Hovedinnhold

Ketil Stokkan: - Jeg ville formidle glede

STOR DAG: Ketil Stokkan vant den norske Melodi Grand Prix-finalen med låten «Brandenburger Tor», en hyllest til Berlinmurens fall. Foto: SCANPIX
STOR DAG: Ketil Stokkan vant den norske Melodi Grand Prix-finalen med låten «Brandenburger Tor», en hyllest til Berlinmurens fall. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Da Berlinmuren falt i 1989 vekket det et glødende engasjement i Ketil Stokkan. Et engasjement han har bevart nå 20 år senere.

Denne saken handler om:

Berlin-muren

  • Muren delte Berlin fysisk fra den ble reist sommeren 1961 til den falt høsten 1989. Den var litt over 45 kilometer lang.
  • Bydeler under vesttysk styre var omgitt av østtysk territorium. Den øvrige grensen mellom Vest-Tyskland og DDR hadde vært stengt siden 1952.
  • Å flykte over grensen - enten det skjedde i Berlin eller andre steder - ble av det østtyske regimet betraktet som «republikkflukt». Det var jevngodt med landsforræderi.
  • Mellom 1961 og 1989 ble minst 136 mennesker drept under forsøk på å ta seg over muren. Det finnes ikke noe offisielt tall for resten av grensen, men anslag lyder på rundt 1350.
  • Berlinmuren falt 9. november 1989, uten at et skudd ble løsnet, i stedet ble begivenheten en gigantisk folkefest. I dag står bare noen få rester igjen som minnesmerker.

Stokkan deltok i Melodi Grand Prix for Norge under den internasjonale finalen i Zagreb i 1990.

Vinnerbidraget «Brandenburger Tor» handler om gleden svært mange mennesker følte da Berlinmuren falt i 1990, og for Stokkan selv var det viktig å få formidlet denne gleden.

VGTV:9. november 1989: Her faller Berlin-muren

- Jeg fulgte med på det som skjedde, og fikk se tv-bildene av mennesker som stormet muren. Det vekker et engasjement, og jeg ville formidle den gleden jeg følte. Det ble en sang, men at den ble med i Melodi Grand Prix var nok litt tilfeldig. Jeg ville formidle gleden vi følte, sier Ketil Stokkan til VG Nett.

Dro til Berlin

Bare uker etter at Stokkan gikk av med seieren i den norske MGP-finalen, dro han og et TV-team til Berlin og fikk se forskjellene mellom øst og vest på nært hold. Et besøk som har gjort sterkt inntrykk på Stokkan.

- Det var så fælt å se hvordan forskjellene var så store når øst- og vest-Tykland bare lå noen meter fra hverandre. Vi kjørte inn fra Vest-Tyskland i 1990, og da vi kom til Øst-Tykland var det som å være tilstede på 50-tallet, sier artisten.

Les også:«Kona til muren» sørger på 20-årsjubileet

Stort engasjement

Stokkan er klar på at det ikke bare var en betongmur som falt den kvelden for 20 år siden.

- Det handlet om å rive ned murer mellom mennesker. Mennesker med like behov og like følelser. Og det er det som var det viktigste. Det handlet ikke bare om å rive mursteiner, sier Stokkan, som fortsatt engasjerer seg mye i verdenspolitikk, blant annet som samfunnsfagslærer for en ungdomsskoleklasse.

- Vi snakker mye om toleranse og menneskerettigheter. Mine elever er født i 1994, så for dem er murens fall historie de ikke kan huske, men i dag diskuterte vi den humanitære situasjonen i Burma, og da sa jeg til dem at «dette er deres historie, her må dere engasjere dere», forteller Stokkan, som også blogger om politiske temaer som opptar ham.

20-års-jubileum

Det er nå 20 år siden Berlinmurens fall, og begivenheten er blitt behørig markert i Tyskland over lengre tid.

Les også:Her snubler Walesa under Berlinmurmarkering

Mandag kveld var det satt opp en mur av dominobrikker, som ble dyttet i gang av Polens tidligere president Lech Walesa. Dominobrikkene var laget av barn fra hele verden, blant annet en skoleklasse fra Nesodden.

Les også:Nesodden-klasse med eget bidrag til mur-markering
Les også:Ny mur gjennom Berlin

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk