Hovedinnhold

Spikermatte mot ryggsmerter

VG la seg langflat for svensk salgs-suksess

KNEKKEBRØD: Kanskje ingen rygg å vise seg med på stranden. Men hullene forsvinner etter noen timer. Foto: Jan Johannessen.
KNEKKEBRØD: Kanskje ingen rygg å vise seg med på stranden. Men hullene forsvinner etter noen timer. Foto: Jan Johannessen.
MALMÖ (VG) Her er spikermatten som blant annet skal kurere vonde rygger! Svenske Susanne Lindelöw tjener fett på oppfinnelsen som nå brer seg over hele verden. VG dro for å teste.

Denne saken handler om:

- Nå har vi passert 15000 solgte spikermatter, og får mellom fem og ti nye forhandlere i uken. Matter har vi solgt helt til Australia, Dubai og USA. Det siste året har vi omsatt for over tre millioner kroner, sier Susanne Lindelöw.

LES OGSÅ:
... men forsker er kritisk

Den driftige forretningskvinnen fikk ideen etter selv å ha fått problemer med ryggen for noen år siden. Først forsøkte hun alle tradisjonelle behandlingsmetoder; massører, kiropraktorer, naprapater og vanlige leger. Ingenting hjalp. Ved en tilfeldighet begynte Lindelöw å lese om den avslappende egenskapen spikersenger skulle ha. Senger som indiske fakirer har brukt i tusenvis av år.

SPIK SPENNA: VGs reporter Jacob Lund i det han legger seg på spikermatten til Susanna Lindelöw. Foto: Jan Johannessen.
SPIK SPENNA: VGs reporter Jacob Lund i det han legger seg på spikermatten til Susanna Lindelöw. Foto: Jan Johannessen.

Og siden Susanna Lindelöw er en driftig kvinne, satte hun raskt i gang med å spikre sin egen seng.

- Men det gikk ganske dårlig. Det kreves et sted mellom 500 og 700 spiker - og jeg slo inn ganske mange skjevt. Det ble ikke så bra, sier hun.

I stedet for å kaste ideen på dynga, gikk hun videre og fikk laget en prototype i plast. Og etter selv å ha testet den en stund forsto hun at dette virkelig kunne ha noe for seg.

Som å ha sex

I dag har hun flere hundre forhandlere i en rekke land, deriblant Norge. Og ifølge Lindelöw tyder tilbakemeldingene fra fornøyde kunder på at sengen hjelper mot helt uante ting:

- Whiplash, Fibromyalgi, prolaps, frossen skulder, stive skuldrer, hekseskudd, søvnproblemer, ja den hjelper mot ting jeg ikke kunne forestille meg da jeg startet, sier hun.

Og hva er det så man tror skjer når en person legger seg ned på matten?

Antageligvis får man et stort endorfinkick i det man legger seg ned og det gjør vondt. Endorfin kalles også kroppens eget morfin og gir smertelindring og velbefinnende.

- Dessuten utsondres hormonet Oksytocin, det kommer når man nyter. For eksempel når man har sex, sier Susanna Lindelöw.

I sum gjør det at folk slapper helt av. Og denne formen for tvangsavslapning mener hun gir kroppen en sjanse til å lege muskulaturproblemer på egen hånd.

Fra smerte...

VGs utsendte er likevel skeptiske når vi lar hånden gli over spikrene. De føles usannsynlig skarpe, og står 600 i tallet med en avstand på to centimeter.

At det skal gå an å slappe av på noe sånt, må være rent oppspinn. Uskarpe bilder av fakiren Benifax på vei ned OL-bakken i Kvitfjell på en spikerseng flimrer forbi.

Først prøver jeg med t-skjorte. Det gjør vondt, men ikke forferdelig vondt. Etter noen minutter er det helt ålreit. Helt til fotograf Johannessen irriterende nok begynner å kreve bar overkropp.

... til velbehag

Et minutt senere føles spikrene som kniver, når det er hud mot spiker. Jeg er sikker på at blodet spruter ned på matten under meg. Det føles i hvert fall slik.

Men etter om lag fem minutter begynner smerten sakte å forsvinne. Og følelsen av velbehag som Lindelöw har snakket om, blir mer og mer fremtredende. Etter 10 minutter begynner jeg å bli søvnig.

- Mellom 20 og 40 minutter skal man ligge for å få effekt, sier Lindelöw.

Det holder med 20 for meg. Og følelsen av kniver kommer tilbake i det jeg reiser meg. Ryggen er full av små hull.

Men jeg er uvanlig avslappet. Føler meg både litt trøtt og litt pigg på samme gang.

Skrekken for spiker er borte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse