Hovedinnhold

250.000 nordmenn har fem ganger så høy gjeld som lønn

TRENGER DU PENGER? 250.000 nordmenn sliter med fem ganger så mye gjeld som lønn. Da hjelper det ikke å knuse sparegrisen. Foto: Sara Johannessen/VG
TRENGER DU PENGER? 250.000 nordmenn sliter med fem ganger så mye gjeld som lønn. Da hjelper det ikke å knuse sparegrisen. Foto: Sara Johannessen/VG
Aldri før har nordmenn hatt så høy gjeld som nå. 250.000 har gjeld på mer enn fem ganger disponibel inntekt.

Tips oss

Tallet er fra 2008 og viser at hver femte husholdning har en gjeld som er høyere enn det Finanstilsynet har satt som retningslinje for bankene. Andelen nordmenn som har så høy gjeld, er doblet siden 2000, skriver Aftenposten.

Av disse igjen hadde 60.000 husholdninger en gjeld som var over ni ganger så høy som samlet disponibel inntekt. Tallene som er hentet fra Norges Bank, viser dessuten at jo yngre husholdningen er, desto mer gjeld.

Les også:  Nordmenn har aldri hatt mer gjeld

Norske familier har et samlet gjeldsnivå på 2200 milliarder kroner, dobbelt så høyt som den disponible inntekten etter skatt og renteutgifter. I 2000 var gjelden 125 prosent av inntekten målt på denne måten, skriver avisen.

Mye tyder på at den lave styringsrenten i Norges Bank kan forbli lav lenge. Dermed ligger det an til at nordmenns gjeld kan øke videre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter