Hovedinnhold

Derfor smittes flest unge av svineinfluensa

FLEST UNGE SMITTES: Det er flest unge mennesker som smittes av svineinfluensa. Foto: STOCKXPERT
FLEST UNGE SMITTES: Det er flest unge mennesker som smittes av svineinfluensa. Foto: STOCKXPERT
(VG Nett) Nærmere 75 prosent av de som er smittet av svineinfluensa i Norge er under 30 år.

Denne saken handler om:

Dette viser statistikk fra Folkehelseinstituttet. Tall fra Europa og USA viser samme tendensen.

I EU- og EFTA-land var det 22. juli 17 733 som var smittet av svineinfluensa, ifølge Eurpoean Centre for Disease Prevention an Control (ECDC).

-Gjennomsittsalder 13 år

ADVARER: Smittevernkoordinerende lege ved Oslo Universitetssykehus - Ullevål, Bjørg Marit Andersen. Foto: Aftenposten/Scanpix
ADVARER: Smittevernkoordinerende lege ved Oslo Universitetssykehus - Ullevål, Bjørg Marit Andersen. Foto: Aftenposten/Scanpix

- Av disse var gjennomsnittsalderen på de som var smittet i utlandet 25 år, og for de som var smittet i hjemlandet 13 år, sier Bjørg Marit Andersen, smittekoordinerende lege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål til VG Nett.

I USA, som har i overkant av 40.000 smittede og flest smittede på verdensbasis, er majoriteten av de smittede i alderen 5-24 år, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

Antistoffer

Ifølge Andersen kan grunnen til dette være at folk som har levd en stund har fått utviklet antistoffer mot lignende influensa AH1N1 virus gjennom flere influensaepidemier opp gjennom årene.

Andersen, som også er professor i hygiene og smittevern, forteller at H1N1-viruset var representert ved pandemien i 1918, Spanskesyken og ved influensaepidemier flere ganger på 1900-tallet (1932 og 1947), svineinfluensa i 1976 og russeinfluensa i 1977.

Dette kan bety at personer som ble smittet i disse årene kan ha utviklet antistoffer som nå kommer dem til gode.

Les også:Tamiflu i vannet kan styrke viruset

Underliggende sykdommer

Ifølge Andersen betyr det at eldre folk kanskje ikke så lett blir smittet, men likevel betraktes personer over 65 år for å være i risikogruppen.

- Eldre mennesker regnes for å være i risikogruppen fordi de ofte har andre underliggende sykdommer, som for eksempel lunge/hjertesykdommer, sier hun.

Flertallet unge

Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet regner med at flertallet av de som blir smittet også i tiden framover vil være barn og unge, men understreker at friske barn ikke har noen grunn til å frykte sykdommen.

- Barn som har underliggende sykdommer kan være i risikogruppen, men friske barn er ikke det, sier Hans Blystad.

Ifølge ham regner Folkehelseinstituttet med at omkring 20-30 prosent av befolkningen kan bli smittet av svineinfluensa i løpet av pandemien.

Les også:Influensaen kan koste 1 milliard kroner per dag

Informasjon

Fram mot skolestart vil Folkehelseinstituttet komme med informasjon rettet inn mot skoler og barnhager om hvordan smittespredning skal unngås.

- Ellers gjelder rådene om god hånd- og hostehygiene for barn som de gjelder for andre, sier Blystad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse