Hovedinnhold

Varaordfører: - Håper ikke Stella tar det personlig

ANGRER: Rita Ormbostad skal i dag sende ut en beklagelse i form av en pressemelding. Stella Mwangi har så langt ikke kommentert varaordførenes utspill. Foto: ANDERS TØSSE og KRISTER SØRBØ
ANGRER: Rita Ormbostad skal i dag sende ut en beklagelse i form av en pressemelding. Stella Mwangi har så langt ikke kommentert varaordførenes utspill. Foto: ANDERS TØSSE og KRISTER SØRBØ
AURE (VG) En spak og angrende Rita Ormbostad (31) sier meldingene om Stella Mwangi på Facebook var ment som humor.

Denne saken handler om:

Gode Facebook-råd

Her er noen av Datatilsynets råd til personer som bruker sosiale medier aktivt til blant annet å ytre sine personlige meninger:

1. Du er selv ansvarlig for all informasjon du legger ut på profilen din. Legg ikke ut bilder eller personopplysninger om andre uten først å ha spurt dem om lov.

2. Vær forsiktig med å legge ut opplysninger om politisk oppfatning, tro og seksuell legning. Dette er i norsk og europeisk personvernlovgivning regnet som sensitive personopplysninger.

3. Det du ikke ville sagt om deg selv eller andre i en større forsamling av kjente og ukjente personer, bør du heller ikke publisere på Internett. Opplysninger du gir i «fortrolighet» til venner på din profil, kan lett bli klippet ut og benyttet i helt andre sammenhenger.

- Jeg trodde aldri i livet at denne dagen skulle komme, sier hun.

Varaordfører Rita Ormbostad var tydelig preget, og beklaget overfor Stella da hun møtte VG etter oppvaskmøtet med styret og kommunestyregruppen til Aure Høyre i går kveld.

Dette skrev Rita Ormbostad på Facebook:

«Gi meg samer, isbjørner og moskuser. Jeg synes det er det vi skal selge, og ikke at vi har åpne asylmottak!»

«Jeg skal kvesse meg et spyd og kjøpe en bongotromme til Düsseldorf. Mulig jeg reiser til Afrika og ser det derfra! Her skal det spises gnu!!!! Skal ta med meg neste års innslag opp igjen tenker jeg ...»

Gjennom dagen hadde hun blitt latterliggjort og sterkt kritisert for det flere mener er rasistiske meldinger på Facebook-statusene hennes - rettet mot MGP-vinner Stella Mwangi.

Blant annet skrev hun: «Gi meg samer, isbjørner og moskuser. Jeg synes det er det vi skal selge, og ikke at vi har åpne asylmottak!».

- Det er veldig beklagelig, ikke bare for meg, men for Høyre, for kommunen og for familien min. Jeg trodde aldri i livet at denne dagen skulle komme. Det må jeg si, sier Rita Ormbostad med forsiktig stemme til VG.

- Angrer du?

- Selvfølgelig.

Høyre:  - Stella-uttalelsen er hinsides 

Les også:  Artister reagerer sterkt 

- Var ironisk

VG sitter sammen med høyrepolitikeren, ved samme bord som krisemøtet ble holdt, på Aure Rehabiliteringssenter. Hun ser forsiktig opp på oss. Stemmen er spak, men sprekker ikke. Hun vet hva hele bygda snakker om. I Aure kommune i Møre og Romsdal bor det bare drøyt 3500 innbyggere. Kommunen har ikke for vane å bli omtalt i riksmediene.

- Hvilken setting ble statusene skrevet i?

- Det var en setting som var ironisk og humoristisk. Det ble dratt langt ut i en ytterkant - og det var en riv ruskende gal måte å gjøre det på.

- Var det alkohol med i bildet?

- Nei.

- Hva vil du si til Stella Mwangi?

- Jeg må beklage overfor henne. Jeg håper hun ikke tar det personlig, for det var overhodet ikke personlig ment.

- Har du vært i kontakt med henne?

- Nei. Jeg har holdt meg litt for meg selv i dag.

- Hva har dere kommet frem til på møtet?

- Høyre tar avstand fra det jeg har skrevet, og det er helt rimelig. Men partikollegene mine er veldig flinke til å ta vare på mennesket Rita midt oppi dette.

- Føler du at oppstyret er ufortjent?

- Jeg føler at det har eskalert til høyder jeg ikke trodde var mulig. Ikke i Aure. Det er noe jeg gjorde i en privat setting, men dette er en ting jeg burde ha sett komme.

- Er det du skriver på Facebook privat eller offentlig, synes du?

- Jeg har vel Norges mest dyrekjøpte erfaring for at det er høyst, høyst offentlig - enten du vil det eller ikke. Dette er noe veldig mange bør ta lærdom av.

- Ikke rasist

Rita Ormbostad har en lukket Facebook-profil. Bare hennes 632 venner kan lese det hun skriver på veggen.

- Vil du vurdere å trekke deg fra politikken?

- Det får bli opp til Aure Høyre å avgjøre. Nominasjonsprosessen vil vise det.

- Du er 31 år. Hva tenker du om hva dette betyr for din politiske karriere?

- Godt spørsmål, sier Rita Ormbostad og kikker ut i luften.

Hun tenker seg godt om, før hun svarer:

- Jeg har ikke tenkt så langt ennå. Nå vil jeg bare komme meg gjennom dagen.

- Er du en rasist?

- Jeg er ikke en rasist. Langt derifra, svarer lokalpolitikeren.

- Hvem skal du være sammen med i kveld?

- Barna er hos pappaen sin, så jeg skal være alene i kveld, sier hun.

Fikk telefon

I dag vil varaordføreren beklage det hele i en pressemelding.

- Den skal jeg tenke litt på i kveld. Jeg skal ha en stille tid for meg selv og gå gjennom hodet mitt. Jeg ser ikke for meg at dette roer seg.

- Hva tenkte du da du skrev statusene?

- Som jeg har sagt før; det var en spøk som tok av, sier Ormbostad.

Det var ordfører Ingunn Oldervik Golmen som først gjorde henne oppmerksom på at noen reagerte på Facebook-meldingene.

- Ordføreren ringte meg. Hun hadde fått noen henvendelser angående det som sto. Jeg gikk ut og beklaget det på siden min med en gang.

- Hvordan vil du bruke sosiale medier fremover?

- Jeg skal være veldig positiv. Jeg skal gi ros, ikke ris.

- Idiotisk og hårreisende

Rita Ormbostad refses sterkt fra flere hold. Blant dem som mente hun gikk for langt, er Stella Mwangis korist Samantha Gurah.

- Uttalelsene hennes er idiotiske og hårreisende. Det virker som om hun ikke har fulgt med i tiden i det hele tatt. Helt forkastelig, sier Gurah.

Varaordføreren får også hard medfart fra egen partiledelse:

- Uttalelsene står ikke i stil med Høyres verdigrunnlag. Jeg forstår at hun har beklaget og sagt at dette var en spøk, men som politiker representerer hun partiet hele tiden, ikke minst på sosiale medier, sier partileder Erna Solberg. Inkluderingsminister Tora Aasland (SV) kaller uttalelsene primitive.

Ordfører i Aure, Ingunn Golmen (Sp), mener ytringene rammer kommunens omdømme.

- Det er klart at dette er veldig uheldig for henne og for kommunen, sier hun.

Harald Espelund (Frp), ordfører i Mwangis hjemkommune Ullensaker, mener ytringene mot Grand Prix-yndlingen er uvirkelige.

- Stella er ei flott og positiv jente, og et forbilde i kommunen vår. Hun har gått på skole i Kløfta, og har opptrådt rundt om i kommunen flere ganger. Vi er veldig stolte av hennes prestasjoner, og kommentarer som dette blir bare trist.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk