Hovedinnhold

Rus-krangel rundt Studentfestivalen

(VG Nett) Forbundet mot rusgift føler seg «sablet ned» av Studentfestivalen i Oslo som i år nekter dem å sette opp rusfritt Cafételt.

Denne saken handler om:

SKUFFET: Tom André Aas (bildet) i FMR er svært skuffet og opprørt over STUDiOs beslutning.
SKUFFET: Tom André Aas (bildet) i FMR er svært skuffet og opprørt over STUDiOs beslutning.

Etter fire år med det de beskriver som «kjempevellykket cafételt» under Studentfestivalen på Blindern i hovedstaden, er det ubønnhørlig slutt for cafételtet til Forbundet mot rusgift, FMR. De er ikke lenger ønsket på festivalområdet.

FMR raser

STUDiO, som festivalen kalles, mener de selv kan sørge for det rusfrie tilbudet under festivalen, som går av stabelen 14.-25. august. Men FMR føler seg skviset ut og hevder at STUDiOs beslutning er økonomisk motivert.

- Vi er bokstavelig talt sablet rett ned. Teltet er kjempepopulært, og vi har lagt net voldsomme ressurser i dette. Studio mener å tilby bredde og mangfold, men det er jaggu ikke det de går for her, tordner Tom André Aas i FMR til VG Nett.

Cafételtet er et alkoholfritt alternativ, hvor det arrangeres en rekke gratis aktiviteter, serveres gratis te og kaffe - og tilbys gratis avislesing og nettilgang.

Nei til samarbeid

- Vi har også vært positive til å inngå et samarbeid med festivalledelsen, uten å få gehør. Men de selger vel færre halvlitere med oss til stede, og det avgjør vel saken. De har jo sitt fokus på den drikkende delen av studentene, mener Aas som synes det er trist at festivalledelsen velger å redusere det mangfoldet festivalen hevder å presentere.

60. GANG I ÅR: Studentfestivalen i Oslo ble første gang arrangert i 1947. Foto: Festival-logo
60. GANG I ÅR: Studentfestivalen i Oslo ble første gang arrangert i 1947. Foto: Festival-logo

- Trenger dem ikke

Mens FMR har vært med på festivalen i fire år, har festivalen vært arrangert hvert år i 60 år. Festivalleder Pernille Mogensen bekrefter overfor VG Nett at Cafételtet til FMR ikke lenger er ønsket på festivalområdet.

- Teltet har ikke fungert slik vi har ønsket. Det er unaturlig å ha en ekstern aktør inne på området som ikke er integrert i festivalen for øvrig. Vi trenger ingen eksterne til å sørge for det rusfrie tilbudet. Det blir bare feil. I stedet har vi selv ressurser nok og sterkt nok ønske om å sørge for et rusfritt tilbud til gjestene våre, sier Mogensen.

Hva synes du? Stem her!

Ikke konkurrent

Hun stiller seg uforstående til FMRs påstand om at STUDiO ikke ønsker konkurransen fra Cafételtet.

- Studentersamfundet er en frivillig organisasjon, så det høres rart ut når FMR hevder det. Vi har aldri sett på dem som en konkurrent. Men Universitetet og vi har en holdningsendring på gang når det gjelder rus, og det at vi nå selv ønsker å sørge for det rusfrie tilbudet, er bare et naturlig ledd i den prosessen, sier festivallederen.

STUDiO mener at det å ha et godt rusfritt tilbud, står helt i stil med festivalens arrangementsprofil. Mogensen presiserer også at hun mener de aller fleste gjestene lokkes av det gode musikalske tilbudet, og ikke av alkoholserveringen.

- Men selvsagt synes vi det er synd at FMR føler seg skviset ut, legger hun til.

Uio er enig

Universitetet støtter STUDiOs beslutning om å ekskludere FMR i årets festival, men VG Nett har ikke lykkes i å komme i kontakt med noen på UiO som kan uttale seg om saken.

- Vi trodde at Universitetet var åpent for alle, men det er det tydeligvis ikke, sukker Aas i FMR.

- Det har tatt oss fire år å bygge opp Cafételtet. Første året gikk folk rundt teltet for ikke å bli stigmatisert. Denne trenden har vi klart å snu, men nå får vi altså ikke være der lenger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk