Hovedinnhold

Kvinne grodde fast i madrassen

GRODDE FAST: Kvinnen nektet behandling, og ble liggende i sengen i flere år. 25.oktober måtte hun opereres løs fra madrassen. To uker senere døde hun. Foto: Illustrasjonsfoto, Scanpix
GRODDE FAST: Kvinnen nektet behandling, og ble liggende i sengen i flere år. 25.oktober måtte hun opereres løs fra madrassen. To uker senere døde hun. Foto: Illustrasjonsfoto, Scanpix
(VG Nett) En kvinne måtte for to uker siden opereres på Akershus universitetssykehus, etter å ha grodd fast i madrassen på et sykehjem.

Denne saken handler om:

Kvinnen nektet å ta i mot pleie på sykehjemmet, og skal ha ligget i sengen i flere år uten å bli vasket eller stelt.

25. oktober måtte derimot kvinnen legges inn på Akershus universitetssykehus med alvorlige liggesår etter å ha grodd fast i madrassen, melder NRK Østlandssendingen.

Ingen bekymringsmelding

Ifølge fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus, ble kvinnen vurdert som samtykkekompetent, og kunne i henhold til dagens system nekte å ta i mot behandling. Han har aldri mottatt noen bekymringsmelding fra sykehjemmet eller sykehuset.

Les også:Kvinne grodde fast til toalettsete.

- Pasienter og mennesker kan forgå hvis de ønsker det uten at helsevesenet griper inn, men det går selvfølgelig en grense, sier Schou.

Han varsler nå at han skal se på saken.

- Forferdelig situasjon

Medisinsk fagansvarlig ved Ahus, Bjørn Magne Eggen, forteller NRK at de ikke har sendt bekymringsmelding til fylkeslegen fordi kvinnen har rett til å nekte behandling.

- Dette er et resultat av pasientens egne valg, sier han, men legger til at situasjonen oppleves som forferdelig av helsepersonellet.

- Det er en problematisk situasjon å være i, både faglig og yrkesetisk. Vi er lært opp til å gjøre det vi mener er best for pasienten, og når vi ser at pasienter velger å gjøre ting som er medisinsk og pleiemessig uhensiktsmessig, er det klart at det knyter seg i den som behandler pasienten, sier Eggen til NRK.

«Hulemannen» tvangsvaskes

I januar kunne VG fortelle om den 54 år gamle «jordhule-mannen» som på tross av store infiserte sår, nektet å vaske og stelle seg på sykehjemmet han bor. Borgarting lagmannsrett besluttet at mannen ikke var noen fare for andre enn seg selv, og at han hadde rett til å nekte behandling.

Les også:Huleboer slipper å bli tvangsvasket.

I mars bestemte derimot Høyesterett at saken måtte behandles på nytt, siden mannen selv ikke fikk forklare seg i retten. Deretter besluttet Byfogden at 54-åringen likevel ikke kunne motsette seg behandling, siden han da var til sjenanse for de andre beboerne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse