Hovedinnhold

Miljødirektoratet fant giftstoffer i reklameprodukter

<p>FANT GIFTIGE STOFFER: Miljødirektoratet testet hovedsakelig små-elektronikk og produkter i myk plast.</p>

FANT GIFTIGE STOFFER: Miljødirektoratet testet hovedsakelig små-elektronikk og produkter i myk plast.

Foto: Miljødirektoratet
Omtrent halvparten av reklameproduktene miljødirektoratet sjekket inneholdt ulovlige stoffer, eller var mangelfullt merket.

Denne saken handler om:

Miljødirektoratet har gjennomført en omfattenda kontroll av reklame- og gaveartikler som brukes til markedsføring. Av de 78 produktene de undersøkte, inneholdt omtrent halvparten ulovlige stoffer. 

Produktene som har blitt kontrollert, inkluderer produkter for profilering og reklame, firmagaver og gratisprodukter. 

Disse giftige stoffene ble oppdaget

* DEHP: Plastmykner som kan lekke ut til omgivelsene fra produkter mens de er i bruk, eller etter at de er kastet. Kan skade evnen til å få barn, og føre til fosterskader. Stoffet kan være hormonforstyrrende for mennesker og i miljøet. Ftalaten DEHP ble forbudt i Norge i 2007.

* SCCP: Et klorparafin som brytes langsomt ned i miljøet og kan hope seg opp i mennesker og dyr. Svært giftige for livet i vann. Dyrestudier har vist at stoffene kan føre til nedsatt vekst og forsinket utvikling. Muligens kreftfremkallende. Kortkjedete klorparfiner ble forbudt i Norge i 2002.

* Kadmium: Akutt og kronisk giftige for mennesker og dyr. De fleste kadmiumforbindelsene er kreftfremkallende.

* Bly: Tas opp i dyr og mennesker, som over tid kan få høye konsentrasjoner i kroppen. Bly er giftig, og for mye bly i kroppen kan blant annet føre til skade på de røde blodlegemene og nervesystemet. Hjerneutviklingen hos fostre og små barn er spesielt utsatt for skader forårsaket av bly.

Kilde: Miljødirektoratet

– Det er trolig mange som har profileringartikler hjemme, utover de vi har kontrollert. Dersom man er usikker, kan det være lurt å ta kontakt med bedriften man har mottatt produktene fra, sier Marhieu Veulemans, seksjonssjef for produkttilsyn i Miljødirektoratet. 

De testet hovedsakelig små-elektronikk som USB-pinner, hodetelefoner, lommelykter og nødladere, i tillegg til produkter av myk plast, som reflekser og badeballer.

Se ogsåAdvarer mot brannfarlige radioer

Fant giftstoffer i barneleker

29 av produktene som ble testet inneholdt forbudte stoffer. I tillegg ble 13 forbudte på grunn av manglende merking. 

Forbrukerrådet: Elendig sikkerhet i GPS-klokker for barn

– Dette er en langt større andel enn det vi vanligvis finner i produktkontrollene våre. Spesielt alvorlig er det at vi fant leker som inneholdt det skadelige stoffet DEHP, sier Veluemans 

Miljødirektoratet fant også miljøgiften SCCP i plastprodukter, og bly og kadmium i flere elektriske og elektroniske produkter.

Veulemans understreker at bedriftene som ønsker å profilere seg også har en informasjonsplikt over for kundene sine

– De bør kunne si om produktene de deler ut er i henhold til regelverket eller ikke. 

Varsler tilsyn mot alternativbransjen: – Skaper urealistiske forhåpninger

Dårlig kjennskap til regelverket, og dårlige rutiner

Både de som importører og de som distribuerer reklamevarer har ansvar for at produktene er lovlige, og ikke inneholder giftige stoffer, informerer miljødirektoratet. 

Fått med deg? Slutt på dyre kundeservicenumre.

– Kontrollen viste at bransjen som produserer eller importerer denne type produkter generelt har dårlig kjennskap til regelverket, og at de ikke har gode nok rutiner for å kontrollere produktene de omsetter, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding. 

Ulovlige stoffer kan utgjøre både en helse- og miljørisiko. Veulemans forteller at man bør styre unna leketøy og elektroniske eller elektriske produkter som ikke er CE-merket for å være på den sikre siden, også når det kommer til reklamegaver.  

– Det finnes ikke noe unntak til merking for dette tilfellet. Det er viktig at EE-proukter som ikke lenger fungerer kastes som EE-avfall, sier Veulmans.

Sett denne? Derfor skal du ikke bruke tørketrommel om natten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter