Hovedinnhold

Satser på kronerulling mot kreft

Kreftsyk firebarnsfar satser livet på omstridt behandling i USA

FAMILIEN: - Det er familien som har holdt meg gående hele tiden, sier Espen Steen. Her med Oliver (5), kona Heidi og Emilie (12). Foto:
FAMILIEN: - Det er familien som har holdt meg gående hele tiden, sier Espen Steen. Her med Oliver (5), kona Heidi og Emilie (12). Foto:
Espen Steen (36) fra Oslo er mer spent enn de fleste av oss når han sjekker nettbanken. Saldoen avgjør om han skal leve eller dø.

Fakta om behandlingen

  • The Burzynski Clinic i Houston i USA blir drevet av den polskfødte legen og biokjemikeren Stanisław Burzyński.
  • Siden 1976 har han forsket på sin egen behandling, der kreftsyke pasienter blir tilført et stoff som kun finnes hos friske mennesker.
  • I tillegg får pasientene en nøye planlagt blanding av andre kreftmedisiner.
  • Behandlingen regnes som eksperimentell siden det ikke er laget noen kliniske studier på den

Den kreftsyke firebarnsfaren Espen Steen ble ikke levnet mye håp av norske leger rett før jul. Nå håper han at kronerulling på nettet skal sikre ham livreddende behandling i USA.

Tarmkreften som ble oppdaget i januar 2007 hadde spredd seg til leveren et år senere. Steen fikk cellegift og strålebehandling, var gjennom en leveroperasjon som ga så store komplikasjoner at han ble liggende i respirator i ti uker - hvor han ble operert ytterligere tre ganger. Da han først våknet opp igjen måtte han lære å gå og snakke på nytt, men mot alle odds kviknet han til. Allerede i november i fjor var Steen tilbake i full jobb.

Men bare i tre dager.

Knust

En rutinekontroll 6. november viste at kreften hadde spredd seg til lungene, og en måned senere fikk han beskjeden han hadde fryktet hele tiden: kreften var uhelbredelig, og de norske legene kunne kun tilby ham livsforlengelse.

- Jeg knakk sammen. Det første jeg tenkte på var hvordan jeg skulle få formidlet det til familien. Legene sa at jeg ikke nødvendigvis kom til å dø det første halvåret, men det ville skje. Der og da trodde jeg virkelig alt håp var ute, sier Espen Steen til VG. Familien ble knust.

- Det var helt jævlig, sier kona Heidi Steen som er glad for at de ikke ble sittende i sofaen og vente på døden.

Familien hadde nemlig andre planer.

Egen nettside

Søsteren til Heidi begynte å undersøke kreftklinikker på nettet, mormoren til Espen stilte med 100.000 i startkapital, og bare en måned etter dødsdommen satt Espen Steen på flyet til The Burzynski Clinic i Houston i USA. Nå håper han å bli frisk ved hjelp av en behandling som ikke er godkjent i Norge - og kronerulling på nettet.

Familien har satt opp nettsiden espensteen.com med kontonummer for de som ønsker å støtte familiens kamp mot kreftsykdommen. På den samme nettsiden skriver Espen Steen dagbok slik at alle kan følge behandlingen og lese hans tanker underveis.

Og pengene kommer inn.

Fra egen lomme

- Foreløpig har vi fått inn oppunder 200.000 kroner, både fra familie, venner og helt ukjente personer, sier Heidi og Espen Steen som ikke legger skjul på at det koster å være alvorlig kreftsyk. Foreløpig har de brukt nærmere 300.000 kroner på klinikkopphold, reise, hotell og medisiner.

Hver eneste dag lever familien i uvisse om de har penger nok til å fullføre behandlingen. Ullevål universitetssykehus stiller opp for Espen Steen og sørger for to av de fem medisinene som den amerikanske klinikken sier han skal ta. De andre tre medisinene er ikke godkjent for slik behandling i Norge.

Det betyr at Steen hver eneste måned må betale 100.000 kroner fra egen lomme til medisiner. Selv om familien har fått mange premier som blir brukt i loddsalg og et Vebjørn Sand-bilde som skal auksjoneres bort på en veldedighetsfest, merker de at pengene går fortere ut enn inn.

Ny tur

I mars blir det ny tur til klinikken i Houston. Først da får de vite om behandlingen viser fremgang.

- Det er familien som har holdt meg gående hele tiden, sier Espen Steen. I USA hadde han daglig kontakt via videooverføring på nett med barna på 19, 18, 12 og 5 år. Mormor flyttet inn for å hjelpe med barna mens han var borte.

- Jeg ser på Espen at han er blitt bedre etter oppholdet i USA. Han er klarere i hodet, sterkere i kroppen, mindre trøtt og sliten. Men det finnes jo ingen garantier, sier Heidi Steen.

På klinikken i Houston møtte firebarnsfaren flere dødsdømte pasienter som etter fem år har blitt erklært helt kreftfrie av den effektive behandlingen.

- En dag skal også jeg bli en av dem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse