Hovedinnhold

Norske kjendisers farvel med a-ha

SNART SLUTT: a-ha takker for seg etter 25 år som band. Her fra konserten i Oslo Spektrum tirsdag kveld. Foto: Scanpix
SNART SLUTT: a-ha takker for seg etter 25 år som band. Her fra konserten i Oslo Spektrum tirsdag kveld. Foto: Scanpix
(VG Nett) Før a-ha går på scenen for siste gang i kveld, står en rekke norske artister klare til å takke bandet for innsatsen.

Denne saken handler om:

25 år etter oppstarten er slutten kommet for a-ha. Etter over et år med avslutningsturné er det over. Siste konsert gjennomføres i Oslo Spektrum, lørdag ettermiddag. Etter dette blir a-ha et avsluttet kapittel i norsk musikkhistorie.

Og de har gjort inntrykk på mange av sine medmusikere. Blant dem som hyller musikertrioen er Donkeyboy.

Hva kan du om a-ha? Ta VG Netts a-ha-quiz her 

Varmet opp for a-ha

Bandet fikk varme opp for a-ha på tre konserter i Oslo og to i London, og Cato Sundberg forteller at det var stort for en blodfan fra Drammen.

- Jeg husker når vi satt på flyet og fløy inn over London og så O2-arena. Da var det helt vilt å tenke på at vi skulle spille der med selveste a-ha, sier Sundberg til VG Nett.

Les også: Morten Harket om a-ha-farvel: - Aldri vært mer kreative

Selv om a-ha gutta var travle, tok de seg tid til å gi Donkeyboy-guttene noen gode råd.

- Magne snakket mye om bransjen og hva som var lurt og ikke. Også nevnte de at jeg bare måtte fortsette å prate engelsk på konsertene, selv om om engelsken min er dårlig. Jeg har alltid blitt mobbet for det så jeg vet ikke om de mente det eller sa det av ren medlidenhet, sier Sundberg og ler.

Donkeyboy-medlemmet forteller at han har fulgt karrieren til a-ha med stor begeistring, men at han på grunn av spillejobber ikke får med seg den siste konserten på lørdag.

- «I've Been Losing You» fra 1986 er en av de første sangene jeg hørte på. Den var definitivt høydepunktet på samlekassetten «På gang 37», sier han.

- Men min største favoritt er «The Sun Always Shines on T.V.». Det er så mye god klang og miksen og melodien er helt fantastisk, legger han til og innrømmer at man biter seg merke i mange nerdete detaljer når man driver med musikk selv.

- Magne Furuholmens oppbygning av synthpartiet på midten av låten er helt rått, mener han.

STOR FAN: Cato Sundberg, her sammen med broren Kent, omtaler seg selv som blodfan av a-ha. Donkeyboy fikk varmet opp for a-ha i London og Oslo. Foto: Nina Eirin Rangøy
STOR FAN: Cato Sundberg, her sammen med broren Kent, omtaler seg selv som blodfan av a-ha. Donkeyboy fikk varmet opp for a-ha i London og Oslo. Foto: Nina Eirin Rangøy

Skryter av «Take on me»

Han var bare fire år da musikkvideoen til «Take on me» kom, men han husker det godt.

- Jeg vokste opp med den musikkvideoen. Den er sinnsykt bra og spesielt når Morten Harket kommer ut av veggen og blir kastet rundt. Det var som å se en god film, sier han.

Les VGs anmeldelse av a-has siste låt her 

Ble nummer 1 i Storbritannia

En annen som lot seg begeistre av musikkvideoen til «Take on me» var Mark Read fra A1.

- Jeg hadde faktisk en stor plakat med a-ha hengende på veggen som ung. Og musikkvideoen til «Take on me» var helt fantastisk. For meg var den helt der oppe med «Thriller» til Michael Jackson, forteller Read til VG Nett.

Historien ville også ha det til at Read skulle covre «Take on me», sammen med de andre medlemmene i A1. Med nyinnspillingen lykkes de med noe a-ha aldri klarte; nemlig å toppe hitlistene i Storbritannia med låten.

A1 er klare på at de kan gi a-ha noe av æren for at de har gjort det så bra.

- Det er jo en sang som betyr veldig mye i Norge, og Christian var faktisk litt nølende til å gjøre låten. Det er jo en av de beste poplåtene i historien, sier Read.

Se a-has plasseringer på VG-lista her 

Forbilder

Christian Ingebrigtsen sier han er full av beundring for det a-ha har fått til.

- Det er ingen andre i Norge som har lykkes med det samme, og det sier noe om hvor mye jobb som ligger bak. Man kan snakke om flaks, men det handler om knallhard jobbing. De er et forbilde for norske artister, sier Ingebrigtsen til VG Nett.

A1 satser på å rekke tilbake fra Bergen i tide til å se den siste konserten.

- Også gleder vi oss til å se hva de tre guttene finner på hver for seg, sier de.

- Suksessrike

SKRYTER: Alexander Rybak tror kanskje ikke folk forstår hvor stort det a-ha har fått til er Foto: Eivind Griffith Brænde
SKRYTER: Alexander Rybak tror kanskje ikke folk forstår hvor stort det a-ha har fått til er Foto: Eivind Griffith Brænde

Også Alexander Rybak vil benytte anledningen til å skryte av a-ha nå som det snart er slutt.

- Det er vanskelig for folk å forstå at et av verdens mest suksessrike band er fra lille Norge, men det er fakta, skriver han i en SMS til VG Nett.

Av alle hitlåtene til bandet er det Minor Earth, Major Sky fra 2000, som er Rybaks favoritt.

En annen av a-has mange fans er Hanne Krogh, som kjente guttene i bandet før de slo igjennom. Et av de beste minnene knyttet til bandet var da hun og Elisabeth Andreassen bestemte seg for å overraske dem da Hunting High and Low turneen kom til Oklahoma City.

- Men da vi kom dit var det helt stille og konserten var avlyst. Vi reiste videre til Austin, Texas og så konsert med de der neste dag. Det var helt fabelaktig for to unge norske artister som oss å få oppleve en konsert med norske superstjerner. Det var veldig imponerende å se de og jeg husker det var skikkelig Beatles-tilstander på konserten hvor jentene hylte i fistel. Det var et minne for livet. De levde virkelig opp til superstjernestempelet samtidig som de var pene og flinke, sier hun til VG Nett.

Det ble også tid til noen fridager sammen med a-ha, etter konserten.

- Vi hang med de i noen dager i Dallas og gutta var så snille og søte med oss, avslører Krogh, uten å ville røpe nærmere hva feriedagene med superstjernen gikk med til.

- Vi kjente gutta fra før og Morten hadde blant annet hjulpet oss med noen kontakter i England. Han er en skikkelig kjernegutt, skryter hun.

Helligdom

Simone Larsen forteller at en spesiell kassett betydde mye for henne helt på begynnelsen av åttitallet.

- Jeg hadde en kompis som hadde demoversjonen av «Blue Sky» fra Hunting High and Low. Den kassetten var som en helligdom for oss. Teksten var råere enn plateversjonen. Vi følte oss som om vi visste noe om Pål, Magne og Morten som veldig få andre visste, sier hun til VG Nett.

KAPRET: Mariann Thomassen ble betatt av «Take on me» som 7-åring, og er det fremdeles. Foto: Frode Hansen
KAPRET: Mariann Thomassen ble betatt av «Take on me» som 7-åring, og er det fremdeles. Foto: Frode Hansen

En annen som lot seg begeistre av Morten, Paul og Magne var Mariann Thomassen.

- Foreldrene mine tok opp musikkvideoer på vhs, og jeg glodde på disse videoene dag ut og dag inn. Prince, Madonna, Dire Straits også videre. Men det var videoen og låta «Take on me» som festa grep om 7-åringen, og fortsatt er den en «killer». Min aller største musikkvideo-opplevelse! a-ha er ein stor inspirasjon, sier Thomassen.

Frostskadde lår

Marianne Antonsen sier hun fant soundtrtacket til ungdomsårene i a-has musikk.

FAN: Marianne Antonsen har frostskadde lår etter at hun gikk med opprevne jeans, som Morten Harket gjorde. Foto: Espen Braata
FAN: Marianne Antonsen har frostskadde lår etter at hun gikk med opprevne jeans, som Morten Harket gjorde. Foto: Espen Braata

Vi hadde ikke Sky-TV hjemme, men det hadde bestemoren min så jeg gikk på besøk til henne for å se de. Så når Pat Sharp og a-ha kom på med «Take on me» tok vi helt av, sier hun til VG Nett.

- Jeg hadde bilde av Morten Harket over senga og var som alle andre tenåringsjenter på den tiden litt forelsket i han, røper Antonsen.

- Jeg hadde skinnreimer rundt begge hendene og oppklipte 501 Levis jeans akkurat som Morten Harket. Faren min prøvde å kaste de engang, men da tvang jeg han til å gå ut å hente de i søppelkassa. Jeg har faktisk fortsatt frostskader på låra etter at jeg gikk med de buksene i sprengkulda. Så jeg lever ennå med skadene og skylder på Morten Harket, ler hun.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk