Hovedinnhold

Nytt barn innlagt med svineinfluensa

ALVORLIG: Barnet som ble innlagt med svineinfluensa i romjulen behandles på intensivavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Bildet er tatt ved en annen anledning. FOTO: NTB SCANPIX
ALVORLIG: Barnet som ble innlagt med svineinfluensa i romjulen behandles på intensivavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Bildet er tatt ved en annen anledning. FOTO: NTB SCANPIX
(VG Nett) Et barn ble i romjulen innlagt på intensivavdeling etter å ha fått påvist svineinfluensa.

Denne saken handler om:

Tips oss

Svineinfluensa  • Influensa A (H1N1), også kalt svineinfluensa, er et virus som ingen er immune mot.
  • Viruset oppsto i Mexico og spredte seg verden rundt i 2009.
  • H1N1-symptomer ligner symptomene på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet.
  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Viruset smitter forholdsvis lett.
  • 32 personer mistet livet etter å ha fått H1N1-smitte i 2009.
  • Folkehelseinstituttet har registrert tre typer influensa i årets utbrudd: Influensa B, H1N1 (Svineinfluensa) og H3N2-viruset (Type A). (Kilder: NTB, Folkehelseinstituttet)

Tilstanden til barnet er alvorlig, og barnet får behandling ved intensivavdelingen ved Oslo Universitetssykehus. Dette er det fjerde tilfellet den siste tiden. En 11 år gammel gutt døde torsdag etter å ha fått påvist smitte.

Det nye tilfellet ble innlagt i romjulen.

- Når pasienter får intensivbehandling er det alvorlig, sier kommunikasjonsrådgiver Børge Einrem ved Oslo universitetssykehus.

Sykehuset ønsker ikke å opplyse nærmere hvor gammelt barnet eller hvor det kommer fra for å hindre at barnet blir identifisert.

BAKGRUNN: Dette er symptomene på svineinfluensa

To andre voksne personer ble innlagt med svineinfluensa før jul. En av disse er nå flyttet fra intensivavdelingen og til en annen avdeling. Den andre personen behandles fortsatt på intensivavdelingen.

I 2009 døde 32 personer i Norge som følge av svineinfluensasmitte. Det norske helsevesenet var da i full pandemiberedskap, og flere hundre tusen mennesker ble vaksinert mot sykdommen.

Folkehelseinstituttet ser nå på svineinfluensa som en av sesonginfluensaene i Norge.

- Vi vurderer det ikke som en alarmerende situasjon nå, men som en vanlig sesonginfluensa, men med enkelttilfeller med tragisk utfall. det er det dessverre hvert år, sier Trude Arnesen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Dødlighet av influensa er ikke meldepliktig. Derfor finnes det ikke totale tall på hvor mange som dør av influensa hvert år i Norge.

Det store flertallet av de som dør av influensa, er eldre mennesker som allerede har bakenforliggende sykdommer.

Svineinfluensaviruset H1N1 opptrådte først i Mexico i april 2009 og spredte seg snart til USA og videre rundt verden. Fra juni kalte WHO det en pandemi som først ble erklært overvunnet i august 2010.

Ifølge Folkehelseinstituttet har det vært en klar økning i antall influensatilfeller den siste tiden.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks