Hovedinnhold

Ga p-pille mot kviser

Kritikk mot Vestfold-lege

I oktober i fjor fikk en 17-årig Vestfold-jente livstruende blodpropp i lungene etter bruk av hormonpillen Diane mot kviser. Legen som behandlet henne, får nå krass kritikk av Helsetilsynet.

Helsetilsynet i Vestfold konkluderer med at legen opptrådte uforsvarlig på flere punkter. Likevel mener de han ikke opptrådte så uforsvarlig at det kvalifiserer til en advarsel, en reaksjon som avgjøres av Statens helsetilsyn sentralt.

Dette reagerer foreldrene til 17-åringen på. De vurderer om de skal be Sivilombudsmannen gjennomgå saken for å undersøke om det er begått feil.

- Vi synes reaksjonen mot legen er for mild i forhold til den risiko han påførte datteren vår, sier 17-åringens far.

Stolte på legen

Foreldrene stolte på at legen visste hva han gjorde, da han ga datteren deres hormonpillen Diane (senere Feminil) mot kviser. Selv visste de ikke at Diane på grunn av høyt hormoninnhold var så mye farligere enn vanlige p-piller. De visste heller ikke at medikamentet krevde ekstra tett oppfølging og årvåkenhet fra legens side, og at legemiddelmyndighetene advarte mot langvarig bruk.

Og det er nettopp oppfølgingen av 17-åringen legen kritiseres for på flere sentrale punkter:

* Helsetilsynet mener han brøt informasjonsplikten da han unnlot å informere om bivirkninger av Diane. Før behandlingen ble satt i gang, skulle han ha tatt seg tid til en grundig samtale med pasienten slik at hun kunne ha gitt sitt informerte samtykke.

* Pasienter på kombinasjonspiller (p-piller) som Diane, skal kontrolleres etter tre måneder med tanke på eventuelle bivirkninger. Dette ble ikke avtalt eller gjort, og Helsetilsynet anser det som brudd på god praksis.

* Oppfølgingen etter utskrivningen av Diane var også i strid med god praksis. Legen brøt helsepersonelloven da han ga Vestfold-jenta en ny resept på pillen uten å innkalle henne til nye undersøkelser av hudproblemet og av eventuelle bivirkninger. Det hører med til historien at 17-åringen hadde klaget over tretthet og slapphet ved de fire siste konsultasjonene.

Helsetilsynet konkluderer likevel med at legen opptrådte forsvarlig da han antok at 17-åringen hadde lungebetennelse, og satte henne på antibiotika under legebesøket 8. oktober i fjor. Legens vurdering avvek ikke nok fra god praksis, mener de. Da hadde 17-åringen blant annet svært tung pust og brystsmerter.

Legen har ikke svart på VGs henvendelser om kommentar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse