Hovedinnhold

Audun Tylden er død

- Han var en ekstraordinær person

PLATEDIREKTØR: Audun Tylden står bak en rekke norske musikksuksesser. Her foran flere gullplater fra noen av Norges største artister. Foto: Tore Berntsen, VG.
PLATEDIREKTØR: Audun Tylden står bak en rekke norske musikksuksesser. Her foran flere gullplater fra noen av Norges største artister. Foto: Tore Berntsen, VG.
(VG Nett) Den norske produsenten Audun Tylden døde mandag, 62 år gammel.

Det bekrefter hans partner Tom Hovde i plateselskapet Tylden overfor VG Nett.

Den norske platedirektøren står bak en rekke kjente og mindre kjente norske musikere. Tylden har blant mange jobbet med artister som Øystein Sunde, Hellbillies, DDE, Ole Ivars, PK og Dansefolket, Gaute Ormåsen, Furulunds, Olav Stedje, Vassendgutane, Rune Rudberg, Bare Egil, Sandra Lyng Haugen, Kiki Danielsson, Sogns og Odd Børretzen.

- Han var en av de aller største i norsk platebransje de siste 30-40 årene. Det er veldig trist. Han kommer til å bli dypt savnet, sier VGs musikkekspert Stein Østbø til VG Nett.

«Forferdelig trist nyhet», skriver VG Nett-leser.Send din siste hilsen til Audun Tylden her .

VG får opplyst av Tyldens forretningspartner at han døde av hjerteinfarkt ved 12-tiden i dag.

Per Kristian Støbakk i dansebandet PK & Dansefolket er i dyp sorg over Tyldens bortgang.

- Dette gjorde forferdelig vondt. Han har vært min mentor. Han var en person man lyttet til når han snakket. Han hadde en stor, stor personlighet. Jeg mangler en viktig person å snakke med nå, sier en gråtkvalt Støbakk til VG Nett.

- Dette er et enormt sjokk for vår bransje, men hans bortgang vil slå langt utover den delen av bransjen jeg er i. Når han nå er borte så er det et ankerfeste som har bristet. Det er utrolig mange som har mye å takke Audun for, sier Støbakk.

- En folkets mann

Den erfarne bransjemannen døde på sin post; han var i Frankrike på musikkbransjemessen Midem da hjertet sviktet. Han døde på sykehuset i Grasse.

- Han var en folkets mann, og jeg har mistet min beste venn, sier Hovde.

- Vi er barndomsvenner og har jobbet sammen siden vi var 14-15 år gamle, forteller han.

Audun Tylden står bak plateselskapet Tylden & Co og har gjennom en årrekke gitt ut flere hundre produksjoner.

- Han var en utrettelig forkjemper for musikk som kanskje var for folkelig for kritikere. Han hadde et folkelig øre knapt noen andre har hatt noensinne, sier Østbø.

Per Kristian Støbakk forteller at han sist snakket med Tylden i forrige uke.

- Vi hadde et veldig nært forhold. Han ville av hele sitt hjerte oss alle så vel. Det var noe med måten han brydde seg på. Jeg er veldig glad i deg, sa han til meg i forrige uke. En ekstraordinær og raus person er borte, sier Støbakk.

Prisbelønt

Tylden ble tildelt Bjellesauprisen av FONO i 2004. Han fikk prisen for å ha stått på for norsk musikk og norske artister i 30 år. Tylden ble også hedret med bransjeprisen under Spellemannprisen i 2008.

Ett år senere fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull, en pris som ble gitt til han for lang og tro tjeneste for norsk musikk og norske artister.

Saken fortsetter under bildet ...

HEDRET: Her får Audun Tylden Kongens fortjenstmedalje i gull. Foto: Scanpix.
HEDRET: Her får Audun Tylden Kongens fortjenstmedalje i gull. Foto: Scanpix.


Fylkesmann Hans J. Røsjorde sa blant annet følgende da Tylden fikk fortjenstmedaljen:

«Grunnlaget for tildelingen er å finne gjennom ditt lange virke innen norsk musikkliv. Jeg legger til grunn at påstanden om at det knapt finnes noen norsk plateartist som ikke i en eller annen sammenheng har vært i faglig kontakt med deg er tilnærmet riktig. Dette må bety at du gjennom ditt virke som produsent med platebransjen har bidratt til å sende musikk ut til de aller fleste deler av vårt land. Således har ditt virke hatt nasjonal betydning.»

Samtlige nominerte i kategorien danseband under Spellemannprisen i år er også Tylden-artister (Ole Ivars, Sogns og Furulunds).

Audun Tylden jobbet som innspillingssjef i PolyGram på 1970-tallet. Tidlig på 80-tallet var han med og startet plateselskapet Slagerfabrikken. Tylden ble kjøpt opp på slutten av 80-tallet, men fortsatte i selskapet til 1992. Samme år startet han selskapet Tylden & Co sammen med Tom Hovde.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk