Hovedinnhold

Skal være Europas mest moderne sykehus - skiller pasienter med laken

«SKILLEVEGG» Et hvitt laken er hengt opp for å skille mellom to pasienter som er plassert på rom for en person. Foto: PRIVAT
«SKILLEVEGG» Et hvitt laken er hengt opp for å skille mellom to pasienter som er plassert på rom for en person. Foto: PRIVAT
(VG Nett) Et laken festet med sikkerhetsnåler over et TV-stativ skal sikre privatlivet til pasienter på Europas mest moderne sykehus i Lørenskog.

Denne saken handler om:

På Akershus Universitetssykehus (Ahus) stues to pasienter sammen på enkeltrom. Men det er bare den ene pasienten som får benytte fasiliteter som leselampe, skap, TV og varselsnor. Rommet er bygd bare for en sengepasient, skriver Romerikes Blad.

Les også:Nytt storsykehus sprengt

Har du erfaring med overfylte sykehus?Del disse i vår protokoll!

Lite trivelig

TV FOR EN: To pasienter kan ikke se TV samtidig på et enkeltrom. Foto: PRIVAT
TV FOR EN: To pasienter kan ikke se TV samtidig på et enkeltrom. Foto: PRIVAT

-Det var en lite trivelige opplevelse, sier Jan-Erik Tærud fra Rasta i Lørenskog etter sitt siste opphold på Ahus til VG Nett.

Mandag kom Tærud til legekontroll på sykehuset og etter å ha tatt prøver ble det klart at trengte operasjon i ene nyren.

Han ble først lagt inn på et undersøkelsesrom, men etter en stund måtte han ut derfra. Med dyne og pute på et trillebord ble han sittende å vente på akuttmottaket til klokka halv sju på kvelden.

Plassproblemer

PASIENT: Jan Erik Tærud var nylig innlagt på Ahus. - En utrivelig opplevelse, sier han. Foto: PRIVAT
PASIENT: Jan Erik Tærud var nylig innlagt på Ahus. - En utrivelig opplevelse, sier han. Foto: PRIVAT

- Da kom kirurgen og sa at de hadde planlagt operasjon tirsdag. Han anbefalte meg å dra hjem og komme tilbake dagen etter. Begrunnelsen var plassproblemer, at de hadde 30-40 korridorpasienter.

Da Tærud kom på sykehuset tirsdag ble han plassert på enkeltrom. Men etter operasjonen var enkeltrommet blitt til dobbeltrom.

- Jeg var «heldig» som kom først for jeg fikk både TV, leselampe, klesskap - og snoren til å dra i for å få hjelp. Romkameraten min måtte nøye seg med senga og en stol til å ha klærne på, sier Tærud og legger til.

- Noe skjermbrett mellom oss fantes ikke. Et laken hengt over et TV-stativ og festet med sikkerhetsnåler var det eneste som sørget for at vi fikk litt privatliv.

Les også:Tusenvis blir syke på sykehus

Usikkert i forhold til brann

Et enkeltrom er ikke beregnet for to senger og dersom man skal få sengene ut av rommet må stolene flyttes ut først. Tærud mener det er en usikkerhetsfaktor i forhodl til brann.

- Det bør helst ikke haste med å får ut pasientene som er plassert på et enkeltrom for to, sier Tærud.

Han forteller at han i løpet av oppholdet på sykehuset så tre korridorpasienter, men det var bare i en korridor i en etasje. Det nye Ahus har fem etasjer.

Tærud har bare godt å si om behandlingen han fikk på sykehuset.
- Jeg synes jeg fikk den behandlingen jeg trengte, legene og sykepleierne er flinke og står på. Men med så stort overbelegg må det jo bli mye ekstrabelastning for dem, sier Tærud.

Han legger til at han synes forholdene blir uverdig for pasientene når de må ligge i korridorene og stues sammen på enkeltrom.

Lite ønskelig

Stein Vaaler, viseadministrerende direktør ved Ahus, sier til VG Nett at sykehuset har måttet ty til lite ønskelige løsninger som følge av stort pasienttrykk.

- Etter jul har vi, i likhet med alle de andre sykehusene i Oslo-området, hatt en økning av pasienter ved sykehuset. Dette har ført til overbelegg på mellom 3-7 prosent, sier Vaaler.
Han forklarer den økte pågangen med ulike infeksjoner som ofte rammer om vinteren.

For å unngå altfor mange korridorpasienter har Ahus plassert to pasienter på enkeltrom.

- Dette er en vanskelig og ingen ønskelig situasjon, men vi har vurdert at det både er sikrere og bedre for pasientene enn å bli lagt i korridorene, sier Vaaler.

Går ikke utover behandlingen

Han mener overbelegget ikke går ut over den medisinske pasientbehandlingen, men at det kan bety mer belastning for personalet.

- Vi forsøker å bemanne opp, men det har vært vanskelig på grunn av mangel på kvalifiserte folk. Det betyr selvsagt at personalet får større belastning, men det går likevel ikke ut over den medisinske behandlingen, sier Vaaler.

En ny spesialisert korttidsenheter med 15 sengeplasser er åpnet i Nordbyhagen, nærheten av sykehuset.

- Denne vil være i full drift fra neste uke. Det betyr 15 flere nye senger og vil være et viktig bidrag for å avhjelpe overbelegget, sier Vaaler.

I 2011 skal både en sengepir og et pasienthotell være på plass. Vaaler håper at dette vil være nok til å møte den økte pasientmassen, men han kan ikke garantere at sykehuset ikke vil oppleve overbelegg også etter 2011.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse