Hovedinnhold

Lege nekter å skrive ut ADHD-medisin

AMFETAMIN-PREPARAT: Ritalin er et sentralstimulerende legemiddel som blant annet inneholder amfetamin. Foto: Trond Solberg/VG
AMFETAMIN-PREPARAT: Ritalin er et sentralstimulerende legemiddel som blant annet inneholder amfetamin. Foto: Trond Solberg/VG
Tønsberg-legen Arne Aarflot er skeptisk til å skrive ut sentralstimulerende midler til barn.

Denne saken handler om:

FAKTA: ADHD og medikamenter

  • Forkortelse for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder
  • Minst 35000 norske barn og ungdom har ADHD.
  • Kjennetegnes av konsentrasjonsproblemer, hyperaktivitet og impulsivitet.
  • Problemene kan reduseres med en kombinasjon av medikamentell behandling og adferdsbehandling.
  • Medikamenter som Ritalin - et mildt, sentralstimulerende middel - kan redusere symptomene signifikant hos 60-70 prosent av barn og ungdom med ADHD.
  • Sentralstimulerende midler virker på sentralnervesystemet og stimulerer psykiske funksjoner og motvirker tretthet.
  • Amfetamin og metylfenidat er de eneste stoffene i denne gruppen som er registrert som legemidler i Norge.
  • Kilde: Terje Sagvolden, UiO, Pål Zeiner, Sykehuset Buskerud, Store Medisinske Leksikon, felleskatalogen.no

Av: Modolf Moen og Håkon F. Høydal

Dette har fått Helsetilsynet til å reagere.

Aarflot nekter å foreskrive amfetaminpreparatet Ritalin, som brukes i behandlingen av ADHD. Han mener dokumentasjonen rundt bruken er mangelfull.

- Jeg finner ikke at langtidsvirkningene er godt nok dokumentert. Dette er utrolig sterke medisiner som påvirker psyken i stor grad, sier Aarflot.

Høy risiko for vanedannelse og mangel på gode langtidsstudier rundt preparatbruken er urovekkende, i Tønsberg-legens øyne.

Han er særlig skeptisk til å skrive ut sentralstimulerende midler til barn, fordi sentralnervesystemet ikke er ferdig utviklet.

- Vi fastleger blir pålagt å skrive ut disse medisinene av barne- og ungdomspsykiatrien. Men ansvaret for oppfølging med dosejustering og vurdering av bivirkninger er fastlegens, sier Aarflot.

Må søke

Den lokale barne- og ungdomspsykiatrien brakte hans Ritalin-nekt inn for Helsetilsynet i Vestfold, som før jul skrev til Aarflot: «Etter Sosial- og helsedirektoratets vurdering kan fastlegen ikke motsette seg å gi helsehjelp til pasienter med diagnosen AD/HD på (...) prinsipielt grunnlag, så lenge behandlingen følger nasjonale retningslinjer og må anses faglig forsvarlig».

- Sosial og Helsedirektoratet vektlegger i stor grad medikamentell behandling av AD/HD. Det er jeg skeptisk til, sier Arne Aarflot.

Han påpeker at fastleger i utgangspunktet ikke har rett til å skrive ut legemidler som Ritalin. De må søke om dispensasjon for hver enkelt pasient. Hvis Helsetilsynet mener sitt brev som et «pålegg om å måtte skrive ut noe vi i utgangspunktet ikke har lov til», så er det å innføre en helt rettstilstand, påstår Aarflot.

- Anerkjent

Fylkeslegen i Vestfold, Svein Lie sier at behandling med sentralstimulerende midler offisielt er en anerkjent behandlingsform.

SKEPTISK: Fastlege Arne Aarflot. Foto: Marit Borgen/Tønsbergs Blad
SKEPTISK: Fastlege Arne Aarflot. Foto: Marit Borgen/Tønsbergs Blad

- Helsetilsynet må tolke dette slik at Aarflot ikke føler seg kompetent til, eller er enig i slik behandling. Leger kan ikke tvinges til å gjennomføre behandling de ikke kan stå inne for. Men fastlegen har et ansvar for at folk får nødvendig hjelp ved å henvise til andre leger, påpeker Lie. Aarflot sier at han ikke betviler at atferdsendrende medisinering har positiv virkning for mange pasienter.

- Men forskrivning av medisiner som har påvist mulige kraftige bivirkninger, er noe spesialister i barne- og ungdomspsykiatrien bør påta seg ansvaret for, sier Aarflot.

Han mener annenlinjetjenesten svikter sitt oppfølgingsansvar av disse pasientgruppene: - Medisinering bør bare være en liten del av behandlingen.

Aarflot sier han får støtte fra kolleger som synes han har tatt en modig avgjørelse.

- De fleste jeg har snakket med sier at de skriver ut disse medisinene med betydelig ubehag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse