hoppet av turen. Men med helt til hjemhavnen i Tromsø ble blant annet polfarerne og kaptein Stig Roaldsand.

– Jeg gleder meg egentlig mest til å se familien og de dagligdagse små tingene som alle tar for gitt, det er det jeg gleder meg mest til, har Ousland tidligere sagt til VG om hjemkomsten.

Mike Horns seilbåt «Pangea» ligger også i Tromsø. Nå ser polfarerne for seg å ha en siste kveld sammen her for å «lande» etter ekspedisjonen, før de reiser.

Interessert i ekspedisjonen? I vårt direktestudio her har VGs journalist og fotograf jevnlig oppdatert og svart på spørsmål fra da de var med «Lance» opp i polisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder