Hovedinnhold

Markedsmisbruk kan ha gitt strøm-sjokk

De skyhøye strømregningene vinteren 2002/2003 kan ha vært et resultat av at kraftprodusentene misbrukte sin markedsmakt. Problemet er at det den gang var fullt lovlig.

Denne saken handler om:

Konkurransetilsynet mener det foreligger tegn på at de store kraftprodusentene misbrukte sin markedsposisjon for å få høyere priser den kalde vinteren da mange slet tungt med strømregningen.

OVERVÅKER: Lasse Ekeberg i Konkurransetilsynet. Foto: SCANPIX
OVERVÅKER: Lasse Ekeberg i Konkurransetilsynet. Foto: SCANPIX

Det fremkommer i NRK Brennpunkt i kveld, som setter søkelyset på kraftmarkedet.

- Hvorfor starter dere ikke etterforskning?

- Først og fremst fordi det ikke var ulovlig. Det ble det først fra 1. april i fjor da vi fikk et forbud mot misbruk av markedsmakt, sier avdelingsdirektør Lasse Ekeberg i Konkurransetilsynet til VG.

Varsellampene lyste

Bakgrunnen for Ekebergs uttalelse er at Konkurransetilsynet siden 1. april har overvåket kraftmarkedet med et datasystem som ser etter utslag av markedsmanipulasjon. Som en test av systemet ble det simulert en overvåking av kraftmarkedet slik det var vinteren 2002/2003.

- De medførte at varsellampene begynte å lyse, sier Ekeberg.

- Hva betyr det?

- Det betyr at det var indikasjoner på at noen kunne ha misbrukt sin markedsmakt.

- Var det sterke indikasjoner?

- De tydet på at det var grunnlag for å iverksette ytterligere undersøkelser, sier Ekeberg.

Vinteren 2002/2003 var strømprisene rekordhøye. Mange fikk alvorlige problemer med å betale strømregningene sine. Andre unnlot å varme opp hjemmene sine av frykt for regningen.

Hvis kraftprodusentene unødvendig holdt igjen vann i magasinene, kan det ha ført til at prisene steg mer enn de ellers ville ha gjort.

Reagerer

Flere eksperter hevder i kveldens Brennpunkt at prisene fikk et varig løft etter krisevinteren for to år siden.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon reagerer på opplysningene om at Konkurransetilsynet har funnet indikasjoner på misbruk av markedsmakt den kalde vinteren.

- Hvis det er tilfelle, så er det helt klart alvorlig. Her ble det laget et marked som skulle gi lavest mulig pris. Hvis selskapene har opptrådt på en måte som er i strid med det, er det svært alvorlig, sier Thon til VG.

Konserndirektør Ragnvald Nærø i Statkraft, som er den største norske kraftprodusenten, er ikke med på at hans selskap utnyttet sin posisjon i markedet.

- Svaret på spørsmålet er jo nei. I henhold til dagens konkurranselovgivning ville vår virksomhet i 2002/2003 vært akkurat den samme. En ville heller ikke da ha funnet at vår opptreden innebar misbruk av vår markedsposisjon, sier Nærø.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter