Hovedinnhold

Lite kjent flått-virus spres i Skandinavia

BITER SEG FAST: Flåtten lever av blod fra dyr og mennesker. Foto: StockXpert
BITER SEG FAST: Flåtten lever av blod fra dyr og mennesker. Foto: StockXpert
(VG Nett) Skogflåttencefalitt, som smitter via flått, rammer stadig flere i Skandinavia. Også i Norge er antall tilfeller av denne alvorlige sykdommen økende.

Denne saken handler om:

Dette bekrefter Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet.

- Vi hadde ni registrerte tilfeller av denne sykdommen i 2008 og 13 året før, men totalt ser vi en økning i løpet av de siste årene, sier Nøkleby.

Stadig sørre områder

I Sverige var det ifølge Aftonbladet 224 registrerte tilfeller av skogflåttenfacelitt, eller TBE (Tick Borne Encephalitis)som det også kalles, i 2008. Dette er en økning på 42 fra året før.

TBE-tilfellene var tidligere konsentrert først og fremst i området rundt Stockholms skjærgård, men finnes nå langs kysten av Sør-Sverige, rundt de store innsjøene som Vänern og Vättern, samt på Åland og Gotland. De siste årene er det også påvist virusinfisert flått på vestkysten og norgesnære områder som Grebbestad, Fjällbacka og Kungälv regnes som risikoområder.

- Det som har skjedd i Sverige de siste årene er at TBE er registrert i stadig flere områder, også på vestkysten, sier Nøkleby og legger til at det ikke er langt derfra til Norge.

Les også:Overlege fikk feil flåttdiagnose

Rammer nervesystemet

TBE-viruset rammer ofte nervesystemet og kan føre til alvorlige sykdommer som hjernehinnebetennelse. I noen tilfeller har sykdommen også medført dødsfall.

Les mer om TBE her!

En mer dødelig variant av TBE spres av den såkalte taigaflåtten. Den er først og fremst utbredt i Sibir, Øst-Europa og Baltikum, og østover til Kina og Japan. Men også flått med denne virustypen synes å innta nye områder.

- Vi hadde et tilfelle av TBE i Västerbotten i fjor som vi mistenker kan ha vært en av den sibirske, eller østlige typen, men vi fikk aldri tatt prøver for å konstatere det, sier Marika Hjertquist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet (SMI) til nyhetsbyrået TT. Det dødelige viruset er allerede bekreftet i Finland.

Les også:Flåttforsker: - Vi vet for lite om flått

Vaksine

Det finnes imidlertid vaksine mot TBE-viruset som gir god beskyttelse og liten risiko for alvorlige bivirkninger. Denne vaksinen anbefales først og fremst til fastboende i risikoområdene og til de med sommerhus/hytter i aktuelle områder.

Hanne Nøkleby sier at Folkehelseinstituttet hittil ikke har anbefalt vaksinering mot dette viruset her i landet, men at det nå kan være aktuelt.

- Hittil har denne vaksinen vært en del av reisevaksiner, men det kan imidlertid nå være aktuelt og anbefale vaksinen i Agder-fylkene. Det er viktig å følge med på utviklingen og spredningen av dette viruset og justere vaksineanbefalinger i forhold til det, sier divisjonsdirektør Nøkleby.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse