Hovedinnhold

Se VG-fotografens utvalgte a-ha-bilder

(VG Nett) Janne Møller-Hansen har fulgt a-ha siden begynnelsen i 1985. I kveld går hun på bandets siste konsert.

Denne saken handler om:

I 1985 hørte Janne Møller-Hansen en låt som fenget veldig. Det var a-has «Take on me», og bare noen uker senere satt hun på flyet til Australia for å følge det norske bandet på PR-turneen de skulle ut på i Japan og Australia.

SE ET UTVALG AV JANNE MØLLER-HANSENS BILDER HER 

Turné i Australia

Det ble starten på 25 år hvor Janne har fulgt bandet på ulike turneer. Hun har hatt to fotoutstillinger om bandet, den ene pågår nå, og bildene hennes er brukt i norske og internasjonale magasiner og bøker. Men under Australia-turen i 1985 var teknikken en ganske annen enn hva den er nå.

- På den første turen hadde jeg med 60 kilo med bare utstyr. Jeg satt på første klasse og hadde egentlig ingen ordentlig avtale. Det var ganske skummelt, men a-ha tok oss, og hele pikkpakket mitt inn i varmen på den turen, og det er jeg takknemlig for, forteller Janne.

Hva kan du om a-ha? Ta VG Netts quiz her 

På turen måtte bildene fremkalles, kopieres og sendes til redaksjonen via telefonlinje.

- Fremkallingen skjedde på badet på hotellet, og deadlime måtte jeg rekke, sier VG-fotografen.

Les også: Norske kjendisers farvel med a-ha

Digital hverdag

I 1990 i Osaka var teknikken noe forbedret, men bød likevel på utfordringer.

- Jeg hadde akkurat fått digitalt speilreflekskamera og bruksanvisninger leste jeg på flyet. Men det gikk bra det også, minnes Janne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I NEW YORK: a-ha foran et fullstappet Nokia Theatre i mai i år. Foto: Janne Møller-Hansen
I NEW YORK: a-ha foran et fullstappet Nokia Theatre i mai i år. Foto: Janne Møller-Hansen

Hun sier hun føler seg priviligert som har fått følge a-ha så tett over så lang tid. For det er en helt spesiell dynamikk i gruppen, forteller Janne.

- Å være i samme rom som a-ha er som å være i et kraftfelt. Tre helt utrolige forskjellige gutter som til sammen lager fantastiske låter. Jeg tror at man må ha reist rundt med dem ute i verden for å virkelig forstå hvor store de er internasjonalt, sier hun.

Ikke på jobb

Lørdag er det a-has siste konsert sammen, og Janne skal selvfølgelig være til stede. Men denne gangen skal hun ikke på jobb. Det betyr imidlertid ikke at kameraet blir liggende hjemme.

- Jeg kommer helt klart til å ta bilder, sier Janne.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk