Hovedinnhold

Gresk student: - Valgresultatet blir påvirket av «trusler» fra EU

Nervepirrende valg i Hellas

LEI DÅRLIGE NYHETER: Ingeniørstudenten Nikos Fytros (21) fra Athen aner ikke hvordan det skal gå med hjemlandet etter dagens valg. Han er lei av å lese bare triste nyheter om Hellas i pressen. Foto: HANS CHR. HANSSON
LEI DÅRLIGE NYHETER: Ingeniørstudenten Nikos Fytros (21) fra Athen aner ikke hvordan det skal gå med hjemlandet etter dagens valg. Han er lei av å lese bare triste nyheter om Hellas i pressen. Foto: HANS CHR. HANSSON
ATHEN (VG Nett) Verden holdes på pinebenken mens valgstemmene telles opp i Hellas.

Denne saken handler om:

Ingeniørstudenten Nikos Fytros (21) er svært usikker på hvordan det skal gå med hjemlandet.

- Enten Hellas blir i eurosonen eller ikke, vil det ta lang tid før det blir lettere å leve normalt her i landet, sier han til VG Nett i Athen.

I likhet med mange andre grekere, føler 21-åringen seg under press.

- Valgresultatet blir påvirket av «trusler» fra EU. Det ville nok ikke blitt det samme hvis disse ikke fantes, sier han.

Studenten er bevisst på at en hel verden følger valget.

- Mediene har lagt stor vekt på det som skjer i Hellas nå og det viser også hvor viktig valgresultatet er for andre land. Derfor tror jeg at andre land vil støtte Hellas og hjelpe til slik at det vil finnes en løsning som kan være god nok både for Hellas og for resten av Europa, sier han.

Ikke styringsdyktig

Nyvalget kommer i stand fordi valget den 6. mai ikke ga parlamentet i landet et styringsdyktig flertall.

Valget er på forhånd omtalt som et valg for eller i mot fortsatt gresk medlemskap i eurosonen. Det er også sett på som et skjebnevalg for hele eurosamarbeidet.

Over hele verden har finansfolk høy beredskap for å forberede seg på hva som kan skje når markedene starter handelen igjen natt til mandag.

Hellas har hatt økonomisk tilbakegang de siste fem årene og nesten 25 prosent av arbeidsstyrken er uten jobb. Arbeidsledigeheten blant ungdom er på omtrent 50 prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIL VALGURNENE: En eldre gresk mann avgir sin stemme ved et stemmelokale i Athen tidiligere i dag. Nå telles stemmene mens verden holder pusten. Foto: Reuters
TIL VALGURNENE: En eldre gresk mann avgir sin stemme ved et stemmelokale i Athen tidiligere i dag. Nå telles stemmene mens verden holder pusten. Foto: Reuters


- Kritisk situasjon

Trebarnsmoren og husmoren Maria Serras (43) tviler på at Hellas får en regjering de første dagene.

- Nå må partiene samarbeide. Jeg tenker positivt, og tror det finnes en løsning, sier hun til VG Nett.

- Det er fint at verden følger med på det som skjer her nå. Det er en meget alvorlig og viktig sak. Vi står overfor en kritisk situasjon, som angår flere land. Selvsagt er vi spent på utfallet.

Må ha flertall

Gresk lovgivning forbyr meningsmålinger i dagene før valget.

Den siste meningsmålingen er fra 1. juni. Den viser at konservative Nytt Demokrati hadde 22,7 prosent. Det sosialistiske Syriza kom deretter med 22 prosent, mens sosialdemokratiske Pasok fikk 11,2 prosent.

Hvis ikke ett parti får flertall, må partiene forhandle om en koalisjonsregjering. Parlamentet har 300 plasser, hvilket gjør det nødvendig at regjeringen har 151 parlamentsmedlemmer bak seg.

Det partiet som får flest stemmer i valget, får automatisk 50 parlamentsmedlemmer ekstra.

Syriza har gått til valg på sin motstand mot innstrammingstiltakene avtalen med EU og IMF tvinger Hellas til å gjennomføre.

Konservative Nytt demokrati og sosialdemokratiske Pasok ønsker å overholde avtalen.

Uansett hvordan søndagens greske skjebnevalg ender, regner mange observatører med at det etter valget vil bli forhandlinger om endringen i avtalene mellom Hellas og EU og IMF.

Kort etter at valglokalene stenger klokken 18.00 offentliggjøres de første valgdagsmålinger. De endelige resultatene forventes ikke klare før i 23-tiden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter