Wara hasteinviterer seg selv til Stortinget: vil bevæpne politipatruljer

Justisministeren kommer i kveld til Stortinget for å redegjøre om midlertidig bevæpning.

Justisminister Tor Mikkel Wara vil bevæpne utvalgte politipatruljer i hovedstaden.

Dagbladet, som først omtalte saken, skriver at det var stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen som varslet om forslaget da hun tok talerstolen med en hastemelding like etter klokken 13.

– Det blir en redegjørelse fra justis-, beredskaps- og innvandringsministeren om midlertidig bevæpning av enkelte politipatruljer i Oslo. Det vil bli foreslått debatt umiddelbart etter redegjørelse, sa Trøen torsdag fra Stortingets talerstol.

Foreløpig vet stortingsrepresentanter fra de andre partiene veldig lite om hva Wara skal legge frem. Petter Eide, medlem i justiskomiteen for SV, sier ministerens fremgangsmåte er uvanlig.

– Det er veldig uvanlig at han på få timers varsel nærmest innkaller seg selv til Stortinget for å redegjøre. Da forventer vi at det er noe veldig alvorlig som ligger bak, sier Eide til NRK.

Har lovet raske tiltak

Petter Eide, medlem i justiskomiteen på Stortinget (SV), mener handlingsmåten til justisministeren tilsier at noe alvorlig ligger bak.

Justisministeren sitter i møte med regjeringen, og er ikke tilgjengelig for kommentar, opplyser Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, forventer en grundig redegjørelse fra justisministeren om hvorfor det er behov for midlertidig bevæpning.

– Det er bare regjeringen som har tilgang nok informasjon til å vurdere om det er grunnlag for å innføre dette. Vårt budskap er at det ikke er mulig å bevæpne seg ut av en ressurssituasjon, sier Tajik.

Ap-politikeren mener politiet i Oslo øst ikke har fått de ressursene de trenger for å jobbe forebyggende opp mot de gjengkriminelle miljøene.

– Det har vært mye fokus på gjengkriminalitet i Oslo i mediene den siste tiden. Tror det er bakgrunnen for at justisministeren nå vil ha midlertidig bevæpning?

– Jeg håper ikke det. For da betyr det at det er mediehåndtering han holder på med. Det er viktig at det ligger tunge politifaglige grunner til dette, svarer Tajik.  

Wara var i dag i møte med Oslopolitiet, som uttrykte sin bekymring over manglende tiltak for å få unge ut av gjengmiljøet, melder NRK.

Etter møtet lovet justisminister Wara raske tiltak.

– Og så er det opp til meg når jeg har alle verktøy og alternativer på bordet, å velge hva jeg mener er det riktig å gjøre. Noe skal vi gjøre, sier Wara til NRK.

Wara medgir at problemene med gjengene «har tatt ordentlig av» i det siste.

– Vi har dårlig tid, det er jeg helt enig i, sier Wara til NRK.

Dette er en del av den pågående budsjettbehandlingen, så dette må vi komme tilbake til. Oslopolitiet vil få ressurser.

Dragkamp om ressurser

Saken er satt opp som sak nummer 14 i Stortinget i dag og er den siste saken på dagsorden. Waras redegjørelse vil trolig starte tidligst klokken 18.

Politimester Hans Sverre Sjøvold sa tirsdag til VG at Oslo-politiet trenger millionbevilgninger for å bekjempe gjengkriminalitet.

Justisminister Tor Mikkel Wara påpeker at politiet aldri har hatt så mye ressurser som nå.

– Oslo-politiet har fått tildelt midler til rundt 400 nye årsverk siden 2013, inkludert midler til 80 nye årsverk i 2018. Jeg har tillit til at politimesteren i Oslo politidistrikt disponerer ressursene på best mulig måte, svarer han i en e-post til VG.

Han påpeker likevel at han lytter til innspillene fra Sjøvold.

– Dette er en del av den pågående budsjettbehandlingen, så dette må vikomme tilbake til. Oslopolitiet vil få ressurser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder