Nei, Høyre-politiker Nikolai Astrup flytter ikke til Sveits
Flere gikk fem på da Klassekampen skrev at Høyre-politikeren «gjør som andre rike nordmenn og flytter til Sveits». NTB siterte saken, men det hele var en aprilspøk.
«– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted, sier Astrup til Klassekampen.
Skatteregimet i den sveitsiske byen er én av årsakene til at Astrup velger å flytte.
– Det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa, forklarer han.
Han understreket at skattehensynet har spilt en minimal rolle i slutningen, men sier at au pair-forbudet har vært avgjørende.
– Jonas Gahr Støre har sagt at det er vanlige folks tur. Hvem er mer vanlig enn en au pair? sier Astrup til avisen.»
Dette er noe av det NTB siterte Klassekampen på i sin sak lørdag klokken 00.26.
Trakk saken
Flere medier videreformidlet saken fra nyhetsbyrået, deriblant VG.
– Klassekampen lurte oss trill rundt, sier vaktsjef Stian Drake i NTB til VG.
Klokken 01.11 skriver de at «NTB trekker sak om Nikolai Astrup som vi har sitert fra Klassekampen».
Vanskelig kombinasjon
VG fikk ikke fatt i luringene i Klassekampen natt til lørdag, men Astrup selv bekrefter at han ikke har planer om å flytte til Sveits. Han ønsker ikke å kommentere saken.
Å flytte til et annet land ville uansett vært vanskelig for Astrup, dersom han samtidig skulle være folkevalgt i Stortinget. I alle fall ville skattemyndighetene trolig krevet skatt i Norge for arbeidet som folkevalgt.
Astrup, som har vært innvalgt på Stortinget fra Oslo siden 2009 er Norges rikeste folkevalgte, med en formue på rundt 353 millioner kroner, ifølge Klassekampen.
Venstreside-avisen spøkte også med at Astrup «beholder plassen på Stortinget og vil bli tildelt pendlerbolig».
Har sluttet med «aprilsnarr»
Skikken med å lure godtroende 1. april er utbredt over hele Europa og Nord-Amerika, og flere medier har hatt tradisjon for falske saker denne dagen, i et forsøk på å narre leserne sine.
De siste årene har de største mediene i Norge likevel unnlatt å publisere slike saker 1. april. Til tross for at det kan være en populær tradisjon, har fokuset på falske nyheter og konspirasjonsteorier ført til at flere er mer varsomme med hva som publiseres.
– Jeg opplever aprilspøk som fortidas oppgave for media. Etter hvert blir det vanskelig å se hva som er sant og ikke, sa nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til Vårt Land om fjorårets fravær av spøker.
– Vi hadde en diskusjon i perioden da «fake news» sto på dagsorden, og vi bestemte oss for å droppe det. Jeg mener ikke at alle redaksjoner bør slutte med dette, men vi har gjort vår vurdering, sa nyhetsredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, til samme avis.
Politiet stormet park i Brussel etter aprilsnarr
Årets aprilspøker: Strømstad prøvde å lokke vaksinelystne nordmenn over grensen
Nei, dette er ikke en aprilspøk
Rettelse: Tittelen på denne saken var først «Nikolai Astrup flytter til Sveits etter au pair-forbud». Denne ble endret til «Nei, Høyre-politiker Nikolai Astrup flytter ikke til Sveits» klokken 1.32 1. april 2023. Grunnen til det er at nyheten ikke var sann. Den var basert på en aprilsnarr i Klassekampen.