Hovedinnhold

Lammet etter vaksinering

Legemiddelverket: - Vi kan ikke utelukke en sammenheng

FÅR AVBESTILLE: Norge får avbestille 2,82 millioner vaksinedoser. Foto: Reuters
FÅR AVBESTILLE: Norge får avbestille 2,82 millioner vaksinedoser. Foto: Reuters
Statens legemiddelverk undersøker om alvorlige lammelser kan knyttes til svineinfluensavaksinen.

Denne saken handler om:

Blant bivirkningene etter vaksinering med Pandemrix, er det rapportert om en mann i 60-årene som har fått Guillain-Barré-syndrom.

LES OGSÅ:Antall influensa-dødsfall har passert 10.000

Syndromet er en akutt betennelse i ryggmarg og nerver med smerter og lammelser som brer seg fra beina og kan bli svært alvorlig hvis åndedrettsmusklene angripes.

- Vi har ett tilfelle av Guillain-Barré-syndrom etter vaksinering i Norge. Dette er imidlertid en pasient som hadde fått to andre vaksiner, og som i tillegg hadde en infeksjon som kan gi denne sykdommen, sier seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet i Statens legemiddelverk.

- Vi kan ikke utelukke at det er vaksinen som er årsaken. Dette er imidlertid en meget sjelden sykdom, og i dette tilfellet skyldes det nok andre årsaker. I Norge forventer vi rundt 350 sykehusinnleggelser på grunn av Guillan-Barré-syndrom hvert år. Derfor er det ikke uventet at noen får dette i nært tidsrom etter vaksinering, sier hun.

- Omdiskutert

I Danmark undersøker man om to tilfeller av den alvorlige sykdommen kan knyttes til vaksinen Pandemrix, og i Sverige fikk nylig en 29 år gammel mann syndromet fire dager etter at han lot seg vaksinere.

LES OGSÅ:Lagret vaksiner feil

Da 40 millioner amerikanere ble vaksinert for influensa i 1976, hevdet noen at det var en overhyppighet av Guillain-Barré-syndrom. Imidlertid hadde man ikke pålitelige tall på hva som var normal forekomst av sykdommen.

- Ikke varig mén

- Det er fremdeles svært omdiskutert om vaksineringen den gang kan knyttes til sykdommen, sier overlege Jan-Erik Berdal ved Infeksjonsmedisinsk avdeling, Akershus universitetssykehus.

LES OGSÅ:To av tre vil ta vaksinen

Statens legemiddelverk har registrert totalt 652 pasienter med 2 694 forskjellige reaksjoner etter Pandemrix-vaksinering. Blant disse er ni dødsfall og 14 tilfeller av spontanabort eller dødfødsel.

- Undersøkelser så langt gjør at vi ikke tror at noen dør eller får varige mén av denne vaksinen, sier Ingebjørg Buajordet.

Hun forteller at det for de fleste kun er snakk om mindre ubehag i 1-4 dager etter vaksinen.

- Det ubehaget har liten betydning i forhold til nytteverdien av vaksinen ved at man beskytter både seg selv og andre, mener hun.

- Registrerer alt

Seksjonssjef Svein Rune Andersen i Statens legemiddelverk bekrefter at alt som rapporteres i forbindelse med vaksinen blir registrert. Dermed blir det også registrert hendelser som ikke nødvendigvis kan knyttes til vaksinen.

- Når man vaksinerer store deler av befolkningen over få måneder, vil det selvsagt være tilfeller der folk dør eller blir veldig syke like etter vaksinering. Det blir feil å automatisk koble dette til vaksinen, sier Andersen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks