Hovedinnhold

Ja, det hjelper å leve sunt!

Sjansen for kronisk sykdom reduseres med 80 prosent

DET HJELPER: Du har sikkert hørt før at det er lurt å trene, men det hjelper ikke bare på vekta. Du øker sjansen for et langt, friskt liv. Foto: Aftenposten
DET HJELPER: Du har sikkert hørt før at det er lurt å trene, men det hjelper ikke bare på vekta. Du øker sjansen for et langt, friskt liv. Foto: Aftenposten
Du har sikkert hørt før at du bør trene jevnlig, unngå fedme, spise et balansert kosthold og ikke røyke. Men det hjelper faktisk.


En ny studie basert på svar fra 23 513 voksne i alderen 35 til 65 viser at fire enkle livsstilsprinsipper kan ha dramatisk effekt for hvor lenge vi kan leve med god helse, forteller The Telegraph.

Men optimisme hjelper også på helsa, ifølge en annen ny studie.

Les også:Lur deg i gang med trening etter ferien

Mindre fare for diabetes, infarkt, slag og kreft

- Å følge fire enkle, sunne livsstilsprinsipper kan ha en sterk effekt for å forebygge kroniske sykdommer, konkluderer studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Flere sykdommer fikk kraftig redusert risiko om man fulgte de fire prinsippene. Sjansen for å få diabetes falt med 93 prosent, hjerteinfarkt falt med 81 prosent og slag falt med 50 prosent. Faren for kreft falt også, men «bare» med 36 prosent.

Les også:Danser seg glade og sunne

Hvor sunt er sunt nok?

Så hvor enkle er studiens fire livsstilsprinsipper?
* Trene tre og en halv time hver uke, tilsvarende en halv time hver dag
* Ha en BMI under 30. Du trenger altså ikke være sylslank.
* Ha et kosthold med mye frukt, grønnsaker og fullkorn, og lite rødt kjøtt.
* Være ikke-røyker hele livet

Det var kun ni prosent som oppfylte disse kriteriene. Til gjengjeld reduserte de risikoen for å utvikle de undersøkte sykdommene med 78 prosent.

Les også:Middelhalvskost best for hjertet

Viktigst å unngå fedme

Ut i fra tallene fra de 25 513 personene, konkluderer forskerne med at det viktigste kravet er å unngå fedme. Det neste du bør gjøre er å la være å røyke og begynne å trene. Kostholdet var det kriteriet som hadde minst effekt i seg selv.

Men det betyr ikke at du ikke trenger å bry deg om kostholdet, siden det også spiller en viktig rolle for å unngå fedme.

Les også:For late til å løpe etter bussen

Ikke så sunn? Vær optimist!

Om du ikke oppfyller noen av studiens kritierier for sunn livsstil, kan du trøste deg med at en ny studie viser at optimisme også kan gi lenger liv, forteller BBC News.

Studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Circulation, undersøkte tall fra 97 000 kvinner. De fant at åtte år senere hadde optimistene ni prosent lavere sjanse får å utvikle hjertesykdommer, og 14 prosent lavere risiko for å dø.

Kynikerne økte derimot risikoen for å dø med 16 prosent.

Men grunnen til at det hjelper å være optimist kan likevel henge sammen med en sunn livsstil. De optimistiske kvinnene trente nemlig mer og var slankere enn de pessimistiske.

Les også:Økt selvfølelse gir bedre helse

Følg journalist Ida Aalen på Twitter:@idaAa

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse