Hovedinnhold

- Søvnproblemer kan føre til selvmord

FÅR IKKE SOVE: Søvnproblermer er en lidelse i seg selv og ikke nødvendigvis et symptom på en annen lidelse. Foto: STOCKXPERT
FÅR IKKE SOVE: Søvnproblermer er en lidelse i seg selv og ikke nødvendigvis et symptom på en annen lidelse. Foto: STOCKXPERT
(VG Nett) Kroniske søvnproblemer hos voksne kan føre til selvmord eller selvmordsforsøk, hevder amerikanske forskere.

Denne saken handler om:

Leger blir bedt om å være på vakt dersom pasienter har denne type plager, selv om de ikke har noen historie med psykiske problemer.

Jo flere typer søvnproblemer folk har, jo større sannsynlighet er det for at de har tanker om å ta livet av seg, eller faktisk forsøke å gjøre det, skriver BBC News.

Studien som viser dette ble presentert den internasjonale psykiatrikonferansen World Psychiatric Association.

Mange selvmord

Verdens helseorganisasjon (WHO) antar at det hvert år er omkring 877.000 mennesker som begår selvmord over hele verden. Samtidig regner man med at det for hvert selvmord er 40 forsøk.

Forskere har tidligere i hovedsak forbundet selvmord med psykiske problemer.

Les også:Vi sover minst i Norden

Studien

Ved University of Michigan undersøkte en gruppe forskere forbindelsen mellom søvnproblemer og suicidal atferd hos 5692 amerikanere i løpet av et år. 0,5 prosent av dem forsøkte å ta sitt eget liv.

Forskerne delte søvnproblemene inn i tre kategorier:
Dem som hadde vanskelig for å sovne, dem som hadde vansklig for å sove gjennom hele natten, og dem som våknet to timer før de ønsket.

Forskerne justerte for faktorer som stoffmisbruk, depresjon, angstlidelser, og fysisk sykdom i tillegg til sosiale faktorer som sivil- og økonomisk status.

Folk med to eller flere symptomer på søvnvansker hadde 2,6 ganger større sannsynlighet for å gjøre selvmordsforsøk enn dem som ikke hadde søvnproblemer.

Les også:Søvn kan stagge forkjølelsesvirus

Verst å våkne tidlig

Å våkne for tidlig om morgenen er den kategorien som er mest forbundet med suicidal atferd.

Forskningsleder Marcin Wojnar sier ifølge BBC News at leger bør være årvåkne i forhold til at pasienter med slike problemer har en økt risiko for selvmord, selv om de ikke har psykiske problemer.

- Våre funn øker også muligheten til å redusere risikoen for selvmord ved å ta tak i søvnproblemene, sier Wojnar.

Han mener det er mulig at søvnproblemer og selvmordstanker både er en manifestasjon av problematisk psyke, eller at dårlig søvn driver folk til tanker om selvmord.

Det kan ifølge Wojar også være en underliggende psykologisk forbindelse mellom selvmord og søvnvansker, som ikke er kjent.

Les også:Zzzzøvn-vansker?

- Virker inn på hjernen

Eksperter har antatt av søvnmangel virker inn på hvordan hjernen fungerer, og kan føre til nedsatt vurderingsevne og dårligere impulskontroll.

Det er også mistanke om at både søvnproblemer og selvmordstanker kan være forbundet med ubalanse i kroppens serotonnivå, som spiller en nøkkelrolle i forhold til humøret.

- En lidelse i seg selv

Professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen sier at det ikke er gjort lignende studier i Norge, men han er ikke overrasket over funnene.

- Dette er viktige, men ikke overraskende funn. Det viser at søvnløshet er en lidelse i seg selv og ikke nødvendigvis et symptom på en annen lidelse. God søvn er viktig både for fysisk og psykisk helse, sier Bjorvatn.

Han legger til at selv om han ikke kjenner til studien, synes forbindelsen mellom søvnproblemer og selvmord ikke usannsannsynlig, selv når det er justert for andre faktorer.

- Kan føre til andre plager

Han understreker at selv om mangel på søvn er en lidelse i seg selv, kan søvnproblemer over tid også føre til andre problemer og sykdommer.

- Mangel på søvn kan også føre til at man utvikler andre plager, for eksempel depresjon, sier Bjorvatn.

Når det gjelder behandling av søvnproblemer mener han det er for liten oppmerksomhet om at dårlig søvn (insomni) er et problem i seg selv.

Ikke-medikamentell behandling anbefales spesielt ved insomnier hvor legen ikke kan finne en åpenbar årsak til plagene. Denne type behandling kan imidlertid også benyttes ved insomnier som skyldes bakenforliggende årsaker, men da gjerne parellelt med annen behandling, mener Bjorvatn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse