Hovedinnhold

Strøm-Erichsen: - Ingen systematiske avvik

PRESENTERTE GJENNOMGANG: Helseminister Anne-Grete Støm-Erichsen. Arkivfoto: JAN PETTER LYNAU / VG.
PRESENTERTE GJENNOMGANG: Helseminister Anne-Grete Støm-Erichsen. Arkivfoto: JAN PETTER LYNAU / VG.
En gjennomgang av rutiner og pasientdata i alle landets helseforetak har ikke avslørt systematiske avvik, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

DETTE ER SAKEN

  • VG avslørte fredag at tusenvis av pasienter kan ha blitt utsatt for grove regelbrudd ved Sykehuset Asker og Bærum.
  • I sykehusets datasystem har juridisk bindende frister for når pasienter skal kalles inn til kontroller og behandling blitt endret. Slik kan sykehuset ha spart penger fordi pasienter med rett til nødvendig helsehjelp har rett til behandling ved andre sykehus når fristen brytes.
  • 3700 pasientjournaler skulle gjennomgås ved kirurgisk poliklinikk.

Mandag presenterte statsråden resultatene av helseforetakenes gjennomgang av data og rutiner etter ventelistesaken ved Sykehuset Asker og Bærum.

- Det er et stort arbeid som er gjort i god dialog mellom de regionale helseforetakene og foretakene som ligger under dem.

Flere hundre tusen journaler er gjennomgått, og det er bare funnet få avvik, sa statsråden på en pressekonferanse på Haukeland i Bergen.

BAKGRUNN:Dette er sykehusskandalen

De fleste avvikene som er funnet, dreier seg om brukerfeil. Der det har vært endringer av dato, har det like gjerne vært fremskyndelser av behandling, som utsettelser, opplyste Strøm-Erichsen.

Les også:Hastebehandler 281 pasienter i Asker og Bærum

Selv om granskingen ikke har avslørt systematiske avvik, sier Strøm-Erichsen det alltid vil være rom for forbedringer.

- Det er typisk at man oppdager potensial for å gjøre ting bedre ved slike store gjennomganger. Vi vil alltid tilstrebe null avvik, sa helseministeren.

Hun peker på bedre opplæring og bedre brukervennlighet og funksjonalitet i datasystemene som områder som kan bli bedre.

Det er heller ikke oppdaget at pasienter ikke har fått informasjon de har hatt krav på. Likevel påpeker Strøm-Erichsen at helseforetakene kan bli flinkere til å informere pasientene om muligheten til å få behandling andre steder dersom tidsfristene ikke overholdes.

Bedre etterprøvbarhet

Heller ikke Helse Sør-Øst har oppdaget systematisk avvik ved sine sykehus

- Vi har undersøkt alle våre foretak med unntak av det sykehuset som er under politietterforskning, sa viseadministrerende direktør Bård Lilleeng.
Han understreker at overgangen til elektroniske journaler har gjort det letter å spore endringer og avdekke eventuelle avvik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse