Hovedinnhold

by:Larm-aktuelle Truls mistet øyet - fikk livet i gave

SER I MONO: Truls Heggero synger falsett så det ljomer i stereoanlegget, men må leve med syn på kun ett øye. - Jeg «ser i mono». Jeg pleier å kalle det kronisk sikte, sier han. Foto: Nils Bjåland/VG
SER I MONO: Truls Heggero synger falsett så det ljomer i stereoanlegget, men må leve med syn på kun ett øye. - Jeg «ser i mono». Jeg pleier å kalle det kronisk sikte, sier han. Foto: Nils Bjåland/VG
Truls Heggero (31) er en av de største «snakkisene» på by:Larm. Han tror at en livstruende start på livet har gitt ham musikalske evner.

Denne saken handler om:

Sist uke ga den Spellemann-belønnede artisten ut sin første solosingel, «Out Of Yourself». Den gikk umiddelbart høyt opp på iTunes-listen.

På singelens omslag ser man et kunstig øyeeple - en artefakt med rot i osloguttens tøffe møte med verden.

Les anmeldelsen: Tindrende drømmende pop 

- Jeg ble født med en svulst på netthinnen, sier Heggero, og peker på glassøyet han har i dag.

- På seksukerskontrollen lyste de inn i øynene mine, og oppdaget at jeg ikke hadde syn på det venstre. Jeg hadde kreft der, så øyet måtte opereres bort før jeg var to måneder gammel. Det var utrolig tøft for foreldrene mine, jeg var jo deres førstefødte, forteller han.

Glad for livet

Selv har han ikke vært plaget av sin dramatiske historie. Tvert imot tror han at én svekket sans har påvirket evnen hans til å lage musikk.

- Jeg kjenner ikke til noe annet, og har godt syn på det øyet jeg har. Men jeg føler at jeg har fått livet i gave. Jeg kunne vært død før jeg engang hadde et minne om et liv, jeg kunne bare vært et bilde på en vegg. Og siden noe ble røvet bort fra meg har jeg kanskje fått andre styrker, mener Truls.

Disse styrkene har de siste fem årene gitt ham en fremgangsrik karriere med indierockbandet Lukestar. Etter tre album ga de seg i fjor.

Og nå gjør Truls noe såpass uhørt som å lage norsk R&B, med produsenthjelp av Mats Lie Skåre og Thomas Eriksen, begge kjent for lovpriset hip hop og elektronisk musikk. På sosiale medier har singelen fått varm velkomst.

- Jeg føler at jeg har mye folk i ryggen, og mange av dem er nye - for eksempel er det mange fra hip hop-miljøet som synes det jeg lager nå er dritfett.

Falsettsanger

«Out Of Yourself» handler ifølge Truls om å miste kontroll over følelsene, etter å ha såret kjæresten.

- Min egen usikkerhet kom i veien. Hun reagerte på en måte jeg ikke hadde opplevd før, det var ferdig, «kom deg ut». Så jeg måtte jobbe hardt med meg selv, og forandre meg på en måte jeg aldri har vært nødt til før i livet. Modning! Men det ordnet seg, vi er sammen nå, forteller han.

Usikkerheten har han også vært nødt til å takle etter å ha blitt et fjes i det offentlige rom. Hans mye omtalte falsettsang har blitt gjenstand for oppmerksomhet av både det gode og det onde slaget.

- Folk som har sjekket ut musikken min på videoer har sagt at de ble skuffet fordi de trodde jeg var en dritfin dame. Og så var det han fyren her liksom, ler Truls, før han blir mer alvorlig:

- Jeg er en røslig kar med glassøye, og folk har kalt meg de styggeste ting på nettet. Det er slikt jeg har vært nødt til å lære meg å leve med.

Statoil-kandidat

Nå har han atskillig hyggeligere ting å fokusere på. Albumet hans blir gitt ut av det store plateselskapet EMI. NRK P3 spiller singelen. Også danske P3 spiller singelen.

Den britiske bloggen Scandipop hyper låten til himmels. VGs anmelder gir terningkast 5.

På by:Larm er Truls blant de nominerte til Statoil-stipendet på én million kroner, som deles ut i morgen. Og Øyafestivalen har for lengst satt ham opp på sitt program i august.

Man kan med andre ord trygt slå fast at Heggero har momentum i forkant av konserten han holder på John Dee en time over midnatt i kveld.

- Høye forventninger vil forhåpentlig føre til at jeg gir det lille ekstra. Jeg kjenner på det med fallhøyde, absolutt. Men som kunstner må jeg blokkere ut slike ting, og for meg er det ikke noen livsrett å være artist. Målet mitt er å lage musikk som er hinsides kritikk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk