Hovedinnhold

Her er Chris Medinas norske bakmann

SKREV LÅT FOR «AMERICAN IDOL»-YNDLING: Norske Andre Lindal (34) ble så rørt av den triste kjærlighetshistorien til 26 år gamle Chris Medina (t.h.) at han satte seg ned og skrev en sang. Foto: Privat og AP
SKREV LÅT FOR «AMERICAN IDOL»-YNDLING: Norske Andre Lindal (34) ble så rørt av den triste kjærlighetshistorien til 26 år gamle Chris Medina (t.h.) at han satte seg ned og skrev en sang. Foto: Privat og AP
(VG Nett) Andre Lindal (34) fra Oslo vil lage musikk som rører andre. Det har han klart med Chris Medinas låt «What Are Words».

- Chris Medina er en utrolig person, og jeg er beæret over å kunne jobbe med ham, sier Andre Lindal til VG Nett.

Lindal, som de siste årene har bodd i Los Angeles, fryder seg over å se at Medina (26) fortsatt har suksess, selv om pophåpet røk ut av «American Idol» før finalerundene.

- Han fortjener alt, og jeg er glad for å kunne bidra til å skaffe ressurser så han kan hjelpe sin forlovede, forklarer den norske låtskriveren og produsenten.

Hjerneskadet i ulykke

Amerikanske Chris Medina har grepet en hel verden  med sin kjærlighetshistorie. 26-åringen fikk hele «American Idol»-juryen til å gråte da han sang til sin funksjonshemmede forlovede, Juliana Ramos (26). For to år siden havnet nemlig Medinas vakre kjæreste i en bilulykke som kvestet henne og ga henne omfattende hjerneskader. Det er nettopp det sangen «What Are Words» handler om.

YouTube: Se Medinas audition her 

YouTube: «What Are Words» - musikkvide o 

- Hva slags mann er jeg hvis jeg forlater henne når hun trenger meg mest? sa Medina på Idol-audition - og det samme synger han i låten, som Lindal har skrevet sammen med den amerikanske stjerneprodusenten Rodney «Darkchild» Jerkins (33) og britiske Lauren Christy.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RØRT JURY: Steven Tyler, Jennfier Lopez og Randy Jackson hadde et følelsesladet møte med Chris Medinas forlovede, Juliana Ramos. Foto: YouTube
RØRT JURY: Steven Tyler, Jennfier Lopez og Randy Jackson hadde et følelsesladet møte med Chris Medinas forlovede, Juliana Ramos. Foto: YouTube

Jerkins, som kom i kontakt med Lindal i januar i år via en felles venn, har jobbet med superstjerner som Michael Jackson, Britney Spears, Beyonce Knowles, Spice Girls, TLC, Kelly Clarkson og Lady Gaga.

Lindal har ikke bare vært med å skrive «What Are Words». Han har også produsert låten, som kan skilte med mange millioner treff på YouTube.

Ble grepet av historien

Han forteller til VG Nett hvordan balladen ble til:

- Vi så auditionen til Chris Medina på TV, og han gjorde veldig sterkt intrykk på oss. Rodney husket et pianotema som jeg hadde laget et par dager tidligere, og han sa til meg at jeg burde spille det for Lauren (Christy). Dette var ideen som ble til «What Are Words».

BASE I L.A.: Andre Lindal fra Oslo bor i Los Angeles, hvor han skriver og produserer låter på heltid. Foto: PRIVAT
BASE I L.A.: Andre Lindal fra Oslo bor i Los Angeles, hvor han skriver og produserer låter på heltid. Foto: PRIVAT

Neste steg var å ta låten videre til «American Idol», hvor Jerkins bidrar som mentor. Ennå hadde ikke TV-seerne sett Medina ryke ut. «What Are Words» ble spilt for for programleder Ryan Seacrest, samt jurymedlem og latinstjernen Jennifer Lopez og produsenten Jimmy Lovine.

- Vi fikk tommel opp fra dem, og sangen gikk så videre til produsentene for hele showet. Deretter ble den liggende en liten og nervepirrende stund. Rodney informerte meg 19. februar, som er min egen bursdag, om at låten var godkjent, forklarer Lindal.

YouTube: Jennifer Lopez i tårer over Medina-avskjed 

Brøt sammen i studio

Sangen ble skrevet 31. januar, og allerede 21. februar ble musikkvideoen spilt inn. Da hadde TV-seerne nettopp fått vite at Medina ikke lenger var med i konkurransen (TV 2 Zebra ligger litt etter det amerikanske sendeskjemaet).

- Jeg møtte Chris i studio. Vi snakket sammen en liten stund. Han hadde tatt seg tid til å finne ut hvem jeg var, så da Rodney introduserte meg, visste han etternavnet mitt og at jeg kom fra Norge, forteller Lindal.

34-åringen betror at Medina hadde et enormt press på seg den dagen.

- Som man kan se i videoen, så brøt han sammen et par ganger i studio. Men han leverte og var veldig proff! mener Lindal og legger til at han er svært stolt over å ha vært med på hitlåten.

- Gave fra himmelen

I videoen ser man Medina tørke tårene flere ganger. Det vises også klipp av Ramos fra før ulykken - blant annet fra det lykkelige frieret. Parets bryllupsplaner fikk imidlertid en bråstopp da Ramos krasjet på regnvåte veier og havnet i et tre.

YouTube: Se musikkvideoen til What Are Words 

- Det at «What Are Words» har klart å gjøre et så sterkt intrykk, betyr veldig masse. Det er jo akkurat dette jeg har villet gjøre hele tiden - gi ut musikk som rører andre! Enda en gave fra himmelen var det at sangen kom seg inn på Billboard Hot 100, sier Lindal.

Les også: Chris Medina til Norge 

Han forteller at «What Are Words» allerede er blitt en hyppig brukt bryllupssang og innslag ved alvorlige anledninger.

- Det er jeg glad for, sier Lindal om låten, hvor inntektene er øremerket Juliana Ramos' Recovery Fund.

Medina og Ramos ble kjærester bare 17 år gamle. Fortsatt håper Medina at forloveden skal bli frisk nok til at de en dag skal kunne gifte seg.

Kanskje mer Medina

Lindal utelukker ikke at det blir mer samarbeid med Medina, selv om det ennå ikke er klart om «What Are Words» er første steg på veien mot et helt album.

- Det gjenstår å se. Det er jo ikke noen grunn til at det ikke skal skje. Om Rodney blir involvert, så blir jeg også med, forsikrer Lindal

STJERNEPRODUSENT: Rodney Jerkins (33). Foto: Camera Press
STJERNEPRODUSENT: Rodney Jerkins (33). Foto: Camera Press

Nordmannen, som har studert Music Production & Engineering ved Berklee College of Music i Boston, har nå fått sin faste base i Los Angeles med sin amerikanske kone. Lindal jobber som produsent og låtskriver på heltid, og han røper at det er flere spennende ting på gang - mye av det også i samarbeid med Rodney Jerkins (33).

Livet snudd på hodet

34-åringen fra Hauketo i Oslo røper til VG Nett at det å jobbe med Grammy-belønte Jerkins - som har 16 års erfaring med toppartister - er en 12 år gammel drøm som går i oppfyllelse.

- Det er ikke noen tvil om at å jobbe med en produsent av denne kaliberen, er sprøtt. Hver dag er en ny opplevelse. Man kommer ikke på et høyere nivå, mener Lindal om det nettverket han nå får tilgang til via Jerkins.

Lindal forklarer at for å bli stor må man jobbe med en som er stor.

- Utfordringen er å få en av disse gigantene til å tro på akkurat deg! Kvaliteten på låtskrivere, artister, miljø, tempo og sangene er natt og dag fra alt annet jeg noensinne har opplevd! Det er veldig gøy. Livet har blitt snudd opp-ned over natten, betror Lindal.

KOMPISER: Andre Lindal (34) og Reinert «Ray Kay» Olsen (32). Foto: Privat
KOMPISER: Andre Lindal (34) og Reinert «Ray Kay» Olsen (32). Foto: Privat

Lindal føyer seg inn i rekken med nordmenn som lykkes i verdens tøffeste musikkmarked. Og de norske bakmennene har for lengst opprettet kontakt seg imellom.

Produsentduoen Stargate fra Trondheim og videoregissør Ray Kay (Reinert K. Olsen) fra Haugesund, har fra før slått seg stort opp. Stargate har markert seg blant USAs desidert største hitmakere, og har jobbet med artister som Wiz Khalifa, Ne-Yo, Rihanna, Beyonce og Jennifer Lopez.

Ray Kay, som tidligere har har laget videoer for superstjerner som Lady Gaga, Beyoncé, Enrique Iglesias, Adam Lambert og Justin Bieber, er for tiden aktuell med den rykende ferske musikkvideoen til Britney Spears.

Møttes tilfeldig

Lindal har god kontakt med både Ray Kay og Stargate.

- Jeg ble kjent med Reinert K. Olsen i 2004. Vi møttes utenfor Roosevelt Hotel i Hollywood, hvor han overhørte oss snakke norsk. Det var litt sprøtt, fordi jeg hadde prøvd å få tak i ham i flere måneder. Ray Kay er en fantastisk hyggelig og generøs fyr, forteller Lindal.

Grammy-nominert med Stargate

Stargate har han rukket å jobbe med, og samarbeidet resulterte i en Grammy-nominasjon for Monica-albumet «Still Standing» på nyåret, hvor Lindal var med som låtskriver og produsent på «Believing In Me».

- Det første jeg gjorde da jeg flyttet hjem til Oslo i 2006 etter studiene, var å ringe Tor Erik fra Stargate, betror Lindal som etter to år i moderlandet satte kursen for Los Angeles. Og siden har han blitt der.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FÅ UNDERHOLDNINGSNYHETER PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk