Hovedinnhold

- Kle deg som mann

Karitas råd til kvinner som vil opp

Karita Bekkemellem ble kjent som kjolestatsråden. Men hun tror kvinner som vil nå toppen, må kle seg som menn.
BLANT MENN: - Uniformer deg som en mann. Det er den enkleste måten å komme seg oppover på., råder tidligere barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem. Foto: Maria Gosse
BLANT MENN: - Uniformer deg som en mann. Det er den enkleste måten å komme seg oppover på., råder tidligere barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem. Foto: Maria Gosse

AvMONA GRIVI NORMAN, KATRINE LIA og LARS KRISTIAN SOLHEIM

- Uniformér deg som en mann. Det er den enkleste måten å komme seg oppover på. Femininitet er et problem i ulike miljøer. Lar du være å fremstå kvinnelig, er det lettere å bli akseptert, og du kommer lettere i posisjon, sier Ap-politikeren til kk.no.

Karita Bekkemellem var bare 24 år gammel da hun ble stortingsrepresentant, og forteller at hun opplevde et fokus på egen klesstil fra dag én.

- Jeg håper jo ikke at kvinner må kle seg som menn for å nå opp i politikken. Jeg har jo tross alt vært medlem av regjeringen to ganger uten at jeg har endret hvordan jeg har kledd meg. Men i noen miljøer blir femininitet sett på som et problem, utdyper Bekkemellem overfor VG.

Med et smil

Hun forteller at andre kvinnelige politikere og professorer har fortalt om lignende opplevelser.

- Jeg bestemte meg tidlig for at om jeg ikke kunne være Karita, så orket jeg ikke en politisk karriere. Men jeg innrømmer at det noen ganger ville vært mer behagelig om jeg heller hadde tatt på meg dressen, sier den avgåtte statsråden.

Vanvittig fokus

Selv om rådet om uniformering blir sagt med et smil, er det viktig for Bekkemellem å være klar på at både politikere og medier legger vekt på ulike ting når de omtaler kvinner og menn.

- Spesielt internasjonalt opplevde jeg at både alderen min og klesstilen gjorde sitt til at ikke alle trodde det var en statsråd som kom, sier Bekkemellem, som trekker fram Gro Harlem Brundtland som et eksempel på en kvinne med maskulint preg.

Karita Bekkemellem har blitt kalt både «den mest glamorøse statsråden» og «regjeringens best kledde».

- Det ble jo vanvittig mye fokus rundt kjoler og sånt i en periode. Det er vanskelig å si om det har vært en ulempe for den politiske karrieren min. Jeg har jo oppnådd mye, så det er jo ikke slik at det er umulig.

Bekkemellem håper at unge kvinnelige politikere ikke lar seg skremme til å kle seg mer maskulint enn de føler seg vel med.

Det må gå an å bli sett på som en sterk leder selv om man pynter seg, sier Bekkemellem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse