Hovedinnhold

Ekspert: Ylvis vil tjene 3-4 ganger mer etter «The Fox»-suksessen

Tono: - Umulig å beregne hvor mye noen kan tjene på YouTube

Eksperter mener at Ylvis-brødrene må planlegge godt for å utnytte den suksessen de har her hjemme og internasjonalt maksimalt.

Denne saken handler om:

Vegard og Bård Ylvisåker har de siste ukene opplevd en suksess som få andre norske artister kan vise til.

VGTV DIREKTE: Følg reven-live!

Natt til fredag deltok Vegard og Bård Ylvisåker på det populære talkshowet til Ellen DeGeneres (55). Og i skrivende stund har over 42 millioner sett musikkvideoen deres til låten «The Fox» på Youtube.

Og i morgentimene norsk tid lørdag skapte brødrene furore på radiokanalen iheartRadio sitt show i Las Vegas, foran 20.000 publikummere.

- De har oppnådd det enhver artist bare kan drømme om. Det er en eventyrlig situasjon for Ylvis, langt over det noen kunne forventet. Det er sånn som bare skjer, fordi det er noen detaljer som gjør at det tar av, sier rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen til VG.

- Som et epidemisk virus

Han mener spredningen av «The Fox» er et kroneksempel på hvordan deling i sosiale medier virker.

- Det sprer seg som et epidemisk virus når det først sprer seg, med stor smittefare, sier han.

TØRNQUIST-SHOW: Bård Ylvisåker er gjest i sesongpremieren på Tørnquist-show.

Selvsagt er en slik eksponering gull verdt for artister.

- Det er ingenting som er bedre enn diffusjon og adopsjon, altså en spredning som den i sosiale medier. Når man introduserer nye produkter står det gjerne demonstrasjonsmenn og -damer som lar deg smake på en ny brus, og så får du tre for prisen av to, med det målet at du kjøper så mye at du kan dele med andre, forklarer Blindheim.

- Tjener 3-4 ganger mer

- Hvor verdifullt er den amerikanske oppmerksomheten for Ylvis på det norske markedet?

- Vi ser at det har generert overskrifter i VG, Dagbladet, Aftenposten og blir snakket om på NRK og TV 2. Man får en veldig positiv effekt også internt, de blir hyperkjendiser og er etterspurte. Og da må man smi mens jernet er varmt. Det er åpenbart at jo flere som vet om en ting, jo flere kjøper det. De kunne hatt formidable inntekter om de nå hadde hatt en ny plate eller DVD. Aviser tar gjerne det mest kontroversielle, det beste eller det verste, og forteller om det. Det skaper en enorm interesse for produktet.

- Ingenting er viktigere for artisteri enn akkurat det som har skjedd Ylvis. Det er et eventyr. Nå må de sette seg ned og finne ut hvordan de skal utnytte det, sier rektoren.

Blindheim vil ikke si noe om hvor mye brødrene kan ha tjent, men slår fast at det er mer enn de ellers ville ha tjent.

- Det jeg kan si er at de vil tjene 3-4 ganger mer enn det de ellers ville tjent på talentet sitt. Kanskje mer, ikke mindre. Det er om man legger sammen markedet i internasjonalt og her hjemme, sier Blindheim.

Umulig å si

- Det er nesten helt umulig å beregne hvor mye noen kan tjene på Youtube. Ting har forandret seg veldig siden 1990-tallet da CD-ene hadde en fast pris og vi viste hvor mye som gikk til artistene, sier kommunikasjonssjef Willy Martinsen i Tono til VG.

Han forteller at for å regne ut konkrete tall må man vite blant annet hvilke annonseinntekter det er snakk om, hvordan rettighetsavtalen mellom de ulike partene og hvilke annonser som vises før videoen.

- Vi er først om noen år at vi kan regne ut hvor mye inntekter man kan få fra videoer på Youtube. I dag er det for nytt, og Youtube har forskjellige avtaler med ulike land.

Martinsen sier at likevel er det slik at når Youtube tjener penger, så tjener også opphavsmennene penger

- Det eneste som er sikkert er at å ha en hit gir inntekter. Spesielt nå som Ylvis har kommet seg fra å være et internett-fenomen og inn på TV-skjermen, sier han, og henviser til deres opptreden på talkshowet til Ellen DeGeneres.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk