Hovedinnhold

- Fansen tegnet pappa med kniv gjennom hodet

Tomine snakker ut om livet med a-ha vokalist Morten Harket.

SPØKER OM PAPPA: - I vanskelige tider kunne jeg kanskje solgt pappas snytepapir eller autografer. Jeg kunne gjort business på det, spøker Tomine Harket. Foto: Scanpix
SPØKER OM PAPPA: - I vanskelige tider kunne jeg kanskje solgt pappas snytepapir eller autografer. Jeg kunne gjort business på det, spøker Tomine Harket. Foto: Scanpix
(VG Nett) Da Tomine Harket åpnet en sekk med a-ha fanpost fikk hun seg en ubehagelig overraskelse.

Denne saken handler om:

Lørdag kveld gikk norgeshistoriens suverent største popgruppe av scenen for aller siste gang. En av dem som sto i salen og sang av full hals var Morten Harkets datter Tomine (17).

Les anmeldelsen: a-Ha det bra!
Hva er ditt beste a-ha-minne? Skriv inn i protokollen!

Hun studerer og jobber for tiden med musikk i München i Tyskland, men kom hjem til Norge for å få med seg farens avskjedskonsert i Oslo Spektrum.

VGTV: Se klipp fra avskjedskonserten i Spektrum!

Ble livredd

Tomine ser med skrekkblandet fryd på all fansen som står og skriker til faren hennes. Tomine synes a-ha har kule fans, men noen av dem skremmer henne.

- Jeg opplevde noe skikkelig skummelt for tre år siden. Jeg fant en sekk med fanbrev på loftet. Der var det et brev fra en dame som la ved bilder av seg og familien sin. Hun elsket a-ha og det virket som hun var forelsket i pappa. Men han kan jo ikke svare alle som skriver, forklarer hun til VG Nett og fortsetter:

- Det likte hun tydligvis ikke og hadde sendt et brev til der hun hadde tegnet pappa med en stor kniv gjennom hodet. Jeg fikk sjokk, ble «psykoredd» og begynte å gråte. Jeg blir jo redd av å tenke på at det er folk der ute som tenker slik om pappa, innrømmer 17-åringen.

Hva kan du om a-ha? Ta VG Netts-quiz her

Fansen trygler

Men Tomine vet selv hvordan det er å være blod-fan. Da hun gikk i 8. klasse digget hun Tokio Hotel.

STOLTE FORELDRE: Tomine Harket sammen med pappa Morten og mamma Camilla etter premieren på «Annie» i 2004. Foto: Scanpix
STOLTE FORELDRE: Tomine Harket sammen med pappa Morten og mamma Camilla etter premieren på «Annie» i 2004. Foto: Scanpix

- Jeg husker jeg var superfan og jeg fikk til og med møte dem. I ettertid har jeg tenkt at jeg håper jeg ikke var en slik gal fan. Men jeg vet jo at jeg ikke er slik og skjønner egentlig ikke hvordan folk kan bli så utrolig fan at de blir sure hvis de ikke får svar fra idolene sine.

Les også: Se VG-fotografens utvalgte a-ha bilder 

Med 31 millioner solgte album og 64 listetopper verden over gjennom 25 år, har trioen fått en trofast fanskare som gjør hva som helst for å få se a-ha live. Og de henvender seg gjerne til datteren til Morten Harket for å få hjelp til å møte sine idoler.

- Jeg vet alt om blodfans. Etter jeg kom på Facebook og fikk meg egen «køddeblogg» er det mange fans som har tatt kontakt med meg, det tok helt av etter jeg deltok i Melodi Grand Prix. De skriver lange meldinger og hvis jeg ikke svarer blir noen sure og sender hatmeldinger. Men jeg klarer jo ikke å svare alle.

- De spør om ikke jeg kan hjelpe de å møte pappa, men de fleste bor jo i utlandet og uansett er det ikke noe jeg kan gjøre. Samtidig vil jeg jo ikke ødelegge for dem, forklarer 17-åringen og mener det er litt rart at folk tør å ta kontakt med barna til en kjendis.

Pappa er sexsymbol

Det plager henne også at mange fans har bilde av faren over sengen og ser på han som et sexsymbol.

SISTE KVELD MED GJENGEN: Morten Harket i Oslo Spektrum lørdag kveld under avskjedskonserten med a-ha. Foto: Scanpix
SISTE KVELD MED GJENGEN: Morten Harket i Oslo Spektrum lørdag kveld under avskjedskonserten med a-ha. Foto: Scanpix

- Æsj, det er dritekkelt. Skikkelig kvalmt å tenke på. Jeg tenkte faktisk akkurat på det fordi jeg synes The Killers-vokalist Brandon Flowers er så digg. Han er 29 år og har kone og barn, men jeg tenkte:
- Hva så ? - Det kan funke, ler Tomine, men innrømmer at hun plutselig kom på følgende:
- Æsj, det er akkurat slik folk tenker om pappa. Brandon er jo også noens far.

Les også: Norske kjendisers farvel med a-ha 

Tomine begynner å le når hun skal beskrive sin berømte far.

- Pappa er litt streng. Han er rar og veldig spesiell, men morsom. Vi ler utrolig mye sammen. Vi kan ha de sykeste samtaler hvor folk ikke skjønner noe som helst, men hvis du virkelig hører etter så skjønner du at han er veldig smart. Jeg skjønner jo at folk synes det er rart å høre på alt han sier, men han snakker ofte om ting vi andre aldri har tenkt på, forklarer hun til VG Nett.

Morten Harket er ikke en popstjerne som er kjent for skandaler og det mener datteren har sin naturlige forklaring.

- Pappa har alltid vært så ordentlig. Han er oppvokst i en kristen familie så han har liksom aldri gjort noe dumt.Det er litt kjipt, jeg skulle nesten ønske han var litt mer rockstar, sier Tomine og ler.

Moteikonet Morten Harket

Når VG Nett møter Tomine er hun kledd i stor lue, boblejakke og hullete jeans, ikke ulikt buksene faren ble berømt for å 80-tallet. Og Tomine liker de gamle bildene av a-ha.

TRENDSETTER: Tomine Harket liker godt stilen til pappa fra a-has første år. Her er han sammen med bandkollegene i 1985. Foto: Scanpix
TRENDSETTER: Tomine Harket liker godt stilen til pappa fra a-has første år. Her er han sammen med bandkollegene i 1985. Foto: Scanpix

- Pappa hadde en dritkul stil. Jeg er kjempestolt og elsker den stilen. Noen ganger ser jeg ut som en kopi av foreldrene mine når jeg går ut døra hjemme. Jeg har funnet klær på loftet som for eksempel pappas gamle Poco Loco jakke eller Levis baseballjakke.

For Tomine er loftet et skattekammer. Hun beskriver det som julaften å gå opp dit. Der finner hun ting ingen andre har.

- I vanskelige tider kunne jeg kanskje solgt pappas snytepapir eller autografer. Jeg kunne gjort business på det, spøker 17- åringen.

Skrøt av faren

Tomine var bare fem år da Morten skilte seg fra sin svenske kone Camilla M. Harket. Hun og storebrødrene Jacob (21) og Jonathan (19) koste seg hos pappa i helgene, men det var ikke bare lett å vokse opp som datteren til en superstjerne.

- Pappa var veldig kjent da vi var veldig små, så klart det var veldig spesielt. Da jeg var 7-8 år fortalte alle meg:
- Pappaen din er Morten Harket. Faren din er kjent, dritflink og kul.

Tomine forteller at hun begynte å skryte masse av faren og skjønte ikke at det var dumt før moren forklarte at folk kunne bli sure hvis hun snakket slik. Det gjorde Tomine nervøs.

- Jeg husker at jeg ble veldig lei meg på skolen fordi jeg ble redd for å si noe feil. Også var det slitsomt å dra på ferie fordi det var alltid noen som fant ut hvem vi var. Men nå driter jeg i det og sier gjerne til alle at pappa er best, men jeg tar jo ikke æren for stemmen hans, ler hun og legger spøkefullt til at at verdens to beste vokalister er Freddie Mercury og pappa.

Trist avskjed

Da hun fløy hjem til Norge torsdag hørte hun på noen av sangene til a-ha.
- Da måtte jeg sende en sms til pappa å si: - Du er så flink!!!
Da svarte han: - Tusen takk lille venn.

17-åringen synes nemlig det er viktig å gi faren gode tilbakemeldinger.

- Jeg må jo si det selv om han vet det. Det er nettopp da det er viktig å fortsette å si det. Det viktigste er faktisk når familien sier det.

Tomine synes derfor det er trist at a-ha nå sier takk for seg.

- Det er veldig dumt at a-ha skal slutte. Jeg elsker musikken deres og de er så utrolig flinke. Men kanskje de kan skrive låter til meg istedet også kan jeg synge sammen med pappa.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN

Følg VG Rampelys på Facebook

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk