Tror strømprisen øker

Eksperter tror strømprisen blir 15 prosent høyere denne vinteren sammenlignet med forrige vinter.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Av ØYSTEIN LARSEN-VONSTETT, IDA AAMODT-HANSEN og MARIE SJØVOLD (foto)


I juli i år var strømprisene rekordhøye.

I månedene som kommer, kan vi forvente oss nye strømsjokk.

- Situasjonen er ikke bedre i år enn den var på samme tid i fjor. Magasinene har vært så nedtappet at de ennå ikke har greid å ta seg opp igjen til normalt nivå, sier informasjonsdirektør Hartvig Munthe-Kaas ved den nordiske strømbørsen Nordpool.

Utsalgsprisen på strøm, eller systemprisen, som den også kalles, var i gjennomsnitt i juli på 23,858 øre per KWh på den nordiske strømbørsen, Nordpool.

Dyr vinter

I juli i fjor, da mange fryktet strømkrise, var systemprisen på 22,961 øre per kWh.

For to år siden skapte lite vann i magasinene strømkrise og priser på over en krone per kWh strøm. Etter dette har aldri magasinene fylt seg nok opp til å skape lavere priser på strøm.

Får kraftanalytikerne rett, kan vinteren vi har foran oss, bli en dyr strømaffære.

På Nordpool har de allerede begynt å selge strøm for levering til strømleverandørene utover vinteren 2005 og 2006. De prisene tyder på at vinterens strøm, og strømmen de to neste årene, vil bli priset høyt.

Strøm for levering i perioden januar 2005-april 2005 blir nå solgt for 29,68 øre/kWh. Legger du på moms til staten og de par ørene strømleverandøren tar i fortjeneste, får du 38,90 øre per kWh.

Dette er hele 15 prosent mer enn prisene lå på gjennom årets vinter. Da var tilsvarende pris 33,79 øre.

- Jeg tror markedet har innbakt en premie i prisene sine. De tror på høyere priser utover høsten. Men er du villig til å ta risikoen og har råd til det, tror jeg spotpris vil lønne seg mer enn å binde, sier daglig leder Hans Gunnar Nåvik i kraftanalyseselskapet Nena.

Spotpris - eller markedskraft, som det også kalles - er en avtale der du kjøper inn din strøm til den prisen som strømleverandørene til enhver tid kjøper inn sin strøm til, på kraftbørsen Nordpool.

For til tross for en sommer der mange østpå har klaget over regnvær, har ikke de norske vannmagasinene fått nyte godt nok av dette.

- Det har regnet på Østlandet, men oppe i fjellene og på Vestlandet, der de fleste vannmagasinene ligger, har det ikke regnet like mye, sier informasjonsdirektør Hartvig Munthe-Kaas.

På landsbasis er nå fyllingsgraden 68,4 prosent, noe som er en økning på 0,9 prosent fra forrige uke. Vanligvis på denne tiden av året har magasinene vært 85,7 prosent fylt opp.

- Prisene på importert kullkraft er samtidig blitt langt høyere enn i fjor, så dette går litt opp i opp med den noe bedre fyllingsgraden. Hvis man vil sikre seg, bør man derfor binde, sier Nåvik til VG.

Hos alle strømleverandørene VG har vært i kontakt med, blir fastpris nå frarådet, hvis ikke det er absolutt nødvendig for å få en forutsigbar strømregning vinteren igjennom.

- Det har vært stigende priser siden i mai, og får vi ikke en enormt våt høst, vil de fortsette å stige. Men med de fastprisene vi har nå, er det ikke en god avtale å binde prisen nå, sier markedsansvarlig i Eidsiva Energi, Maren Kyllingstad.

Skeptiske

Også hos konkurrenten Fjordkraft er de skeptiske til å binde.

- Det er ikke kommet et gunstig tidspunkt for å binde prisen. Frykten for høye priser presser prisene enda lenger opp enn nødvendig, sier analysesjef i Fjordkraft, Birte Bjørnes.

Forbrukerrådets strømekspert, seksjonssjef Jan Schrøder, minner om at strømleverandørene alltid vil forsøke å tjene penger, også på fastprisavtaler.

- De tilbyr en fast pris som er så høy at også de er sikret mot en eventuell prisøkning, sier Schrøder til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder