Hovedinnhold

Norsk butikkjede stopper salg av foie gras

TVANGSFORING: Med et 30 centimeter langt rør og et godt tak rundt halsen, tvangsfores endene for fetest mulig gåselever eller foie gras. FOTO: KRISTOFER SANDBERG
TVANGSFORING: Med et 30 centimeter langt rør og et godt tak rundt halsen, tvangsfores endene for fetest mulig gåselever eller foie gras. FOTO: KRISTOFER SANDBERG
Foie gras eller gåselever er en omstridt fransk delikatesse. Nå stanser NorgesGruppen salget av den franske gåseleveren i sine Meny-butikker.

Denne saken handler om:


For å oppnå ekstra stor og fet lever, blir gjessene tvangsforet. Metoden innebærer at fuglene tvangsfôres ved at et rør presses ned i fuglenes spiserør. Deretter pumpes magen full av en blanding av fett- og karbohydrater.

Den omstridte metoden brukes for å fremstille gåseleverpostei, også kalt Paté de Foie Gras.

Ut av butikkhyllene

Meny som er en av NorgesGruppens supermarkedkjeder, stopper nå alt salget av foie gras, og tilbakekaller produkter som allerede finnes i deres butikker.

- Vi er kjent med utfordringene rundt produksjon av foie gras og dyrevernmessige problemstillinger knyttet til dette, skriver Meny-kjeden på sin Facebook-side.

FOIE GRAS: Gåselever er en delikatesse verden rundt. FOTO: MAGNAR KIRKNES
FOIE GRAS: Gåselever er en delikatesse verden rundt. FOTO: MAGNAR KIRKNES

Kjeden har besluttet at de ikke vil selge produkter hvor dyrevelferd ikke ivaretas til tross for at norsk lov tillater salg, skriver Meny-kjeden videre.

Mottas med glede

Hos Nettverk For Dyrs Frihet mottas beslutningen med glede.

I en pressemelding skriver Tor Malnes Grobstok i Nettverk For Dyrs Frihet, at avgjørelsen kommer i kjølvannet av deres kampanje for å få Meny-kjeden til å trekke Foie Gras fra sitt sortiment.

- Kjeden føyer seg inn i rekken av bedrifter som har tatt beslutningen etter press fra organisasjoner og forbrukere; i 2013 bestemte også Spar, Eurospar og Peppes Pizza seg for å fjerne foie gras fra sortimentet, skriver Grobstok.

I følge Meny-sjef Vegard Kjuus, er tilbaketrekkingen av foie gras fra Meny-butikkene en beslutning kjeden har tatt selv.

- Dette er et resultat av at vi lytter til kundene sier Kjuus til VG.

Rystende bilder

Også ICA Norge stopper alt salg av gåselever (foie gras).

- Rystende bilder i media har vist hvordan dyrene tvangsfores og at de generelt behandles svært dårlig. Vi fjerner derfor alle disse produktene fra våre hyller med umiddelbar virkning, sier innkjøpsdirektør Bård Løkke i ICA Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke