Hovedinnhold

- Vi kunne dødd uten fødselshjelp

FØDSELSDRAMA: Gro Agnethe Nybø (23) mener både hun og sønnen Johannes (tre uker) kunne omkommet under fødselen dersom fødselstilbudet i Lærdal hadde blitt redusert. Foto: Privat
FØDSELSDRAMA: Gro Agnethe Nybø (23) mener både hun og sønnen Johannes (tre uker) kunne omkommet under fødselen dersom fødselstilbudet i Lærdal hadde blitt redusert. Foto: Privat
(VG Nett) To ganger på tre dager trengtes det livreddende nødkirurgi på Lærdal fødestue - et sted der mange politikere vil fjerne legene.

Denne saken handler om:

For Gro Agnete Nybø (23) ble hennes første fødsel svært dramatisk: Like etter at middagsmaten var klar gikk vannet to uker for tidlig.

- Da jordmoren snakket med gynekologen var det rett på operasjonsbordet. Han skjønte at det var morkakeløsing og at det var ganske alvorlig, sier hun til VG Nett.

Flere politikere vil nedgradere fødselstilbudet på Lærdal sykehus. Hadde de fått viljen sin ville det ikke vært legehjelp der da Nybø kom inn, kun jordmor. Det betyr at hun kunne måtte bli fraktet i ambulanse til Førde - en to timers kjøretur unna.

- De forklarte ganske tydelig at det hastet. Jeg hadde ikke hatt en sjanse om jeg skulle blitt sendt en annet sted. Jeg kunne ha blødd i hjel og han hadde ikke fått oksygen, forklarer Nybø som nå er stolt mor til lille Johannes som har hatt det fint etter fødselen.

- Satt plutselig med navlestrengen i hånden

DRAMAET ENDELIG OVER: Her slapper Monica Øvstetun av med lille Kasper etter en dramatisk fødsel. Foto: Privat
DRAMAET ENDELIG OVER: Her slapper Monica Øvstetun av med lille Kasper etter en dramatisk fødsel. Foto: Privat

Den dramatiske hendelsen fant sted 12. april. Så, to dager senere, skulle Monica Øvstetun fra Årdal oppleve en tilsvarende situasjon på samme fødestue:

- Jeg satte meg på do for å gjøre meg klar, og merket noe som kom ut og satt plutselig med navlestrengen i hånden, det var ganske alvorlig. Jordmor kom løpende og hev meg på en seng. Jeg trodde jeg skulle føde, men så begynte hun å trille meg i full fart og ropte etter folk, sier Øvstetun til VG Nett.

Hun har også fortalt sin historie i Sogn Avis, som i gårsdagens leder tar til orde for en oppgradering av fødetilbudet, slik at de får en fullverdig fødeavdeling.

Har du gode helsesaker du vil ha belyst? Tips VG Netts reporter her

I motsetning til Nybø var ikke Øvstetuns eget liv i fare, men sønnen Kasper kjempet en kamp mot klokken.

- Dette sto om minutter og kanskje sekunder. Jeg vet ikke hvor lenge han kunne ligget slik uten at han hadde strøket med. Det er stygt å si det og det er så ekkelt å tenke på, men det viser hvor viktig det er at Lærdal sykehus er her, sier hun.

Stortinget vedtok omlegging

Hele fødselen måtte gjennomføres med et raskt nødkeisersnitt da barnet risikerte å kveles. 13 minutter etter at hun ankom Lærdal var det lille sjarmtrollet født.

Stortinget vedtok i 2001 en omlegging av fødeavdelingene i distriktene, men regjeringen har vært motvillig til å nedgradere tilbudene. Planen var å kun ha jordmordrevne fødestuer på små steder, og at fødsler der man antok det kunne være komplikasjoner med skulle sendes andre steder.

Lærdal sykehus er ett av stedene der fødeavdelingen skulle nedlegges og omgjøres til fødestue, men er i dag en mellomting - en såkalt forsterket fødestue med lege. Både Nybø og Øvstetun var førstegangsfødende og ingen av dem hadde fått noen indikasjoner på noe unormalt.

- Må være god kontroll

Høyres Sonja Sjøli har vært blant dem som har talt sterkest for at regjeringen skal ivareta Stortingets vedtak fra 2001, som betyr at steder som Lærdal ikke vil ha mulighet til å gjøre kirurgiske inngrep.

- Det må være et visst antall fødsler per år og Stortinget snakket om en grense på 400 fødsler i året for at det skulle kunne være en fødeavdeling, men den grensen er ikke absolutt. Det har med geografi å gjøre. Ved en jordmordrevet fødestue må det være en god kontroll og en seleksjon, samtidig er det viktig å opprettholde et godt fødetilbud i distrikts-Norge, sier hun til VG Nett.

Hun vil ikke kommentere de to tilfellene Nybø og Øvstetun spesielt, men sier at det kan være flere problemer om man prøver å opprettholde store fødeavdelinger på små steder.

I et intervju i februar fortalte hun utfyllende at det å ha leger værende på små steder kunne føre til problemer.

- Man kan stille spørsmål ved om politiske hensyn har vært viktigere enn faglige spørsmål om innhold og kvalitet. Det er alltid slik når man skal legge ned tilbud - det blir stort engasjement lokalt - men det er viktig å holde fokus på kvaliteten, sier hun.

Sjøli, sammen med det forrige rådet for fødselsomsorg, mener at det å opprettholde mange mindre avdelinger i distriktene vil ødelegge tilbudet, og hun frykter dette kan føre til at tilbudet forsvinner fullstendig.

- Skandale å tenke på nedleggelse

De to fødende på Lærdal skjønner ikke at kvaliteten på legene på Lærdal sykehus' forsterkede fødestue skal være dårlig.

- Det er det mest forferdelige de kan gjøre hvis de skal risikere livet til unger for å spare penger. Det er utrolig at de kan vurdere det når det skjer slike ting som skjedde med meg. Det er egentlig skandale at de i det hele tatt tenker på det, sier Øvstetun.

Mye av kritikkene er at ved å ha leger på plass på slike små fødestuer så vil man miste kvalitet og fagmiljø, og kun tiltrekke seg vikarer, fordi få vil være der fast. Sjøli har også pekt på språkproblemer og kommunikasjonssvikt ved å ha mange utenlandske leger.

Nybø er derimot strålende fornøyd med de svenske legene hun sier kan ha reddet livet hennes.

- Det var vel stort sett vikarer som var der, men legehjelpen var helt super, det var så godt. De samarbeidet kjempefint og fortalte oss hva som kom til å skje. Det var helt topp, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse