Flere båter på sjøen i sommer – travelt for redningsskøytene

Etter en drøy ukes fellesferie har Redningsselskapet merket at det er flere båter på sjøen enn vanlig. Båtforbundet ber folk vise hensyn og være forsiktige.

 • NTB – Per-Helge Berg

Etter at den første uken av årets fellesferie snart er unnagjort, viser Redningsselskapets egne tall at de på landsbasis har hatt 314 oppdrag mellom 3. og 10. juli. Det er en økning på 12 prosent sammenlignet med samme uke i fjor.

– Fra Oslofjorden til og med Agder har redningsskøytene hatt 210 oppdrag mot 174 i fjor. Det er en økning på 21 prosent, opplyser medievakt Tanja Krangnes i Redningsselskapet til NTB.

På landsbasis økte antall oppdrag for redningsskøytene i mai og juni med 46 prosent, sammenlignet med fjoråret. Oppdragsøkningen er størst i Oslofjorden, der redningsskøytene har måtte rykke ut hele 81 prosent oftere enn i fjor.

Redningsskøyta Einar Staff Sr. er en av mange redningsskøyter som hjelper til langs kysten. Redningsselskapet melder om en kraftig økning i antall oppdrag, spesielt i Oslofjorden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Bekymret

De siste ukene har også politiet vært aktive til sjøs, og politibåtene har stoppet flere båtførere både for å kjøre for fort, for å ha for høy promille og for å ikke bruke redningsvest.

Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) ser med bekymring på denne utviklingen.

– Vi forventer at alle fritidsbåteiere viser hensyn til hverandre, viser aktsomhet og senker farten når forholdene tilsier det, sier generalsekretær Stig Hvide Smith.

– Aktsomhet på sjøen er en grunnleggende regel for alle båtførere, mener Hvide Smith, og peker på at det finnes fartsgrenser som alle i båt plikter å overholde.

les også

Høyre-politiker vil ha mer svømmeopplæring utendørs

Båtfart-app

Å orientere seg om fartsgrenser er ikke alltid like greit. En tommelfingerregel er at man ikke skal kjøre fortere enn 5 knop om man er mindre enn 150 meter fra land (samt hvis man befinner seg i trange sund), men dette varierer.

Flere kommuner har strengere grenser enn dette, og hvilken fart man kan holde hvis man befinner seg mer enn 150 meter fra land varierer også.

For å hjelpe til med å holde oversikten har Kystverket derfor nylig lansert en gratis app for mobiltelefoner – «Båtfart» – som har oversikten over hva som er fartsgrensen i det området du akkurat der og da befinner deg. Da får du en advarsel dersom du kjører for fort.

Ta hensyn

KNBF har også noen oppfordringer til båtfolket i møte med tidenes båtsommer.

– Bygg oppunder det gode sjømannskapet, og husk at båtliv er båtfellesskap der alle er venner. Avpass farten etter forholdene og omgivelsene dine. Ta hensyn til andre og hjelp til, ikke bare når noen er i nød, men også ved ilandstigning i ei flott uthavn, eller ved småuhell, sier president Egil Kr. Olsen i KNBF.

les også

Her går det galt for seilbåten: – En livsfarlig situasjon

Generalsekretær Stig Hvide Smith understreker også viktigheten av å holde seg edru når man fører båt.

– Etter en dom i Høyesterett er nå rettspraksis at du mister retten til å føre båt om du blir tatt med promille på én og oppover. Vi fraråder å føre båt i alkoholpåvirket tilstand, uansett promille, sier Smith.

Økte drukningstall

I juni omkom 15 personer av drukning i Norge. Det er fem mer enn samme måned i fjor, men like mye som i juni i 2018 – en sommer med usedvanlig pent vær.

Av dem som druknet i juni, omkom sju etter fall fra land, seks under bading og to i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Redningsselskapets drukningsstatistikk viser at 45 personer druknet i første halvår. Det er åtte flere enn på samme tid i fjor.

Flere båter og mer uerfarne båtførere fører også til flere skader. Hittil i år har antall skader på fritidsbåt allerede økt med over 10 prosent, ifølge tall fra Frende forsikring. Juli og august er vanligvis de månedene som topper skadestatistikken.

Les også

 1. Mange drukningsulykker i juni: Kine (22) døde etter å ha badet i elven

  Juni har allerede satt en dyster rekord i antall baderelaterte drukninger, og det før selve toppmåneden for…
 2. Fant mann på skjær etter stor redningsaksjon

  En mann i 20-årene ble funnet på et skjær etter en omfattende redningsaksjon utenfor Vårøy i Lindesnes kommune.

Flere artikler

 1. Redningsselskapet øker beredskapen i finværet – tre drukninger til nå i helgen

 2. Mange drukningsulykker i juni: Kine (22) døde etter å ha badet i elven

 3. Politiet advarer mot høy fart og sosiale medier: – Svært urovekkende

 4. Politiet advarer mot høy fart og sosiale medier

 5. Kjør forsiktig!

Fra andre aviser

 1. Flere båter på sjøen i sommer. Travelt for redningsskøytene

  Aftenposten
 2. Redningsselskapet: Mange ferske båtførere på sjøen i sommer

  Aftenposten
 3. – Det overrasket meg at det ikke var en praktisk del

  Aftenposten
 4. 15 druknet i juni – én i Agder

  Fædrelandsvennen
 5. – Det overrasket meg at det ikke var en praktisk del

  Fædrelandsvennen
 6. Aftenposten mener: Aye, aye til strengere krav på sjøen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no