VINTER-NORGE: Slik så det ut i Oslo sentrum den 16. januar i år. Foto: Trond Solberg

Nå kommer snøen – igjen

Så er vi i gang igjen. Østafjells skal snøen lave ned onsdag. Det er sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold for store deler av Sør-Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Tirsdagens snøfall bare småtteri: Her er historiens største

Men det blir nok ikke like massivt som i midten av januar. Da dalte det ned over 30 centimeter snø i Oslo i løpet av ett døgn.

– Det kan komme 15–20 cm snø østafjells, det vil si Østlandet, Telemark og Sørlandet, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til VG.

– Det begynner nok allerede sent i kveld for så å snø jevnt gjennom natten og morgendagen, og det gir seg nok ikke før i morgen kveld, sa Eldbjørg tirsdag.

– Det blir mye?

– Det er klart det byr på litt utfordringer, sier Moxnes, men legger til at det ikke er sikkert det blir så ille langs kysten. Her kan nedbøren komme som regn.

– Det gir seg onsdag kveld, litt tidligere på Sørlandet, sier Moxnes.

– Vil det komme som snø i Oslo?

– Jeg tror det blir snø og sludd. Det er ikke sikkert at Oslo sentrum får 20 centimeter nysnø, men litt oppe i marka blir det nok snø. Men jeg tør ikke å si at det ikke blir hvitt i sentrum, sier Moxnes.

Også lenger nordover blir det noe nedbør.

– Det er snakk om litt nedbør i Romsdal og Trøndelag også. Det blir økende vind fra Trøndelag og nordover, sørøstlig fralandsvind. Det gjelder hele Nord-Norge og tilsier at det blir lite nedbør her, sier Moxnes.

les også

Skien setter krisestab etter snøkaos

OBS-varsel

Det er sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i store deler av Sør-Norge onsdag, så det kan være lurt å beregne litt ekstra tid hvis du skal bruke bilen til jobb. Eller satse på å reise kollektivt.

– Det kan bli vanskelige kjøreforhold østafjells onsdag, advarer Moxnes.

Kort tid før klokken 5.30 onsdag melder Øst politidistrikt at de har fått inn flere meldinger fra publikum om glatte veier. En time tidligere kjørte en bil utfor veien i en rundkjøring på Hleerudsletta i Skedsmo.

– Det var ingen personskade. Vi var heller ikke på stedet, opplyser operasjonsleder Terje Skaftnes i Øst politidistrikt til VG ved 6-tiden onsdag morgen.

Han sier at det fortsatt er glatt på veiene i distriktet.

– Kjør etter forholdene, eventuelt la bilen stå om det er for glatt. Vegtrafikksentralen har alt mannskap ute for å sikre trygge veier, skriver politiet på Romerike i en twittermelding.

Veldig glatt på veiene nå, flere meldinger fra publikum på dette. Kjør etter forholdene, evt la bilen stå om det er… https://t.co/rMM5O525q2

Fin og kald skihelg

Torsdag blir overskyet østafjells, samtidig som gradestokken begynner å krype nedover. For fredag kommer kulda. Og helgen ser ut til å bli knallfin.

– Det kommer kaldere luft inn fra fredagen av. Det blir en periode med lite nedbør og ganske lave temperaturer. Temperaturen på Østlandet kan gå ned mot 15 minus, sier Moxnes.

DRØMMEFORHOLD: Nordmarka kunne by på supre forhold søndag 21. januar. Foto: Stella Bugge

– Hva med sol?

– Det kan bli litt sol i perioder også.

– Så vi har en fin skihelg i vente?

– Ja, det tror jeg. Med den nysnøen som kommer og litt sol... Bare det ikke blir litt for kaldt, sier Moxnes som tror østafjells kan få like fint skivær kommende helg som søndag 21. januar. Da var det gullføre mange steder.

Også Vestlandet kan glede seg over forholdsvis tørt vær gjennom helgen.

– Det kan komme noe nedbør søndag, men det ser ut til å bli en tørr helg i hele landet og flere kan få en fin vinterhelg, avslutter Moxnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder