Hovedinnhold

Kokkeskolen: Taco' lov!

NASJONALRETT: Norsk taco-lykke - helt uten glass og poser. Foto: Magnar Kirknes
NASJONALRETT: Norsk taco-lykke - helt uten glass og poser. Foto: Magnar Kirknes
Butikkhyllene bugner av tex-mex-produkter: Taco er Norges nye nasjonalrett.

Selv Grandiosaen taper mot hete krydderblandinger og tynne lefser fylt med kjøttdeig.

Denne mattrenden har eldgamle røtter i den sør-amerikanske indianerkulturen. Sammen med meksikanernes krydder, blandet europeerne inn sine mattradisjoner og nye smaker oppsto.

Jeg er i utgangspunktet skeptisk til ferdige blandinger i fargerike glass og pakninger. Jeg vil helst finne ut av ting selv, lage egne sauser og blandinger, teste og smake.

Til alle taco-elskere rundt om i landet: Kjøttdeig i tacolefse og -skjell når nye høyder om du tar deg tid til å lage din egen krydderblanding, guacamole eller tomatsalsa!

Taco til fire personer

Foto:
Foto:

500 g kjøttdeig
1 ts paprikapulver
2 ts spisskummen
2 ts salt
1 ts chilipulver (grov)
1 / 2 ts hvitløkspulver
1 / 2 ts malt koriander
UTSKRIFTSVENNLIG VERSJON AV OPPSKRIFTEN HER 

Tilbehør: Mais, salat og revet ost.
Tomatsalsa: 4 tomater, 1 løk, 1 fedd hvitløk, 1/2 ts salt, saft fra én lime, 1 ss hakket frisk koriander

Guacamole: 2 modne avokadoer, 1/2 finhakket løk, 1 ss finhakket frisk koriander, 1/2 ts salt, saften fra én lime

1. Tomatsalsa

Foto:
Foto:

Del opp tomatene i båter, bruk en skje til å fjerne den bløte tomatkjernen. Skjær tomatkjøttet i små terninger. Del opp løken i tilsvarende terninger og bland sammen med finhakket hvitløk. Ha over limesaft og hakket frisk koriander. Sett kjølig til bruk.

2. Guacamole

Foto:
Foto:

Del avokadoene i to og fjern steinen. Skrap ut kjøttet med en skje og legg det i en bolle. Press over saften av en lime, dette forhindrer at avokadokjøttet misfarges. Tilsett resten av ingrediensene og mos blandingen sammen med en gaffel. Ikke mos blandingen helt i stykker, det skal være litt klumper i hjemmelaget guacamole. Dekk bollen med plast til den skal brukes.

3. Krydderblanding

Foto:
Foto:

Ha kjøttdeigen i stekepannen sammen med de forskjellige krydderne, stek til kjøttdeigen er kornete og gjennomstekt. Hell av overflødig fett i pannen. Varm tortillaene i stekepannen, slik at de blir myke og lett å forme. Ferdigkjøpte tacoskjell varmes i stekeovnen før bruk.Fyll tortilla og skjell med kjøtt, friske salatblader, maiskorn og litt av tomatsalsaen. Server sammen med guacamole og tomatsalsa, eventuelt rømmedipp.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i VG. Magnar Kirknes skriver spalten Kokkeskolen hver lørdag i VG Helg.

I VG Helg lørdag 21.januar får du oppskriften på denne deilige husmannskosten; ertesuppe med svineknoke. Foto: Magnar Kirknes
I VG Helg lørdag 21.januar får du oppskriften på denne deilige husmannskosten; ertesuppe med svineknoke. Foto: Magnar Kirknes

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke