Politiet og krimtekniker jobber på stedet i Vanvikan i 2013. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Vanvikan-saken gjenopptatt: Far siktet

For fem år siden ble den såkalte Vanvikan-saken henlagt. Nå er faren til den ett år gamle gutten som døde igjen siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge – eller medvirkning til dette.

Det var 2013 at en ett år gammel gutt ble funnet død under mystiske omstendigheter i Leksvik i Nord-Trøndelag.

Foreldrene ble den gang siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, men saken ble henlagt på bevisets stilling. I 2015 krevde foreldrene erstatning etter sønnens død.

Nå er Vanvikan-saken gjenopptatt. Det bekreftes i en pressemelding fra Trøndelag Politidistrikt.

Faren er igjen siktet for det samme han ble siktet for og på samme grunnlag som i 2013: for legemsbeskadigelse med døden til følge eller medvirkning til dette.

Nye opplysninger fra vitner

– Gjenopptagelsen knytter seg til nye opplysninger som har kommet frem fra vitner, sier politiadvokat Kåre Svepstad ved Trøndelag politidistrikt, til VG.

– Hva kan dere si om vitneopplysningene som har kommet. Hva ved dem gir grunnlag for gjenopptagelse?

– Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i vitneforklaringene på nåværende tidspunkt av hensyn til etterforskningen, sier han.

Svepstad informerer også om at det er avhørt en rekke vitner.

– Men det er spesielt ett vitne som er helt sentralt, sier han.

Politiadvokat Åsta Elise Pedersen Elden sier til Dagbladet at det ikke er gjort nye tekniske funn i saken.

Mannens forsvarer: Erkjenner ikke straffskyld

Mannens forsvarer, Heidi Reisvang, sier til VG at han ikke erkjenner straffskyld i henhold til siktelsen.

– Han anser det som svært belastende at saken er gjenopptatt etter alle disse årene. Det er vår forståelse at de nye bevisene ikke styrker mistanken mot far, sier hun til VG.

Reisvang vil ikke gå inn på hvorfor hun mener de nye bevisene ikke styrker mistanken.

– Det kan jeg ikke gå inn på på nåværende tidspunkt.

Bare faren, som i dag er i 30-årene, er siktet denne gangen. Moren døde i fjor i høst.

«Omsorgssvikt»

Etter at gutten døde ble moren gravid igjen. Barnevernet vedtok før dette barnet ble født at foreldrene ikke skulle ha omsorgen.

Av rettsdokumenter går det frem at både den avdøde moren og den siktede faren har hatt problemer med rus og psykiatri.Faren er tidligere straffedømt for blant annet vold og narkotikaforbrytelser.

Da foreldrene gikk til retten for å få opphevet fylkesnemndas akuttvedtak la retten til grunn at den første sønnen hadde blitt utsatt for omsorgssvikt før han døde 15 måneder gammel.

I en pressemelding fra Trøndelag politidistrikt står det skrevet at mannen, som nå er i 30-årene ble pågrepet onsdag 11.september og fremstilt for varetektsfengsling fredag 13. september.

– Siktede ble varetektsfengslet i to uker på grunnlag av bevisforspillelsesfare. Kjennelsen ble anket av siktede ved forsvarer, advokatfullmektig Heidi Reisvang, skriver politiet i pressemeldingen.

Politiadvokat Svepstad sier til VG at det er vanskelig å anslå hvor lang tid etterforskningen vil ta.

– Det er en del undersøkelser av telefoner, pc-er og den typen ting som vil ta litt tid. Og selvfølgelig skal også vitneforklaringer gjennomføres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder