OVERIVRIG? En politioverbetjent i Oslo trakk av en pistol av denne typen i hylsteret for å sjekke om den ville gå av. Det gjorde den. Foto: Erlend Aas , NTB scanpix

Overbetjent skjøt vådeskudd med pistol han visste var ladd

Politimannen erkjente straffeskyld – bøtelagt

Fortsetter i jobben som skarp utrykningsleder

Buksebena flagret på en politistasjon i Oslo da en topptrent overbetjent i «sin egen boble» trakk av ladd pistol med vilje.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Morgenen den 20. november i fjor fikk en politioverbetjent på en politistasjon i Oslo beskjed om å kontrollere pistolhylstrene til det operative personellet, ifølge en avgjørelse fra Spesialenheten for politisaker.

På grunn av skyteepisoden i Stavanger i juli i fjor, der noen trakk av et skudd i hylsteret til en politibetjent under et basketak, fikk alle distriktene beskjed om å sjekke sikkerheten på hylstrene sine.

Litt senere, rundt klokken 08.13, satt samme overbetjent på kontoret sitt i «sin egen boble,» ifølge egen forklaring. Da hørte han stemmer i korridoren utenfor. Her fant han tre kollegaer. Han gikk rett bort til én i gruppen «…nesten uten å møte noen av deres blikk,» ifølge ham selv.

Les også: Politimann hostet kraftig - og skjøt i gulvet

Mellom 20 og 30 sekunder senere hadde overbetjenten avfyrt et vådeskudd i gulvet, og en av kollegaene var truffet i magen av enten rikosjett fra kulen eller fragmenter av det knuste gulvet.

Trodde ikke pistolen ville skyte

Overbetjenten spurte først om å få se hylsteret på pistolen han avfyrte. Politimannen som bar hylsteret fortalte at pistolen satt løst fordi hylsteret manglet en skrue, og vred seg unna da overbetjenten strakk seg mot pistolen hans.

Da overbetjenten ba politimannen snu seg, antok han at han skulle kontrollere den manglende skruen – inntil han hørte smellet fra sin egen en pistol og kjente at det «det "flagret" i buksebena ved knehasen,» slik Spesialenheten beskriver hendelsen.

Avsluttet: Politiets midlertidige bevæpning

I motsetning til de minst to andre sakene fra ifjor, der «uvedkommende» politifingre har utløst vådeskudd i kollegers hylstre, trakk denne politimannen av med vilje. Han hevder selv han trodde at låsen i hylsteret kom til å hindre pistolen i å skyte.

Det gjorde den altså ikke. Undersøkelsene han var bedt om å foreta var innført nettopp fordi det hadde vist seg godt mulig å avfyre skudd på den måten.

Stakk fingeren i kollegaens hylster: Skjøt henne i leggen

Godt trent

Overbetjenten var innforstått med at pistolen var ladd – slik politiets tjenestevåpen alltid er – og kan ikke gi noen forklaring på hvorfor han ikke tømte våpenet i forkant av den improviserte kontrollen. Han har erkjent straffeskyld for forholdet.

Fra før var overbetjenten såkalt UEH-leder og taktisk ansvarlig ved politistasjonen. UEH står for utrykningsenheten og dette «…innsatspersonellet har særskilt tilleggskompetanse for blant annet å kunne håndtere skarpe oppdrag,» som det heter i Stortingets melding om terrorberedskap.

Dette medfører såkalt IP3-godkjenning, som betyr 103 timer våpentrening i året – mer enn dobbelt så mye som «vanlig» operativt politi med sine 48 timer.

Truffet i magen

En kvinnelig politibetjent sto cirka én meter fra duoen. Skuddet gikk i bakken en drøy halvmeter fra der hun sto, og kort tid etterpå merket hun et lite trykk på magen og fant et lite sår. Etter alt å dømme ble hun truffet av fragmenter av gulvet eller rikosjett fra kulen.

På legevakten avklarte de at det som traff henne ikke gikk videre inn i kroppen. Ifølge vedtaket mistet hun en kort periode hørselen i tillegg.

Justisministeren: Måtte svare for vådeskuddene i Stortinget

For brudd på Straffeloven §188 er han ilagt en bot på 10 000 kroner, subsidiært 20 dagers fengsel. Forelegget er vedtatt av overbetjenten.

«Spesialenheten finner det bevist utover rimelig tvil at A har opptrådt uaktsomt og at hans opptreden var egnet til å volde fare for andres liv eller helse,» konkluderer avgjørelsen.

De fleste politivådeskuddene som er straffet med bøter har ligget på 10 000 kroner. Politimannen som skjøt kollegaen sin med hennes egen pistol fikk et ytterligere påslag på 2000 kroner – på grunn av sakens skjerpende natur.

Ingen konsekvenser

Det er Jan Egil Presthus, sjef for Spesialenheten som setter botens størrelse, opplyser juridisk rådgiver Rune Fossum i Spesialenheten til VG.

– Størrelsen er basert på straffverdigheten ved hvert enkelt forhold, men da disse sakene begynte å dukke opp bestemte vi hvor omtrent straffen skulle ligge, sier Fossum.

Tajik om Anundsen: – Hva holder han på med?

Den omtalte overbetjenten ble tatt ut av tjeneste og fikk administrative oppgaver etter vådeskuddet, fram til han tok ny godkjenningsprøve på tjenestepistolen på nyåret, opplyser statsjonssjef hans, John Roger Lund i en sms til VG.

I tillegg ble han fulgt opp med samtaler fra nærmeste leder og personell fra fagutvikling sentralt i Oslo.

– Dette er i henhold til retningslinjer for Oslo politidistrikt for håndtering av slike saker, skriver Lund.

Nå er han tilbake som lokal UEH-leder og taktisk ansvarlig, og vådeskuddet får ikke konsekvenser for stillingen hans, opplyser stasjonssjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder