Hovedinnhold

Vil ha bannlyst legemiddel tilbake på markedet

PÅ VEI TILBAKE: Thalidomide har svært skadelige effekt på fostre, men kan være til stor hjelp for pasienter med enkelte krefttyper. Nå åpner EU for godkjernnelse, 50 år etter at det ble bannlyst. Foto: Reuters
PÅ VEI TILBAKE: Thalidomide har svært skadelige effekt på fostre, men kan være til stor hjelp for pasienter med enkelte krefttyper. Nå åpner EU for godkjernnelse, 50 år etter at det ble bannlyst. Foto: Reuters
(VG Nett) Europeiske legemiddelmyndigheter (Emea) går inn for å gjeninnføre et legemiddel som ble forbudt for nesten 50 år siden.

Denne saken handler om:

Middelet thalidomide ble forbudt fordi det skapte store skader hos fostre, og ifølge Financial Times er det fremdeles flere erstatningssaker rundt om i Europa som er knyttet til middelet.

I en pressemelding kunngjør derimot Emea at de anbefaler at middelet igjen tas i bruk med et nytt bruksområde. Stoffet har nemlig vist seg å kunne brukes i kampen mot kreft.

- Det viser seg at det er effektivt ved et helt annet anvendelsesområde enn opprinnelig, sier Christian Berg, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet til VG Nett.

- Var fosterskadelig

Opprinnelig ble medisinene brukt som beroligende.

- Det ble trukket fra markedet fordi det var absolutt fosterskadelig. Fostre fikk misdannelser som var assosiert med legemiddelet. Det ble opprinnelig lansert som et middel mot uro og søvnproblemer på 50- og 60-tallet, men så viste det seg å ha effekter mot visse krefttyper, sier han.

Ifølge Emea er det lagt frem forslag om at medisinen kun brukes på pasienter som er over 65 år og som mangler andre behandlingsmuligheter.

- Har blitt brukt i Norge

Ifølge Berg har legemiddelet også blitt brukt mot kreft i Norge de siste årene.

- Det har vært brukt de siste årene i Norge på godkjenningsfritak, det vil si etter spesiell søknad til Legemiddelverket for en navngitt enkeltpasient, sier han og viser til at det ble gitt til et hundretalls pasienter i 2006.

Dersom forslaget til Emea aksepteres, kan bruken bli ytterligere utvidet.

- Det ligger an til at det skal bli registrert gjennom de felles europeiske ordningene, og da er det opp til lisensinnehaverne om de finner at Norge er stort nok til at de vil ha det på markedet, men det blir enklere tilgjengelig enn det var, sier Berg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse