Hovedinnhold

Ville ikke anbefalt svineinfluensavaksinen til barn i dag

IKKE ÉN GANG TIL: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen ville ikke anbefalt massevaksinasjon for barn dersom han hadde visst det han vet i dag. Foto: Frode Hansen, VG
IKKE ÉN GANG TIL: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen ville ikke anbefalt massevaksinasjon for barn dersom han hadde visst det han vet i dag. Foto: Frode Hansen, VG
(VG Nett) Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier han ikke ville anbefalt massevaksinasjon mot svineinfluensa for barn én gang til.

Denne saken handler om:

Narkolepsi

  • Kommer som en uimotståelig trang til å sove, når som helst.
  • Den som har narkolepsi kan falle i søvn i alt fra noen sekunder til over en time.
  • Det kan både være arvelig og oppstå etter hjernehinnebetennelse og andre sykdommer.
  • Foreløpig går det ikke an å kurere narkolepsi.
  • Ifølge Legemiddelverket har 35 barn hittil fått påvist narkolepsi etter å ha tatt vaksine mot svineinfluensa. Tallet er ventet å stige.
  • Kilde: Store norske leksikon

- Det korte svaret er nei. Når vi nå er kjent med at denne vaksinen trolig kan gi narkolepsi hos barn, med en forekomst på omtrent ett tilfelle av narkolepsi per ti tusen vaksinerte barn, så ville det vært veldig viktig informasjon for oss da vi besluttet vaksinering, sier han på spørsmål fra VG Nett.

Hele 2,2 millioner nordmenn fulgte myndighetenes råd om å la seg vaksinere.

For noen av barna fikk det alvorlige konsekvenser. I dagens papirutgave av VG, står historien om Ole-Christian, Sigurd, Thea og Fanny, som er fire av de minst 35 barna som fikk narkolepsi etter den omstridte vaksinen. Narkolepsi er en kronisk sykdom og disse barna er blitt syke for livet.

LES DERES HISTORIER I VG PAPIR I DAG ELLER PÅ VG+ 

Allerede da den ble lansert var det stor debatt omkring vaksinen.

For et år siden viste en finsk studie at barn som hadde tatt vaksinen, hadde større sjanse for å få søvnsykdommen narkolepsi. I slutten av januar i fjor skreev VG om Henriette (1), Håkon (3) og moren deres, som fortalte at de hadde blitt syke etter å ha tatt sprøyten.

- Vaksinemyndighetene våre forteller oss at de aldri tidligere har sett narkolepsi som en effekt av medisiner, så for det første er det slik at vi beklager at disse barna har fått narkolepsi, og det er viktig at vi følger dem og familien opp på en god måte. På det tidspunktet da vi vurderte hvordan vi skulle anbefale bruken av vaksinen, så kjente vi ikke til bivirkningene, sier helsedirektør Larsen.

- Forferdelig mye!

I dagens VG får han støtte av Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

BEKLAGER: Assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet, sier han synes 35 syke barn er veldig mange. Foto: Tore Kristiansen, VG
BEKLAGER: Assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet, sier han synes 35 syke barn er veldig mange. Foto: Tore Kristiansen, VG

- 35 tilfeller er forferdelig mye! Det burde vært null. Dette er veldig, veldig leit. Vi synes det er helt forferdelig at den vaksinen vi anbefalte nordmenn å ta, har forårsaket alvorlig sykdom hos mange barn, sier Aavitsland til VG.

ER DU RAMMET AV DETTE? KONTAKT VGS JOURNALISTER HER!

Det er også usikkerhet omkring hvor effektiv vaksinen egentlig var. Svenske myndigheter har ifølge Svenska Dagbladet beregnet at de sparte seks liv - etter å ha vaksinert fem millioner svensker.

- Medisinsk skandale

Professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, kommer med kraftig kritkk mot massevaksinasjonen.

- Dette er en av de største medisinske skandalene i moderne tid. Den er også den mest vanvittige pengebruken i norsk helsevesens historie - og det samme slås fast i andre land, sier han til VG.

Han var kritisk til vaksinasjonen allerede i 2009, og sier av utprøvingsperioden var for kort, og at vaksinen ble testet på et færre antall mennesker enn vanlig.

- Derfor var det usikkerhet rundt bivirkninger. Så sørget Verdens helseorganisasjon for at definisjonen på pandemi ble endret og grunnlaget for å kalle det en pandemi ble kritisert. I etterkant er det kommet frem hvor tungt den farmasøytiske industrien var inne i de besluttende organene, sier Solbakk.

- Falsk epidemi

Tre barn har allerede fått erstatning etter å ha fått narkolepsi som en følge av vaksinen. Lederen for Europarådets helsekomité har kritisert WHOs vaksineplan for å være påvirket av legemiddelindustrien.

- Den falske epidemien var en av tiårets største medisinske skandaler, har han tidligere sagt. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse