Hovedinnhold

- Snåsamannen kurerte min sønn

Helse-Hanssen er overbevist om Gjerstads evner

BLE OVERBEVIST: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen er overbevist om at Joralf Gjerstad. best kjent som Snåsamannen, kan hjelpe folk. - Håkon var bare et spedbarn og visste ikke hva som hadde skjedd. Derfor kan ikke hendelsen forklares med placeboeffekt heller, sier Hanssen. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN/NILS BJÅLAND
BLE OVERBEVIST: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen er overbevist om at Joralf Gjerstad. best kjent som Snåsamannen, kan hjelpe folk. - Håkon var bare et spedbarn og visste ikke hva som hadde skjedd. Derfor kan ikke hendelsen forklares med placeboeffekt heller, sier Hanssen. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN/NILS BJÅLAND
Desperat etter sønnens to måneders sammenhengende kolikkgråt, ringte Bjarne Håkon Hanssen til Snåsamannen. Etter en halvtime var gutten frisk.

Denne saken handler om:

Opplevelsen var så spesiell at Hanssen måtte revurdere sin egen skepsis til alt overnaturlig. Her forteller helseministeren sin egen historie om hjelpen hans familie fikk av Norges mest kjente helbreder, Joralf Gjerstad.

- I april 1997 fikk jeg og min daværende ektefelle Rigmor vårt tredje barn, Håkon. Nesten fra dag én hadde han store magesmerter, og det var gråting dag og natt i lang tid, sier Hanssen.

Var desperat

Han var på den tiden fylkesordfører i Nord-Trøndelag, og skulle være Aps førstekandidat ved valget samme høst.

- Håkon sov bare noen minutter i strekk, og hadde mye vondt. Vi ble desperate etter mange uker uten søvn. Vi hadde prøvd alt, som te mot kolikk og andre ting, sier Hanssen.

Diskutér:Det er mer mellom himmel og jord enn vi kan se

Etter to måneder tok han den avgjørende samtalen:

- Jeg var da en grunnleggende skeptisk, men desperat person som ringte for å få hjelp, sier Hanssen.

Han husker ikke nøyaktig om det var noen som spesifikt anbefalte ham det for kolikkbarn, eller om det var et generelt tips som satte ham på tanken.

- Jeg var forberedt på ikke å få svar, men han svarte på første forsøk. Vi snakket lenge om politikk og det forestående valget. Jeg begynte å bli bekymret for at samtalen skulle avslutte sånn, men tok sats og fortalte ham om hvorfor jeg ringte, sier Hanssen.

Les også:Ingen «Snåsaeffekt» for mirakelregister

Han hadde forventet å bli bedt om å komme for eventuell hjelp.

- Gjerstad sa bare: «Det e' greit, jeg skal se hva jeg kan gjøre». Så la vi på og jeg tenkte at dette neppe vil hjelpe, sier Hanssen.

Artikkelen fortsetter under bildet

BOKSUKSESS: Boken om Snåsamannen har vært en kjempesuksess. Her signerer Joralf Gjerstad et eksemplar av boken hjemme i sin egen stue på Snåsa. Foto: THOR NIELSEN
BOKSUKSESS: Boken om Snåsamannen har vært en kjempesuksess. Her signerer Joralf Gjerstad et eksemplar av boken hjemme i sin egen stue på Snåsa. Foto: THOR NIELSEN

Men drøyt ti minutter senere startet det noen enorme prosesser i den lille kroppen.

- Håkon lå i en vippestol, og så begynte han å fise, eller slippe luft som det heter her. I ti-femten minutter kom det sånne mengder at både jeg og Rigmor syntes det var totalt usannsynlig at det var mulig, sier Hanssen.

Dette var i 18-tiden, og etter et kvarters renselse sovnet babyen.

- Da sov han hele kvelden, hele natten og langt utpå neste dag. Dette var den første gode natten han hadde hatt, sier Hanssen.

De neste dagene var guttungen også frisk, men etter tre-fire dager begynte han gradvis å bli dårligere igjen.

- Etter en uke ringte jeg til Gjerstad en gang til og forklarte det som hadde skjedd. Han svarte igjen at «greit, jeg skal se hva jeg kan gjøre igjen.»

Les også:Snåsamannen-feber gir pengestrøm

Etter ti til femten minutter startet prosessen i babykroppen igjen:

- Akkurat det samme skjedde igjen. Han slapp ut enorme mengder luft, sovnet og hadde etter det ingen problemer med magen, sier Hanssen.

Oppgjør med seg selv

Helseministeren har tatt et oppgjør med sin egen skepsis etter opplevelsen med Snåsamannen.

- Jeg har lite tro på healing og andre alternative ting som spåaktiviteter. Men jeg synes heller ikke det er riktig å underslå mine egne opplevelse med Snåsakaillen. Jeg forteller bare det jeg opplevde, sier Hanssen.

- Har du fått sterkere gudstro?

- Jeg har min barnetro. Denne hendelsen gjør også at jeg har måttet revidere mitt syn og tror det er mer mellom himmel og jord enn det som lar seg forklare med ren vitenskap. Men jeg vil la det ligge, og la denne opplevelsen stå for seg selv uten å gå mer inn på slike spørsmål, sier Hanssen.

Les også:- Har hjulpet 50.000 mennesker gratis

I dag er Bjarne Håkon Hanssen helseminister i den rødgrønne regjeringen.

- Det er klart det er krevende for en helseminister å fortelle en slik historie, men det er to grunner til at jeg velger å gjøre det. For det første driver han ikke butikk, og for det andre er Joralf veldig tydelig på at alle skal gå til fastlegen sin og følge behandlingsopplegg, sier Hanssen.

- Mener du at Snåsamannen kurerte din sønn?

- Jeg og Rigmor diskuterte dette en kveld. Håkon nærmet seg jo alderen der kolikk ofte går over, men både jeg og Rigmor følte den gangen at han ble kurert av Snåsakaillen. At det var nøyaktig samme forløp to ganger forsterker dette inntrykket, sier Hanssen.

Legebehandling

I fjor sommer ble Hanssen syk. Han fikk virus på balansenerven, og ble så dårlig at et statsrådsskifte måtte utsettes. Da var det ikke aktuelt å ringe Gjerstad:

- Jeg ble da tatt rett inn i skolemedisinen, og fikk utmerket behandling, og da ble det aldri noe tema.

- Har du snakket med Joralf Gjerstad etter dette?

- Jeg har snakket med ham i andre sammenhenger, men vi har aldri diskutert denne hendelsen, sier Hanssen.

- Kunne du brukt ham igjen?

- Jeg og min familie har stort sett vært friske og har ikke hatt behov for å ringe ham igjen. For meg har det på ingen måte vært utelukket å ringe ham igjen, men nå har han sluttet, så jeg ber folk tenke seg om før de tar kontakt med ham, sier Hanssen.

Les også:Snåsamannen tror på Märtha Louises evner

LES MER OM DENNE SAKEN I DAGENS VG!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse