Hovedinnhold

Ikke så enkelt å ta vekk en tatovering

- Vil ha tatoveringer fjernet før blekket tørker

MANGE ANGRER: Hudlege Jon Langeland sier de får inn mange kunder som angreer på tatoveringen. Ofte er det tatoveringer tatt på impuls. Bildet viser en profesjonell tatovør. Foto: Reuters
MANGE ANGRER: Hudlege Jon Langeland sier de får inn mange kunder som angreer på tatoveringen. Ofte er det tatoveringer tatt på impuls. Bildet viser en profesjonell tatovør. Foto: Reuters
(VG Nett) Hudlege Jon Langeland ser mange nordmenn som tar tatoveringer de ikke har tenkt gjennom på forhånd, og sier pågangen for laserbehandling er svært stor.

Denne saken handler om:

- De fleste vi ser er mellom 20 og 35 år gamle. De har ofte bare hatt tatoveringen et par-tre år, og noen kommer nesten før blekket er tørket, sier Langeland ved Hudklinikken i Oslo til VG Nett.

Han ber folk tenke seg om flere ganger før man tar en tatovering.

- Det er typisk noe man gjør på et øyeblikks innskytelse, men som har en livsvarig virkning. Det gjøres ofte som en impulshandling i forbindelse med en fest, en protest eller en reise, sier hudlegen.

Å fjerne en selvpåført tatovering er en oppgave du som regel må betale for selv, siden sykehusene svært sjeldent gjør dette.

Vanskelig å få bort, selv med laser

Langeland advarer mot at det faktisk ikke er så enkelt å få vekk en tatovering - selv med moderne laserbehandling.

- Det er ikke så lett å få dem bort, og det er ikke alle klar over. Så er det ganske store krav til hygiene, og dersom det er dårlige hygienerutiner hos tatovøren kan det forekomme infeksjoner med bakterier og virus (hepatitt), så når man gjør jo noe gjennom huden er det all grunn til å være forsiktig, sier Langeland.

Har du et nyhetstips i forbindelse med fjerning av tatoveringer? Kontakt VG Netts reporter her

Han sier at det som regel er de som har få tatoveringer som kommer for å få dem fjernet, mens de ser lite til dem som har større og flere tatoveringer og har funnet sin nisje.

- De som har mange tatoveringer ser vi ikke noe særlig til, de fleste vi ser tar én eller to og finner ut at det ikke var tingen, og kommer tilbake ikke så mange år etterpå. Det er veldig mange som vil ha det vekk, sier hudlegen.

På Hudklinikkens hjemmesider står det at halvparten av dem som tatoverer seg angrer i ettertid.

«Det viser seg at ca 50% etter kortere eller lenger tid angrer at de lot seg tatovere og ønsker tatoveringen fjernet. Dette er det viktig å være klar over før man "påfører" seg selv (flere) tatovering(er).»

Tatoveringsstudio forstår hudlegen

På Romerike Tattoo & Piercing er de også oppgitt over unge nordmenn som tar impulstatoveringer i forbindelse med utenlandsferier og lignende.

- Jeg forstår egentlig legen godt. De vet om kvaliteten i Norge, men når man får i seg noen drinker i utlandet tenker man et liten tatovering kan være noe, siden det er så billig, sier leder Johnny Robin Pettersen til VG Nett.

De får stadig kunder som vil ha sine hastige tatoveringer fikset på kort tid etter at de har fått dem.

Del dine tatoveringserfaringer i lesernes perspektiv

- Hygiene er alt

Han ber de som vil ha en tatovering om å ta dem i Norge og å tenke på at den varer evig.

- Jeg synes kvalitetsmessig at nivået er høyt i Norge og at vi har mange bra tatovører, sier Pettersen.

- Legene sier det hender de ser virusinfeksjoner, hvor viktig er hygiene for dere?

- Hygiene er alt, uten det er vi ingenting, vi må ha optimalt utstyr. Og når kommunelegen kommer til oss har de skarpere syn enn hos en tannlege, så vi vil virkelig bevise at vi har et sterilt system, sier Pettersen.

Ved Rikshospitalet i Oslo kan de fjerne tatoveringer, men sannsynligheten for at de fjerner din ferietatovering er minimal. Der fjerner de stort sett såkalte traumatiske tatoveringer - pigmentendringer i forbindelser med ulykker og lignende.

Du må betale selv

Med andre ord må du belage deg på å betale laserfjerningen selv, på en av flere privatklinikker som tilbyr dette.

- Vår pågang er ikke så stor, de fleste leger vet at vanlige, selvpåførte tatoveringer ikke er noe poeng å henvise hit. Vi har ikke kapasitet til å drive fjerning generelt, sier seksjonsoverlege Joar Austad ved Rikshospitalet HF til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse